Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masovne grobnice

Ivo Josipović u Sotinu: Svi se odgovori kriju u Srbiji

Josipović u Sotinu (1)
Foto: Branimir Bradarić
1/9
03.05.2013.
u 14:02

– Rješavanje pitanja nestalih je najvažnije političko, moralno i etičko pitanje na kojem će se ustrajati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba. To u Srbiji također znaju.

U okviru svoje današnje posjete Vukovaru, koji obilježava Dan grada, predsjednik RH Ivo Josipović posjetio je i mjesto nedavno pronađene masovne grobnice u Sotinu koja se nalazi u dvorištu nekadašnje klaonice. Josipović je na mjestu gdje su ekshumirana tijela položio i svijeću te porazgovarao sa članovima obitelji stradalih mještana koji i danas, 22 godine od ratnih dešavanja, tragaju za 31 mještaninom.

– Rješavanje pitanja nestalih je najvažnije političko, moralno i etičko pitanje na kojem će se ustrajati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba. To u Srbiji također znaju. Rješavanje pitanje nestalih je zalog dobrih odnosa između Srbije i Hrvatske, rekao je Josipović koji je pohvalio srbijanske službe koje rade na pronalasku nestalih i kažnjavanju ratnih zločina. Najavio je svaku dalju potrebnu pomoć obiteljima iz Sotina koje već 15 godina poduzimaju prvatne korake kako bi pronašli svoje nestale. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo iznio je ideju da bi u cilju pronalaska nestalih možda bilo dobro da se proba porazgovarati sa osuđenim osobama za počinjene ratne zločine koje se nalaze na izdržavanju kazni u srbijanskim zatvorima.

– To je možda i jedini način jer svi se odgovori kriju u Srbiji. Tamo se nalaze svjedoci, ali i počinitelji tih zločina i jedino oni znaju pravu istinu. Mi smo probali razgovarati sa domaćim Srbima, ali nismo dobili niti jedan odgovor. Imamo neke još planove i mislim da bi kroz nekih desetak dana mogli dobiti još neke odgovore, rekao je Igor Matijašević koji je jedan od mještana koji već 15 godina traga za nestalim Sotinjanima. Podsjetio je da su posmrtni ostaci u dvije masovne grobnice pronađeni tek nakon što su u Srbiji poduzete istražne radnje i kada su počinitelji ratnih zločina, putem kvalitetnih svjedoka, priznali sve i pokazali mjesta maosvnih grobnica.

Za psotojanje maosvnih grobnica u Sotinu mještani Sotina znaju već 20-ak godina ali su one pronađene tek nakon što je jedan od osumnjičenih i tada uhićenih, temeljem suradnje državnih organa Srbije i Hrvatske, doveden u Sotin pokazao točnu lokaciju. Tijekom ratne agresije na Hrvatsku u Sotinu su ubijene 64 osobe od kojih se i danas njih 31 vode kao nestali.

Posmrtni ostaci pronađeni u zadnje dvije masovne grobnice u Sotinu pokupljeni su iz svojih domova 26 prosinca da bi tu istu večer bili ubijeni pucnjevima iz automatskog oružja. Dan poslije preostali mještani Sotina hrvatske nacionalnosti su protjerani iz svoga sela.

>>Završeni radovi na dvije masovne grobnice u Sotinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije