Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iz Hrvatske udruge turizma predlažu dodatni set mjera koji bi vrijedio do proljeća 2021.

U udruzi su set mjera podijelili u četiri skupine, a najvažniji se odnosi na očuvanje radnih mjesta do proljeća 2021. godine, pa predlažu hitno formaliziranje instituta 'radnika na čekanju'.
28. ožujka 2020. u 13:50 2 komentara 269 prikaza
Zagreb: Konferencija za medije Hrvatske udruge turizma
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Najveće domaće turističke kompanije okupljene u Hrvatskoj udruzi turizma, predlažu Vladi dodatni set mjera kojima bi se očuvala zaposlenost, te održala stabilnost poslovnih subjeka u sektoru koji generira čak 20 posto ukupnog BDP-a Hrvatske.

Zagreb: Kafići u centru poluprazni, građani s maskama na licu obilaze grad PODACI POREZNE Turizam i ugostiteljstvo u tjednu od 16. do 22. ožujka pali 78%, trgovina se drži na samo 2% pada!

- U ovim uvjetima borbe protiv pandemije uzrokovane koronavirusom potpuno je izvjesno da će značajan dio turističkih prihoda ove godine izostati. U takvim uvjetima, a zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021. kada se očekujemo normalizacija poslovanja. Čvrsto podržavamo primarni cilj Vlade iskazan u prezentaciji prvog seta mjera pomoći gospodarstvu, a to je čuvanje radnih mjesta i poslovnih subjekata u ovim ekstremnim uvjetima. Smatramo to nužnim jer jedino tako možemo napraviti brzi povratak čim se za to stvore zdravstveni i tržišni uvjeti – napominje Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

U udruzi su set mjera podijelili u četiri skupine, a najvažniji se odnosi na očuvanje radnih mjesta do proljeća 2021. godine, pa predlažu hitno formaliziranje instituta 'radnika na čekanju'. Dok su na čekanju, radnici bi trebali dobiti naknadu od minimalno 60 posto neto plaće, što je inače naknada za nezaposlene, a poslodavci ne bi plaćali poreze i doprinose obzirom da radnici ne rade.

Druga grupa mjera odnosi se na plaćanje poreza i doprinosa te raznih naknada. Prijedlog se sastoji su tome da se porezi i doprinosi te naknade i obvezne članarine (komunalna, pomorsko dobro, turističko zemljište, vodna naknada...) ne plaćaju dok ugostiteljski objekti ne rade. Nakon početka rada, konkretno s otvaranjem 50 posto raspoloživih kapaciteta, spomenuta davanja plaćaju se u iznosu od 30-50 posto kako bi se omogućilo da korisnici tih davanja „prežive“ te raspolažu sredstvima isključivo za nužno funkcioniranje.

Zagreb: Ministarstvo gospodarstva i poduzetnici potpisali ugovore o naukovanju pomoć sugrađanima Hrvatska obrtnička komora donira po 75 tisuća kuna za saniranje potresa i borbu protiv pandemije

Treća grupa mjera odnosi se na financiranje likvidnosti i pripremu naredne turističke sezone, stoga se predlaže osiguranje bespovratnih sredstava i/ili da se putem HBOR-a i poslovnih banaka osiguraju povoljni krediti za tu namjenu.

Četvrta grupa mjera odnosi se na reprograme postojećih kreditnih obveza za sve subjekte kojima je to nužno za poslovni opstanak.

- Mjere smo poslali i Vladi i očekujemo da se razmotre i usvoje kroz najavljeni novi paket pomoći gospodarstvu, a koji je nužan za preživljavanje ukupnog gospodarstva – dodao je V. Ostojić.

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
  • biga22:

    Ima zemlje za oranje u Slavoniji..Ulozena kuna, vraca dvije...ne pet...