Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priljev se nastavlja

'Južni pravac neće biti otvoren za izbjeglice jer je to puno teži put'

izbjeglice
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/27
30.09.2015.
u 13:15

HDZ je Ministra Ostojića optužio da zloupotrebljava policiju u predizborne svrhe

U Republiku Hrvatsku jučer do 21 sat ušlo je oko 3800 migranata, dok se u privremenom prihvatnom centru trenutno nalazi oko 500 osoba. Prije točno dva tjedna, u srijedu 16. rujna, s prvim izbjeglicama koji su krenuli ilegalno prijeći granicu započela je izbjeglička kriza u Hrvatskoj. Prema službenim podacima MUP-a RH do jutros u 9 sati u Hrvatsku je ukupno ušlo 88.532 izbjeglica od kojih je najveći dio njih transportiran za Mađarsku. I danas je put državne granice s Mađarskom krenulo više autobusa

U nastavku pratite tijek događanja:

13.15 sati -  – Imamo zadnjih dana nešto manji priljev izbjeglica, ali ta brojka dnevno ide preko 5.000. Ipak, sjećamo se i dana kada smo samo tijekom jedne noći imali novih 5.500 izbjeglica ili dan kada smo registrirali 10.700 izbjeglica. Osnovni razlog manjem priljevu vidim u činjenici da je konačno započela registracija izbjeglica na granici između Makedonije i Srbije što usporava njihov dolazak. Drugi razlog je što je Grčka prestala krcati trajekte sa po 9.000 ljudi, rekao je ministar unutarnjih poslova Vlade RH Ranko Ostojić.

13.05 sati -  Kamp u Opatovcu iz dana u dan reorganizira pa su tako izgrađene nove pristupne ceste i kružni tok koji ubrzava transport, ali i podignuli novi šatori, uvele narukvice, osigurali kontejneri za malenu djecu, šatori koji se griju… Sve to, kako kaže Ostojić, doprinijelo je da trenutno u Hrvatskoj nema više od 200-ak izbjeglica, a da su ostali pripremljeni centri za prihvat izbjeglica prazni. Velika glavnina izbjeglica u Hrvatsku ulazi kod Bapske, a tek manji dio kod Tovarnika. Više pročitajte ovdje.

13.00 sati - 35. izvanredni vlak krenuo je iz Tovarnika u 12.56 sati prema Botovu, vožnja prema Botovu trajat će oko 4 i pol sata.

34. izvanredni vlak noćas je prevezao izbjeglice iz Tovarnika (2.09) prema Botovu (6.58).

11.45 sati - Još prije mjesec dana sve su gradske službe napravile analize stanja i mogućnosti. Izašli su na lice mjesta, na Dračevac i pripremili izvještaj. Pridružile su nam se ostale službe, Crveni križ, izviđači, DUZS. U kontaktu sam s ministrom Ostojićem koji je rekao da za sad ništa ne treba, sve je pod kontrolom. Grad Split je spreman, bit će, ne vježba već okupljanje, Civilne zaštite, najavio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Više pročitajte ovdje.

9.48 sati – Na pitanje o izbjegličkoj krizi ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da je Hrvatska otvorena zemlja. – Izbjeglice su dobrodošle kod nas, ali južni pravac neće biti otvoren za njih jer je to puno teži put. Ne možemo kontrolirati situaciju s izbjeglicama u Srbiji, ali normalno je da ih šalju i na druge granice. To smo jedino od njih tražili – rekao je Miljenić u emisiji Hrvatskog radija.

07.20 sati – Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi s Republikom Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac i Principovac 2, javlja HAK.

06.30 sati – Nakon što je predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i njegovu pratnju na ulazu u Prevlaku jučer dočekala policijska blokada, stranka se oglasila i priopćenjem.

– Svjedoci smo već danima da desetine tisuća migranata nesmetano ulaze u Hrvatsku preko ilegalnih graničnih prijelaza. Istodobno, hrvatskim se građanima, poljoprivrednicima, novinarima i izaslanstvu HDZ-a zabranjuje posjet Prevlaci bez ikakvog objašnjenja. Ali s jasnom namjerom – kako bi se pokušala prikriti istina da su premijer Milanović i ministar Ostojić počeli podizati sabirni centar na Prevlaci – ističe HDZ.

Ministra Ostojića također su optužili da zloupotrebljava policiju u predizborne svrhe.

– Možemo zaključiti i da navedeni SDP-ov ministar, koji je samo prije tri dana pred kamerama najavio sabirni centar, zloupotrebljava policiju u predizborne svrhe – kako bi zaštitio lik i djelo i sebe i lažljivog premijera, ali i onemogućio političko djelovanje HDZ-a, najveće hrvatske stranke – oštro poručuje HDZ.

>> 7 razloga zašto izbjeglice žele stići u EU

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Ostojić: Hrvatska neće postati sabirni centar za izbjeglice, granice su sigurne

Komentara 44

Avatar Retardo
Retardo
07:44 30.09.2015.

U ludnici smo. Ostojić prvo kaže: "Drugovi džihadisti, dođite u Dubrovnik, sve smo vam pripremili", onda Milanović kaže: "Nemojte doći u Dubrovnik kad možete doći u Slavoniju", onda kaže Ostojić: "Ne dolazite, nećemo vas pustiti", onda kaže Milanović: "Nikoga nećemo zaustavljati jer nemamo dovoljno policajaca", i na kraju Ostojić spriječi dolazak novinara da se ne vidi sabirni centar koji je napravio. Horde migranata bez ikakve kontrole prelaze našu granicu gdje god mogu, nitko ih ne zaustavlja, a Onda ostojić postavlja prepreku usred Hrvatske, razvlači traku i ne propušta prolaz hrvatskim državljanima s urednim dokumentima. Milanović kaže da nema dovoljno policije za kontrolu granice i da zbog toga neće ništa poduzeti, na što nastaje euforija u svim džihadističkim kampovima širom svijeta, jer sad znaju gdje će otići ako zagusti. No, iako nema dovoljno policajaca za kontrolu granice, ipak je našao policajce koji su sprječili prolaz hrvatskim državljanima, uključujući i predsjedniku oporbene stranke do Prevlake. Pazi ti to, za to ima policajaca. Za premlaćivanje ratnih vojnih invalida uvijek ima policajaca, za razbijanje glava maloljetnim dragovoljcima ima policajaca, čak i otpuštaju policajce koji nisu a njihovoj kukuriku-udbaško-četničkoj liniji, a za nadzor granice nema. Krasno.

DU
Deleted user
08:21 30.09.2015.

Loše vijesti za Milanovića i Ostojića. Njemačka pokrajina Bayern će uskoro, zbog velikog priljeva izbjeglica početi već na granici vraćati nazad izbjeglice koji nemaju pravo na Azil u njemačkoj!

BA
babanko
09:59 30.09.2015.

Nema love za nastavnike, za hrvatsku sirotinju..ali ima za arapske bogataše...naravno i političari uzmu svoj zub..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije