Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

VIDEO 'Iza napada na naftna polja stoji jedna sila, a ne Hutiji. Cijena nafte će rasti'

Iranci su spremni na odgovor ako dođe do vojne intervencije Saudijske Arabije ili SAD-a. No Donald Trump je nepredvidiv, kaže naš novinar Hassan Haidar Diab.
17. rujna 2019. u 12:37 29 komentara 13017 prikaza
Saudijska Arabija: Dronovima napadnuta naftna postrojenja
Foto: HAMAD I MOHAMMED/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji posljednjih dana u središtu je zanimanja svjetske javnosti. Svi se pitaju može li doći do eskalacije sukoba koji bi doveo do rata na Bliskom istoku.

Saudijska Arabija: Dronovima napadnuta naftna postrojenja Napad na postrojenja u Saudijskoj Arabiji Cijena nafte nastavlja divljati. Na Bliskom istoku situacija sve uzavrelija

Isto tako, sa zanimanjem se prati situacija na svjetskom tržištu te kretanje cijene nafte koja bi kao posljedica krize mogla porasti.

O tome smo u studiju Večernji TV-a razgovarali s našim novinarom Hassanom Haidarom Diabom.

– Sukob Saudijaca i Hutija traje već nekoliko godina. A dolaskom na vlast princa Saudijske Arabije Mohammada bin Salmana zaoštrila se situacija On je vjerovao kako će ih brzo uspjeti savladati, no Hutije pomažu Iranci. Stoga postoje pretpostavke kako Hutiji nisu bili u stanju izvesti napade na naftna postrojenja već iza toga stoje Iranci. A možda i Irak – kazao je Haidar Diab.

 

Svijet se pribojava vojne intervencije i ratnog sukoba.

– U svakom slučaju Iranci su spremni na odgovor ako dođe do vojne intervencije Saudijske Arabije ili SAD-a. No, Donald Trump je nepredvidiv. Prvo je rekao da drži prst na obaraču, a potom je ustvrdio kako nikad nije rekao da će braniti Saudijce jer to košta. Stoga, teško je vjerovati u sukob većih razmjera – naglašava naš novinar.

OPTUŽIO TEHERAN NATO 'krajnje zabrinut' zbog opasnosti eskalacije nakon napada na saudijska naftna postrojenja

Što će se događati s cijenom nafte zbog ove krize?

– Naravno da će se ovaj sukob odraziti na cijenu. Ona će sigurno rasti u sljedećim tjednima kad počnu stizati nove pošiljke. Predviđa se da bi do 1,5 kune moglo poskupjeti gorivo – zaključio je Hassan Haidar Diab.

Koje su sve sile uključene u ovaj sukob, što bi moglo dovesti do rata na Bliskom istoku te koji bi bili njegovi razmjeri, pogledajte u emisiji. 

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • Avatar Zvjerinjak
  Zvjerinjak:

  I koja to sila stoji iza napada?

 • riise:

  Iranu bi jako išao na ruku rat-oni su izgubili svoje izvozne kapacitete i nemaju šta izgubiti...Dok je sasvim drugačija situacija sa Saudijskom Arabijom, koja bi se tako našla na prvoj liniji oružanog sukoba i to ih tjera da idu u ... prikaži još! pravcu deeskalcije...USA i Rusi će najviše profitirati, a Kina najviše uvozi svoje nafte iz Perzijskog zaljeva i ona će najviše izgubiti porastom cijena nafta...

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  tko ima koristi od ovog napada? svi koji prodaju naftu. kome najviše koristi ovaj događaj? amerikancim. zašto? jedno pitanje sa puno odgovora, i svi su točni. tim napadom je opravdana prodaja oružja saudijcima, a oružje im prodaje amerika, engleska, francuska, ... prikaži još! njemačka... niz nema kraja. tim oružjem saudijci razaraju državu jemen, jendu frakciju u građanskom ratu. saudijci su zauzeli stranu u sukobu, te moraju biti spremni podnijeti i posljedice njihovog ratovanja. sve kako i dolikuje sukobu u jemenu. to što su sad napokon dobili po gubici, je dokaz kud je sukob eskalirao i da mu se kraj ne nazire. i da će biti sve krvaviji, što je više strana upletenih. i krajnje je vrijeme da se stane sa licemjerjem. upleteni su svi!