Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obavljene pretrage

Iz Norine krvi izvučene T stanice koje će se obrađene boriti s bolesti

nora šitum
Foto: Jadranka Jureško Kero/VLM
1/3
12.02.2013.
u 22:22

Sve je još uvijek kaotično, ali srećom, sve je dobro danas završilo i sada smo mirniji - potvrdila je za Večernji list Đana Atanasovska

- Težak je dan za nama. U 14 sati po američkom vremenu Nora je završila s jednom fazom terapije, koja je bila najvažnija od svih do sada. Liječnici su pronašli dovoljno potrebnih stanica te su izvlačili iz njene krvi T stanice koje će se obrađene boriti protiv bolesti pa možemo reći da je onaj najteži dio iza nas. Sve je još uvijek kaotično, ali srećom, sve je dobro danas završilo i sada smo mirniji - potvrdila je za Večernji list Đana Atanasovska koja je utorak bila uz kćerku dok su liječnici radili teške pretrage i ugradili kateter što je još jedan korak prema konačnom liječenju.

Norina majka tvrdi da su svjesni realnosti i da nisu kod svoje kuće ali razmišljaju optimistično.Potvrdila je da informacije o nejasnoćama s dva računa iz bolnice koji su sve iznenadili prije puta u Ameriku ali sad se sve zaboravlja, brzo se prilagođavaju jer su liječnici i osoblje bolnice ljubazni i gostoljubivi te strpljivo sve objašnjavaju roditeljima pa im je sada najvažniji oporavak njihove jedinice.

- Kada smo konačno prošli petak ušli u bolnicu, zaboravili smo na sve probleme koje smo imali prije toga i najvažnije nam je da se Nora nalazi u sigurnim rukama.

Govoreći laičkim rječnikom majke a ne liječnika Đana otkriva što se dogodilo tijekom važnih pretraga obavljenih utorak u Dječjoj bolnici u Philadelphiji.

- Sada, kada su stanice izvučene, one se moraju pretvoriti u ono u što bi se trebale pretvoriti, da sada znanstveno ne objašnjavam, i ako tako bude, onda smo na korak od početka terapije, kazala je Đana Atanasovska..

U eksperimentalnom liječenju Norine T-stanice prikupljaju se iz krvi, a zatim će se obrađivati u laboratoriju uz protein CD19 koji je na površini B-stanica. Nakon tog reinženjeringa stanica, koju se naziva himerični antigen receptor stanice T, vraća se u krv pacijenta i “ubija” kancerogene B-stanice.

- Pozdravljam cijelu Hrvatsku i još jednom se svima zahvaljujem. Pomakli smo neke granice i nadam se pomogli ne samo mojoj Nori, nego i svim Norama u Hrvatskoj, zahvalila se još jednom Norina majka javljajući se utorak navečer iz Philadelphije uživo u program HTV-a.

>>Nora uči engleski: Tetama zahvaljuje s 'thank you'

>>Sve o Nori Strašnom lavu čitajte i u našem specijalu.

 

 

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije