Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europa zabrinuta

Iz skladišta u Engleskoj curi radioaktivni otpad: Posljedice bi mogle biti gore nego u Černobilu

Castor transport in Biblis
Foto: Boris Roessler/DPA
06.12.2023.
u 14:03

Američki službenici upozorili su na nedostatak transparentnosti iz Ujedinjenog Kraljevstva u vezi ovog slučaja. Norveške vlasti su zabrinute da bi nesreća u Sellafieldu mogla dovesti do stvaranja oblaka radioaktivnih čestica koje bi, s obzirom na strujanje vjetrova, najvjerojatnije krenule prema Skandinaviji

Iz skladišta nuklearnog otpada Sellafield na zapadnoj obali Ujedinjenog Kraljevstva curi radioaktivni otpad. Situacija se pogoršava, a uskoro bi mogla postati prijetnja zdravlju. Zabrinutost sigurnošću ruševne zgrade, naročito pukotinama u rezervoaru toksične tvari poznate kao B30, uzrokuje diplomatske napetosti među SAD-om, Norveškom i Irskom, koje strahuju da problem izmiče kontroli.

Radioaktivna tekućina najvjerojatnije će curiti iz Magnox swarf silosa do 2050. godine, što bi moglo imati značajne posljedice, poput zagađenja podzemnih voda, stoji u službenom dokumentu koji je na uvid dobila redakcija Guardiana. Pukotine su se razvile i u betonu i asfaltnoj 'koži' koji prekrivaju ogromno jezero u koje se desetljećima odlagao nuklearni mulj. 

Sellafield zauzima šest kvadratnih kilometara prostora na obali regije Cumbria. Postrojenje zapošljava 11.000 ljudi koji se bave skladištenjem i tretiranjem nuklearnog otpada iz oružja i generatora, a radi se o najvećoj takvoj ustanovi u Europi. Zabrinutost za sigurnost skladišta počela je u studenom 2022. godine kada je član odbora primio dokument koji dovodi u pitanje stabilnost i sigurnost zgrade.

Znanstvenik u stručnom panelu koji savjetuje vladu Ujedinjenog Kraljevstva o utjecajima radijacije na zdravlje rekao je Guardianu da se opasnosti od curenja radioaktivne tekućine kao i drugih kemikalija u Sellafieldu "guraju pod tepih". Izvješće Europske unije iz 2001. upozorilo je kako bi nesreća u Sellafieldu mogla biti gora od one u Černobilu, kada je pet milijuna Europljana bilo izloženo zračenju. 

POVEZANI ČLANCI:

Američki službenici upozorili su na nedostatak transparentnosti iz Ujedinjenog Kraljevstva u vezi ovog slučaja. Norveške vlasti su zabrinute da bi nesreća u Sellafieldu mogla dovesti do stvaranja oblaka radioaktivnih čestica koje bi, s obzirom na strujanje vjetrova, najvjerojatnije krenule prema Skandinaviji. Norveški diplomat kazao je Guardianu kako vjeruje da bi Oslo mogao pomoći s financiranjem kako bi postrojenje bilo sigurnije za upotrebu.

Kada je otvoren 1942. godine, Sellafield, tada pod imenom Windscale, je proizvodio rajon za vojnu upotrebu, no već 1947. je počeo s proizvodnjom plutonija. Od 1956. do 2003. u sklopu postrojenja radila je i nuklearna elektrana, prva u svijetu koja je na komercijalnoj skali izvozila struju u javnu mrežu.

VIDEO Evo kako izgleda udar munje u najviši toranj u Hrvatskoj

Komentara 3

AL
alkemičar
14:37 06.12.2023.

A po nama pljuju iz eu zbog termonuklerke krsko kao stara je i opasna, ubit cemo i otrovat svih, a nikad nije bilo nikakvih ozbiljnih incidenata ... evo im engleza sad i njihove nuklearke pa nek opletu po njima ako mogu. Sad ce eu sutit i nece ni zucnut jer ipak je to engleska, oni imaju pravo radit sta hoce.

XA
xaron
22:14 06.12.2023.

Ovi Englezi su mi oduvjek bili čudni. Sada znamo i razlog tome. .

LU
Lumumba
14:21 06.12.2023.

Samo nek se širi na Skandinaviju , Francusku, Njemačku di god hoće samo ne kod nas. Mi imamo Jakuševac.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije