Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zelena akcija

Pozivamo sve, uključujući trgovce i ugostitelje, da se uključe u kampanju 'Srpanj bez plastike'

Zagreb: Performans Zelene akcije povodom pokretanja kampanje "Srpanj bez plastike"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
01.07.2022.
u 12:24

Naime, zakonska nedorečenost trgovcima i ugostiteljima omogućuje daljnju prodaju i dijeljenje zabranjenih jednokratnih plastičnih proizvoda, a proizvođačima i distributerima mogućnost stavljanja na tržište bez ikakvih sankcija.

Zelena akcija izvela je u petak performans na Glavnom kolodvoru s kojeg je pozvala Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na ambicioznije zakonodavstvo koje će onemogućiti pojavu zabranjenih jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu.

Aktivisti i aktivistkinje na Glavnom kolodvoru su u sklopu kampanje "Srpanj bez plastike" održali simulaciju utrke s ciljem Hrvatske bez jednokratne plastike. 

"Simbolično smo diskvalificirali Ministarstvo zbog neprovođenja dosadašnjih zakonskih odredbi i manjka vizije i ambicije prilikom transpozicije Direktive o jednokratnoj plastici u hrvatsko zakonodavstvo”, pojasnila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Glavna poruka ovog performansa je, kako kaže Mileusnić, da Ministarstvo ambicioznim zakonskim odredbama onemogući manipulaciju isporuke zabranjenih jednokratnih proizvoda na tržište i da ozbiljnije krene u borbu protiv zagađenja plastikom”.

Naime, zakonska nedorečenost trgovcima i ugostiteljima omogućuje daljnju prodaju i dijeljenje zabranjenih jednokratnih plastičnih proizvoda, a proizvođačima i distributerima mogućnost stavljanja na tržište bez ikakvih sankcija.

Rezultat je da se zabrana u praksi ne provodi pa je jednokratne plastične proizvode još uvijek moguće naći u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima i trgovinama diljem Hrvatske. 

“Također, pozivamo Državni inspektorat na inspekcijski nadzor proizvođača i distributera umjesto dosadašnje prakse nadzora ugostitelja i trgovaca na koje se zabrana u suštini i ne odnosi”, poručila je Mileusnić.

Zelena akcija godinama potiče Ministarstvo na usvajanje mjera koje bi Hrvatsku postavile na visoko mjesto u borbi protiv zagađenja plastikom u Europi.

Također, pozivaju i širu javnost, uključujući trgovce i ugostitelje, da se uključe u kampanju “Srpanj bez plastike” i okrenu ponovnoj uporabi kako bismo zajedno zaustavili zagađenje plastikom.

Više zelenih tema pronađite na rezolucijazemlja.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije