Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simbol otoka Cresa

Iz oporavilišta u Belom poletjelo sedam bjeloglavih supova

Puštanje supova u prirodu
Foto: JU Priroda
1/9
27.05.2021.
u 21:31

Kada znamo da su supovi u Hrvatskoj opstali još jedino kod nas na Kvarneru, shvaćamo kolika je odgovornost na nama da ih očuvamo - istaknuo je župan Zlatko Komadina

Sedam mladih supova danas se uspješno vinulo u nebo iz Oporavilišta za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu. Petorka – Wuhan, Vranac, Marin, Angelo i Taras – trebala je, kako doznajemo, skrb ljudi nakon neuspješnih polijetanja iz gnijezda prošle godine. Preostala dva supa, Đuro i Barbara, potomci su pak kvarnerskih supova Pepina i Brancine koji se zbog ozljeda nisu mogli vratiti u prirodu. Izlegli su se u Oporavilištu za divlje životinje Ruščica kraj Slavonskog Broda te posljednjih pola godine proveli u Belom, pripremajući se s ostalim supovima za prve velike letove.

Bjeloglavi se supovi, naime, na kvarnerskim otocima gnijezde na morskim liticama, pa prvi letovi ptićima predstavljaju izazov i znaju završiti padom u more. Ako ih lokalno stanovništvo na vrijeme uoči, spašava ih i dovozi u Oporavilište u Belom.

– Od 2016. od kada Javna ustanova Priroda upravlja Oporavilištem, zaprimili smo više od četrdeset bjeloglavih supova na skrb, a pojedine jedinke nakon oporavka još i danas pratimo putem GPS odašiljača – rekla je Irena Jurić, ravnateljica JU Priroda, koja s Primorsko-goranskom županijom brine o supovima. 

- Bjeloglavi sup simbol je otoka Cresa i bogatstva njegove biološke raznolikosti. Kada znamo da su supovi u Hrvatskoj opstali još jedino kod nas na Kvarneru, shvaćamo kolika je odgovornost na nama da ih očuvamo te da se sustavno brinemo o svim biljnim i životinjskim vrstama naše zeleno-plave županije - istaknuo je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Kako bi se mladim pticama olakšao pronalazak hrane, JU Priroda upravlja i creskim “restoranom za supove”, posebnim hranilištem s kojeg se strvinarima poslužuje hrana. 

Zahvaljujući udruzi BIOM četiri bjeloglava supa jučer su obilježena i GPS tehnologijom čime su ušla u sustav praćenja kretanja strvinara na Balkanu.

- Svi obilježeni supovi ulaze u sustav praćenja kretanja strvinara na Balkanu i doprinijet će uspostavi sustava brze reakcije na otkrivanje eventualnih slučajeva trovanja divljih životinja. U sustavu se već nalazi 40 ptica označenih u Bugarskoj i Grčkoj, a hrvatski supovi će značajno doprinijeti uspješnosti projekta - kazala je Nera Fabijanić iz Udruge BIOM, koordinatorica projekta za Hrvatsku.

U kvarnerskoj populaciji je stotinjak obitelji supova koje se mogu vidjeti u letu nad otocima, Učkom, a ponekad i vinodolskim zaleđem. 

VIDEO Djevojčicu (6) u Njemačkoj kaznili zbog prebrze vožnje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije