Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
originalne prerade

Iz bajkerove radionice izlaze avatar, vila, avion...

'slavonija, virovitica, 31.05.2012. zeljko dukic zvani dugi iz lozana nedaleko od virovitice profesionalno se bavi preradama motocikala i airbrushom - osobnost daje i kacigama od kojih je svaka ukrase
Foto: Marija Lovrenc/VLM
1/3
01.06.2012.
u 12:00

Tehnikom zračnog kista služi se Željko Đukić Dugi kad oslikava vozilo i od njega stvori remek-djelo

Avatar Jake Sully i njegova Neytiri, osvetnik Eric Draven i njegova Sarah iz Vrane, hrvatske šahovnice i žeteoci smrti sa sjajnim očima i kosom koja vijori na vjetru – sve su to slike koje je rukama i zračnim kistom, tzv. airbrush tehnikom na motociklima oslikao majstor, umjetnik i bajker Željko Đukić zvani Dugi iz Lozana nedaleko od Virovitice.

Preradi ih pet godišnje

On je “estetski kirurg”, “plastičar” koji prerađuje motocikle i trocikle i koji svojim klijentima omogućuje da svog ljubimca na dva kotača pretvore u unikatno, umjetnički dorađeno vozilo prilagođeno njihovim željama.

Znaju ga vlasnici motocikala i trocikala iz cijele Hrvatske, Njemačke i drugih zemalja. Razlog? Dugi, kažu, zna motoru dati osobnost i dušu i pretvara ga u nešto više od vozila.

– Već se 10 godina u okviru svog poduzeća El Dugi profesionalno bavim igračkama za odrasle, znate, čoperima, Harley Davidsonima i drugima – sa smiješkom govori Željko u svojoj radionici. Iz nje godišnje u prosjeku izađe pet potpuno prerađenih motocikala.

Ručno radi obradu, izrađuje dijelove i mijenja, kaže, gotovo sve. Stavlja nove volane prilagođene visini vozača, bliže komande, brzinomjere u skladu sa stilom motocikla, deblje gume, ručno oslikava felge, mijenja ovjes, amortizere, savjetuje glasniji auspuh, a brine se i za detalje poput kostura na mjenjaču i minijaturnih slika na poklopcima rezervoara.

Novi izgled i osobnost motora vlasnika će stajati oko 2500 eura, a prije nego što Dugi krene u posao, najvažnije mu je otkriti što vlasnik želi.

– Za bajkera motor nikada nije samo vozilo – uvjerava nas ovaj aktivni član MK Mogile iz Zagreba, koji je prvi motocikl sastavio sa 13 godina, a danas od rastavljanja i sastavljanja motora živi.

– Motocikl nas predstavlja, govori nešto o nama, možemo reći da je to naša druga osobnost. Zato, kada mi klijenti dođu s početnom idejom, ja krećem u istraživanje te osobnosti – objašnjava Dugi. Ponekad prođu sati, pa i dani dok Željko ne otkrije koje su to skrivene dječačke želje u svakom klijentu i što žele da vozilo govori o njima. Oslikao je i kamione, čamce, glisere, no najviše motocikala.

– Muškarci i žene se razlikuju. Muškarci žele očito, ali jednostavnije, gotovo diskretnije. Primjerice, motor ukrašen po uzoru na MiG-21, bijeli Vukovar s vodotornjem i golubicom, detalj erotične božice/ratnice, ali sve nekako sramežljivije, rekao bih. Žene su u tom pitanju otvorenije. Znaju točno što žele i traže opake, strašne stvari. Lubanje, kosture, mračne motive, crne motocikle – kaže Željko koji oslikava i kacige.

Jednoj klijentici kacigu je ukrasio poput maske omiljenog joj Dartha Vadera. Ideju klijenta odbio je samo jednom – kad je htio oslikati Gospu na rezervoaru svojega Harley Davidsona.

Banke ga ne shvaćaju

– Motivu te vrste nije bilo mjesto na motoru, pa smo odabrali nešto drugo. Inače, samo je mašta kraj onome što se može od motocikla – iskustvo je Željka koji u radu i dalje, kaže, uživa i po 12 sati dnevno.

Često putuje i naručuje one dijelove koje još ne može sam izraditi pa mu je želja uložiti sredstva u proizvodnju novih dijelova te zaposliti dva pomagača jer sad radi sam.

Poslovni plan nije lako ispuniti, ocjenjuje, jer posao ove vrste u Hrvatskoj (iako poduzeće već deset godina uspješno posluje i stalno dobiva nove klijente), banke i institucije još ne shvaćaju ozbiljno, zbog čega teže dolazi do kredita i novca za radionicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije