Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAUZIMA GOTOVU POLOVICU

Iz Trakošćanskog jezera izvadit će se 200.000 kubika mulja

ŠRK Trakošćan Bednja
07.07.2022.
u 14:39

Cijeli projekt, zajedno s ranije izgrađenom novom branom, vrijedan je oko 20 milijuna kuna, a cilj je poboljšanje kvalitete vode i zaštita biljnih i životinjskih vrsta

Posjetitelji koji češće dolaze obići dvorac Trakošćan i park oko njega, navikli su već da je nema jezera podno zdanja grofova Drašković.

Nakon što je spuštena razina vode, izlovljen je riblji fond i privremeno premješten u obližnje ribnjake ŠRK-a Trakošćan Bednja. Potvrđena su očekivanja stručnjaka da od oko 400.000 prostornog metara Trakošćanskog jezera, koje se prostire na 17 hektara, gotovo polovicu zauzima mulj.

Zbog posebne zaštite nije ispražnjen samo zapadni dio jezera koji obuhvaća oko petine ukupne površine, a na njemu je izvođač radova izgradio zemljanu barijeru kako bi se omogućilo privremeno prirodno stanište. Tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci uklanjat će se sediment iz jezera, a pripremljen je transportni put kako bi se oko 200.000 kubika nataloženog sedimenta moglo transportirati na kilometar i pol udaljen deponij kod Bednje.

Cijeli projekt, zajedno s ranije izgrađenom novom branom, vrijedan je oko 20 milijuna kuna, a cilj je poboljšanje kvalitete vode i zaštita biljnih i životinjskih vrsta. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Anđelko Stričak obišli su jezero.

- Bilo je nužno isušiti jezero kako bismo ga učinili ljepšim i otpornijim na klimatske promjene te omogućili kvalitetnije uvjete staništa. Pritom smo veliku pozornost posvetili i zaštiti ribljeg fonda. Prethodno je zbrinuta riba iz jezera, a pregradni profil zagata omogućio je da imamo privremeno vodeno stanište koje osvježava potok Čemernica, tako da smo i tu omogućili da na neki način dio prirode i života na ovome području nesmetano živi i obitava – rekao je Đuroković. Naredna tri do četiri mjeseca izmuljit će se cijelo jezero kako bi se od jeseni mogli početi s punjenjem. 

>> VIDEO Mjesecima plaćala visoke račune za struju, a onda je doznala tko je kriv za to

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
14:42 07.07.2022.

Iz Trakošćanskog jezera izvadit će se 200.000 kubika mulja a s obzirom na domoljubno balkansko okruženje već se zna ko če zaraditi ali se još nezna ko če raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije