Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović: Spreman sam koalirati s IDS-om i drugim regionalnim strankama

– S IDS-om smo u mnogočemu kompatibilni, kao predsjednik sam s njima odlično surađivao, a zajednička nam je regionalizacija – kazao je Josipović
21. srpnja 2015. u 13:32 30 komentara 903 prikaza
Ivo Josipović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska – progresivni savez Ivo Josipović kazao je danas da je spreman koalirati s IDS-om, ali i drugim regionalnim strankama poput Međimursko-demokratskog saveza ili PGS-a. Iako još nije, kako kaže, započeo razgovore s IDS-om, kao glavnu poveznicu s tom strankom vidi regionalizaciju.

– S IDS-om smo u mnogočemu kompatibilni, kao predsjednik sam s njima odlično surađivao, a zajednička nam je regionalizacija. Nadam se da ćemo uspješno odraditi razgovore koji će rezultirati formiranjem koalicije – kazao je Josipović na konferenciji za novinare te podsjetio da se on već dulje zalaže za regionalizacije.

 – Vladajući ne žele regionalizaciju, što se vidi i iz različitih stavova premijera i ministra uprave, a ja nju vidim ne samo kao oblik teritorijalnog ustroja i decentralizacije već i kao snažnu reformsku mjeru – dodaje Josipović koji smatra da su vladajući zakazali u provedbi reformi, a veći je problem, naglašava, što niti ne pokazuju volju za provođenje strukturnih reformi zbog čega Hrvatskoj prijeti grčki scenarij.

– Ekonomski pokazatelji, posebice zaduženost, lošiji su u odnosu na vrijeme kad je Vlada preuzela dužnost. Poseban problem je i javni dug zbog kojeg ozbiljni strani stručnjaci prognoziraju Hrvatskoj grčki scenarij. A naša stranka zagovara velike strukturne reforme – drukčiju upravu, pravosuđe i efikasniji i jeftiniji teritorijalni ustroj – poručio je Ivo Josipović koji se osvrnuo i na mimohod i otkazivanja slanja vojski drugih zemalja taj dan u Zagreb, što je ocijenio kao poraz unutarnje, a ne vanjske politike.

Potpredsjednik stranke Ivica Pančić je pak upozorio na problem imigranata i sve veći priljev izbjeglica u Hrvatsku.

 – Nije problem 505 ili 550 izbjeglica koje trebamo primiti, već tisuće i tisuće onih koji planiraju prijeći Srpsko-mađarsku granicu, i koji će, s obzirom na jake mađarske kontrole, potražiti neke druge puteve, kroz Hrvatsku – vjeruje Pančić koji kao poseban problem izdvaja kopnenu granicu sa Srbijom gdje prolazi, smatra, višestruko veći broj ilegalnih imigranata nego prošle godine.

 – O tome malo tko, a posebice vlast, ne želi govoriti. Otvara se humanitarni i sigurnosni problem, koji će postati i politički. Zanima me priprema li Vlada strategiju prema povećanom priljevu izbjeglica te što MUP planira da trenutno spriječi krijumčarenje ljudi na tih 100 kilometara kopnenog dijela granice od Iloka južno prema Račinovcima i granici prema Savi. Očekujem da ministar unutarnjih poslova ne kaže kako je sve u redu, jer ako to kaže, onda samo potvrđuje da ne kontrolira u potpunosti policiju – zanima Pančića.

Josipović je zaključio kako njegova stranka Naprijed Hrvatska, u manje od mjesec i pol dana postojanja, uz saborskog zastupnika Josipa Kregara, ima dva županijska vijećnika te nekoliko gradskih i općinskih već je osnovao nekoliko ogranaka po Hrvatskoj, a plan ih je osnovati diljem Hrvatske po brojnim općinama, gradovima i županijama.

>> Ivo Josipović: Ne farbajte Hrvatsku u crno!

>> Josipovićev odgovor Grabar-Kitarović: A što ste Vi napravili, gospođo predsjednice?

Posao
KVIZ
Koliko ste odvažni za promjene u karijeri?

A1 izdvaja za Vas

 • R1971D:

  Ha,ha,ha..koja slika sve zgubidan do zgubidana Josipović, Pančić...

 • tv5378:

  Da je Josipovic Pravas vjerovatno ne bi ni prismrdio "najpopularnijim" novinamau Hrvata.ali posto je rigidni komunist s fasadom demokrata sva su vrata otvorena.Cemer,jad I bjeda se daju iscitati u svakom nastupu jadnika koji Hrvatsku nikada nisu prihvatili kao svoju Domovinu.

 • Avatar zabadalo5
  zabadalo5:

  Gubitnik bio, gubitnik ostao...