Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTACI RATA Nizozemska tvrtka REASeuro postavila je neprobojan zid

Iz Matejuške vade metke

09.03.2009.
u 16:34

Započelo je uklanjanje eksplozivnih naprava iz mora u Matejušci. Posao je povjeren nizozemskoj specijaliziranoj tvrtki REASeuro, čiji je vlasnik i generalni direktor Ad von Riel jučer u Banovini predstavio opasan posao koji obavljaju u središtu grada.

Nakon pripreme koja je trajala sedam tjedana i ograđivanja Matejuške sigurnosnim zidom, napravljenim od 25 slojeva specijalnog platna, u iduća tri-četiri tjedna specijalnim brodom vadit će mulj iz podmorja, prosijavati ga i odvajati streljivo.

U lučici Matejuška, naime, neutvrđena je količina streljiva kalibra od 7,5 do 9 centimetara potkraj Drugoga svjetskog rata s rive bačena u more.

Nizozemska je tvrtka proučila povijesne spise, fotografije i dokumente, a provela je i istraživanja na terenu te tvrde da u moru nema velikih avionskih bombi.

Za radova u lučici na drugome dijelu rive održat će se nautički sajam, što, prema riječima Ronalda Reje, člana Poglavarstva Splita zaduženog za komunalnu djelatnost, ne bi trebalo predstavljati problem. Naime, ronioci će biti koordinirani s radnicima koji će prikupljati neeksplodirana sredstva iz mora.

– U ovom sam poslu 28 godina. Nikada se nije dogodila nekontrolirana eksplozija, ali to ne znači da se ne može dogoditi. Zato su tolike mjere zaštite – rekao je Ad von Riel. Prikupljena eksplozivna sredstva bit će predana MUP-u koji će ih uništiti. Ugovoreni posao Grada i REASeura stoji 2,5 milijuna kuna plus PDV, a nakon njega Cestar će nastaviti radove.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije