Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Iz sela će nestati miris pečenja rakije, šljive će završiti u pekmezu

Šljiva
Jozo Petrić
06.01.2010.
u 14:23

Nemam svoj kazan i pečem rakiju kod drugog pa ako budem morao platiti porez za svaki ispečeni kazan, ne znam po kojoj ću tada cijeni prodavati rakiju i da li ću je uopće kome moći prodati , kaže Ilija Sabljak

Rakiju proizvodim već 39 godina i imam 150 stabala šljive, međutim ako uvedu trošarine, odustat ću od proizvodnje jer mi se ne isplati plaćati porez na ovu količinu koju ionako podijelim prijateljima i rođacima. Nema mi druge nego povaditi sve šljive i posijati nešto drugo - kaže Franjo Levaković iz Rokovaca.

Tradicija će nestati

Naime, novi Zakon o trošarinama koji je stupio na snagu s početkom godine propisuje da se do 31. siječnja svi proizvođači rakije moraju prijaviti u Registar trošarinskih obveznika i za sve proizvedene količine iznad 50 litara plaćati namet. Ovisno o jačini rakije, po litri će plaćati 22 do 25 kuna što će u startu slavonsku šljivovicu poskupiti za dvadesetak kuna. Vlasnici kotlova za pečenje rakije također će plaćati paušal od 100 kuna za kotao do 100 litara ili 200 kuna za veće i morat će prijaviti koliko su puta pekli rakiju ili posudili drugome za uslužno pečenje. Kazne za male proizvođače koji ne poštuju Zakon iznose od 20 do 500 tisuća.

Levaković misli da je to samo još jedan udar na seljake te da će mali proizvođači, poput njega jednostavno ukinuti tradiciju koju su naslijedili od svojih očeva.

– Mnogi razmišljaju kao ja i bojim se da će iz našeg sela nestati mirisa pečenja rakije i šljivika pa će se od šljiva peći samo pekmez - kaže.

I nagrađivani rakijaš Ilija Sabljak iz Lovasa najavljuje da će zbog novog zakona prestati praviti rakiju.

- Nemam svoj kazan i pečem rakiju kod drugog pa ako budem morao platiti porez za svaki ispečeni kazan, ne znam po kojoj ću tada cijeni prodavati rakiju i da li ću je uopće kome moći prodati - dodaje Sabljak.

Želimo uvesti reda!

Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu objašnjava da je bit Zakona o trošarinama uvesti reda u tržište rakije i evidentirati sve proizvedene količine. – Na tržištu je nered u cijenama i teško je naći kvalitetnu rakiju jer se svašta nudi. Ovim zakonom na svoje će doći oni koji prave kvalitetnu rakiju i koja će se prodavati po 70 ili 80 kuna za litru - kaže Matić.

Ključne riječi

Komentara 50

CI
cicibela
13:49 07.01.2010.

Nestali su iz naših sela i krivi krastavci po zapovijedi EU i \"visokim estetskim standardima\" njihovih elita. Nema tu mrdanja, pa da krastavac raste kako hoće. Tako je i sa rakijom. Dokle god naša vlast služi suludim idejama globalista, aa ne svojim građanima, svašta možemo očekivati i ničemu se čuditi.

ZL
zlatka
16:08 06.01.2010.

imam ja kotel i šljivice bu se našlo pa vužgi u podrumu!

BO
bosut1
01:03 07.01.2010.

Kao prvo, one dole komentare je pisala bosutica,moja bolja polovica,a ja kazem tko je pio i pit ce.Kod nas Sokaca se ovako kaze,\"tko pije mrije,a tko ne pije jos i prije.Pedeset litara oficijelno,jos pedeset na crnjaka skoro dosta za osobne potrebe.hik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije