Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HALMED OBJAVIO

Iz ljekarni se povlače dva lijeka: Utvrđene su neispravnosti u kakvoći

Lijekovi protiv bolova
Marko Prpic/PIXSELL
08.12.2023.
u 23:49

Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku, objavio je HALMED

S tržišta se povlače dva lijeka, izvijestila je ovoga petka Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Radi se o kapima za oči i dentalnim štapićima s acetilsalicilnom kiselinom, a u oba slučaja razlog je bila neispravnost u kakvoći ''koja se odnosi na odstupanje u rezultatima testa stabilnosti'', objavljeno je. 

Naime, u prvom slučaju radi se o lijeku Apernyl a100 tvrtke Apolonia d.o.o. Labinu, a u tom slučaju povlači se serija 0457 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine krajnjih veleprodaja i stomatoloških ordinacija, objavio je HALMED. U drugom slučaju to je pak lijek Oftidorix 20 mg/ml + 5 mg/ml, kapi za oči u obliku otopine, a kojeg na tržište stavlja tvrtka Bausch + Lomb Ireland Limited. U tom slučaju povlače se serije 2203695A, 2211906B i 2303977E predmetnog lijekaPovlačenje se provodi do razine ljekarni

''Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lijek s istom djelatnom tvari u istom farmaceutskom obliku, navedeni lijek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept'', objavio je HALMED''.

''Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije'', upozoravaju.

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 1

VJ
Veli Jože
10:12 09.12.2023.

Ovo je dobra fora.Kada pacijenti ugroze svoje zdravlje radi pohlepnih farmaceuta,onda neka prijave nus pojave,ako stignu.Ljekarne su postale kao supermarketi sve puno kojekakvih pripravaka po paprenim cijenama.Biznis bolji od naftnog.Ljakarnice kao da su došle raditi iz Kauflanda,samo ti nastoje neštoo uvaliti a takvo im je i znanje o artiklima koje prodaju.Zaključak je ,teško si ga bolesnima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije