Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Iz Italije prijetnja barikadama zbog prošeka: 'Bruxelles i Zagreb, ruke dalje od našeg prosecca'

Talijani tvrde da se prošek ne smije priznati kao naziv za dalmatinsko desertno vino jer previše podsjeća na talijansko pjenušavo vino prosecco. No, iz Europske komisije poručuju da homonimija sama po sebi nije dovoljno dobar razlog za zabranu prošeka
15. rujna 2021. u 18:52 86 komentara 6528 prikaza
U Europskom parlamentu kušali prošek
Foto: Tomislav Krasnec

Talijanska europarlamentarka Mara Bizotto (iz stranke Liga) zaprijetila je barikadama i drugim “inicijativama, čak i najsenzacionalnijima, kako bi se zaustavili Hrvati”. O čemu je riječ? O prošeku i proseccu.

Bizotto je nezadovoljna odgovorom koji joj je ovoga tjedna stigao iz Europske komisije, koju je ona u zastupničkom, pisanom pitanju pitala kako misli zaustaviti hrvatski zahtjev za priznavanjem imena prošek za tradicionalno slatko vino iz Dalmacije. Nezadovoljstvo je eruptiralo kad je shvatila da Komisija nema namjeru zaustavljati taj zahtjev, nego ima namjeru uskoro objaviti pozitivnu oduku o prošeku u Službenom listu Europske unije. Unutar dva mjeseca nakon te objave, svatko ima pravo uložiti obrazložen prigovor, koji će Komisija analizirati i donijeti konačnu odluku.

HRVATSKA NE ODUSTAJE Prihvaćena hrvatska prijava za zaštitu prošeka, Talijani već pišu prigovor

No, dodaje Komisija u pisanom odgovoru talijanskoj zastupnici, “homonimija sama po sebi nije dovoljan razlog za odbacivanje zahtjeva”. Talijani, podsjetimo, tvrde da se prošek ne smije priznati kao naziv za dalmatinsko desertno vino jer previše podsjeća na talijanski prosecco, koji uživa zaštitu u EU. Homonimija je istoimenost, suzvučnost, tj. kad riječ istog glasovnog sastava ima različito značenje ili podrijetlo. U kontekstu zaštite proizvoda s zemljopisnim podrijetlom, dva homonima mogu koegzistirati pod određenim uvjetima, posebno s obzirom na lokalnu i tradicionalnu upotrebu, podsjećaju stručnjaci Europske komisije u odgovoru talijanskoj europarlamentarki. 

- Suočeni s ovom suludom odlukom Europske unije, spremni smo izaći na barikade u obranu Prosecca Made in Italy jer svima mora biti jasno da je jedini pravi prosecco onaj koji se proizvodi na našoj zemlji. Bruxelles i Zagreb, ruke dalje od našeg Prosecca - zaključuje Mara Bizzotto u priopćenju za javnost. 

prošek europarlamentarka Mara Bizzotto: EU će štiti ime Prosecco pred Prošekom

HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol danas je objavio priopćenje u kojem prijetnje o izlasku na barikade naziva neukusnima i neprimjernima.

Inače, Tonino Picula je od hrvatskih europarlamentaraca prvi, početkom srpnja, upozorio na nove talijanske pokušaje sabotiranja zaštite izvornosti prošeka. Picula je 2. srpnja pisao europskom povjereniku za poljoprivedu Januszu Wojciechowskom, s kojim se 7. srpnja i sastao upravo na tu temu. U pismu od 2. srpnja Picula je naveo:

“Nažalost, ponovno svjedočimo negativnim interpretacijama koje dolaze od etabliranih i puno većih talijanskih proizvođača koji se protive objave hrvatskog zahtjeva za zaštitu u Službenom glasniku EU. Njihovi komentari o sličnosti naziva hrvatskog Prošeka i talijanskog pjenušavog vina Prosecca i navodnom imitiranju jednostavno nisu temeljeni u činjenicama. Upravo suprotno, optužbe za imitiranje su prilično uvredljive prema našoj tradiciji i našim vinarima. Prosecco je pjenušavo vino, dok je Prošek slatko vino i ne dijele nijednu sortu grožđa. Prosecco se proizvodi u velikim, industrijskim količinama, dok se Prošek proizvodi u malim količinama u hrvatskoj regiji Dalmaciji. Nemaju ništa zajednički u načinu proizvodnje, cjenovnom razredu ni kategorizaciji”, pisao je SDP-ov europarlamentarac prije više od dva mjeseca.

Video - Na inauguraciji Joea Bidena vino iz Hrvatske!

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • Avatar PeppeS
  PeppeS:

  Prošek i Prosecco ama baš nisu ni slični jedino ato poticu od grozdja. Dalmatinski prosek je sladak i barsunast i mora biti upisan kao Dalmatinsko vino i nikako drugacije,Prosecco je penusav a ne tako slatko vino sa kiselim naznakama ka lakom belom vinu.

 • zagabria11:

  Ova Europska Zajednica je ustvari Razjednica. A ova Talijanka je nekako smetnula s uma da su nas kao država od Rima preko Venecije do WWII okupirali pa zato ima nekih sličnosti u nazivima. Dobro da dozvole naziv Dioklecijanove palače. Cinizam, ... prikaži još! prvo te okupiraju pa ti onda zabrane da koristiš izraze koje su ti sami nametnuli. Ta EU stvarno nema perspektivu niti to države zaslužuju do sada se pokazalo. Najbolje svatko za sebe ako Švicarska pa kako kome bude

 • Avatar biga22
  biga22:

  Viva Italia!!!