Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi vinski rat

Iz Italije prijetnja barikadama zbog prošeka: 'Bruxelles i Zagreb, ruke dalje od našeg prosecca'

U Europskom parlamentu kušali prošek
Tomislav Krasnec
15.09.2021.
u 18:52

Talijani tvrde da se prošek ne smije priznati kao naziv za dalmatinsko desertno vino jer previše podsjeća na talijansko pjenušavo vino prosecco. No, iz Europske komisije poručuju da homonimija sama po sebi nije dovoljno dobar razlog za zabranu prošeka

Talijanska europarlamentarka Mara Bizotto (iz stranke Liga) zaprijetila je barikadama i drugim “inicijativama, čak i najsenzacionalnijima, kako bi se zaustavili Hrvati”. O čemu je riječ? O prošeku i proseccu.

Bizotto je nezadovoljna odgovorom koji joj je ovoga tjedna stigao iz Europske komisije, koju je ona u zastupničkom, pisanom pitanju pitala kako misli zaustaviti hrvatski zahtjev za priznavanjem imena prošek za tradicionalno slatko vino iz Dalmacije. Nezadovoljstvo je eruptiralo kad je shvatila da Komisija nema namjeru zaustavljati taj zahtjev, nego ima namjeru uskoro objaviti pozitivnu oduku o prošeku u Službenom listu Europske unije. Unutar dva mjeseca nakon te objave, svatko ima pravo uložiti obrazložen prigovor, koji će Komisija analizirati i donijeti konačnu odluku.

No, dodaje Komisija u pisanom odgovoru talijanskoj zastupnici, “homonimija sama po sebi nije dovoljan razlog za odbacivanje zahtjeva”. Talijani, podsjetimo, tvrde da se prošek ne smije priznati kao naziv za dalmatinsko desertno vino jer previše podsjeća na talijanski prosecco, koji uživa zaštitu u EU. Homonimija je istoimenost, suzvučnost, tj. kad riječ istog glasovnog sastava ima različito značenje ili podrijetlo. U kontekstu zaštite proizvoda s zemljopisnim podrijetlom, dva homonima mogu koegzistirati pod određenim uvjetima, posebno s obzirom na lokalnu i tradicionalnu upotrebu, podsjećaju stručnjaci Europske komisije u odgovoru talijanskoj europarlamentarki. 

- Suočeni s ovom suludom odlukom Europske unije, spremni smo izaći na barikade u obranu Prosecca Made in Italy jer svima mora biti jasno da je jedini pravi prosecco onaj koji se proizvodi na našoj zemlji. Bruxelles i Zagreb, ruke dalje od našeg Prosecca - zaključuje Mara Bizzotto u priopćenju za javnost. 

HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol danas je objavio priopćenje u kojem prijetnje o izlasku na barikade naziva neukusnima i neprimjernima.

Inače, Tonino Picula je od hrvatskih europarlamentaraca prvi, početkom srpnja, upozorio na nove talijanske pokušaje sabotiranja zaštite izvornosti prošeka. Picula je 2. srpnja pisao europskom povjereniku za poljoprivedu Januszu Wojciechowskom, s kojim se 7. srpnja i sastao upravo na tu temu. U pismu od 2. srpnja Picula je naveo:

“Nažalost, ponovno svjedočimo negativnim interpretacijama koje dolaze od etabliranih i puno većih talijanskih proizvođača koji se protive objave hrvatskog zahtjeva za zaštitu u Službenom glasniku EU. Njihovi komentari o sličnosti naziva hrvatskog Prošeka i talijanskog pjenušavog vina Prosecca i navodnom imitiranju jednostavno nisu temeljeni u činjenicama. Upravo suprotno, optužbe za imitiranje su prilično uvredljive prema našoj tradiciji i našim vinarima. Prosecco je pjenušavo vino, dok je Prošek slatko vino i ne dijele nijednu sortu grožđa. Prosecco se proizvodi u velikim, industrijskim količinama, dok se Prošek proizvodi u malim količinama u hrvatskoj regiji Dalmaciji. Nemaju ništa zajednički u načinu proizvodnje, cjenovnom razredu ni kategorizaciji”, pisao je SDP-ov europarlamentarac prije više od dva mjeseca.

Video - Na inauguraciji Joea Bidena vino iz Hrvatske!

Komentara 82

DU
Deleted user
19:04 15.09.2021.

Ova Europska Zajednica je ustvari Razjednica. A ova Talijanka je nekako smetnula s uma da su nas kao država od Rima preko Venecije do WWII okupirali pa zato ima nekih sličnosti u nazivima. Dobro da dozvole naziv Dioklecijanove palače. Cinizam, prvo te okupiraju pa ti onda zabrane da koristiš izraze koje su ti sami nametnuli. Ta EU stvarno nema perspektivu niti to države zaslužuju do sada se pokazalo. Najbolje svatko za sebe ako Švicarska pa kako kome bude

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
20:15 15.09.2021.

Viva Italia!!!

Avatar futureGohanV
futureGohanV
19:56 15.09.2021.

Stvarno irelevantvo, negdje u ragu onog kako se zove iz ŽZ koji mlate dobru lovu u EU parlamentu.... lete talijani na barikade, osim lokalnog lista kao glasnik Babine grede u nas nitko se ne zamara ovakvim irelevatnim temama u Italiji, imaju oni toliko problema da možes sad ispisat enciklopediju o tome, Italija je u teškoj gabuli i imali bi ItalExit da nemaju €... tko ima € taj iz unije ne može, doslovno, cijena je nemoguča, ali to je druga tema...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije