Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija na intervju

Josipovićev odgovor Grabar-Kitarović: A što ste Vi napravili, gospođo predsjednice?

Kolinda Grabar-Kitarović i Ivo Josipović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
09.07.2015.
u 16:13

– Zato, pitam, zašto, gospođo predsjednice, nemate stav, zašto nemate vanjsku politiku? – kaže Josipović u priopćenju

Bivši predsjednik Ivo Josipović reagirao je na izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na intervju koji je dala Slobodnoj Dalmaciji.

– Kaže predsjednica Grabar-Kitarović da „mi često uopće nemamo svoj stav, jer očito nemamo vlastitu vanjsku politiku!“. Ne sjećam se kad sam imao prilike čuti ovakvu sažetu, oštru i razornu samokritiku. Ili je možda predsjednica zaboravila da je po Ustavu ona sukreatorica i suprovoditeljica vanjske politike – naveo je Josipović u priopćenju.

– Zato, pitam, zašto, gospođo predsjednice, nemate stav, zašto nemate vanjsku politiku? Kaže predsjednica, za moga mandata išlo se u Beograd pjevati i plesati, nisu se rješavali problemi. Što ih ne riješite, gospođo predsjednice, u Vašoj su nadležnosti? Da, još je puno otvorenih problema, ali, podsjetit ću predsjednicu, za moga mandata, nakon dugo vremena, otvorena je suradnja država i mnogih njihovih institucija. Suradnja je doprinijela da se broj nestalih više nego prepolovi. Hrvatska je profitirala investicijama i izvozom. Srbija i BiH su jedine zemlje s kojima imamo značajniji suficit. Podigli smo sigurnost i umjesto stalnih napetosti imamo značajnu vojnu i policijsku suradnju. Intenziviran je povratak otetog kulturnog blaga. S Vladom gđe Kosor, kasnije i s ovom vladom, dogovorio sam, jer sukreatori smo, temelje vanjske politike prema BiH koja je, koliko je to moguće, pomogla toj državi te promijenila odnos međunarodne zajednice prema Hrvatima u toj zemlji. Mogao bih još, ali, i ovo mi se čini dovoljnim da upitam, koji su Vaši rezultati, gospođo predsjednice? – rekao je Josipović.

– A što se zatvaranja u regiju tiče, evo nekih činjenica. Suradnjom s Vladom gđe Kosor, čiji doprinos Hrvatskoj tek treba pošteno valorizirati, završili smo pregovore s EU i potpisali pristupni sporazum. Sa gđom Merkel u Dubrovniku i predsjednikom Obamom u Varšavi, položio sam temelje za novu energetsku poziciju Hrvatske. S predsjednikom Napolitanom, pred 8 tisuća ljudi u pulskoj sam Areni zatvorio mučno poglavlje loših odnosa naših zemalja zbog tada otvorenog pitanja odnosa Talijana i Hrvata nakon Drugog svjetskog rata. Mogao bih navesti još puno toga. A što ste Vi napravili gospođo predsjednice? Odavno je prošlo onih sto dan... – poručio je bivši predsjednik Josipović.

>> Ivo Josipović: Ne farbajte Hrvatsku u crno!

>> 'Operativna brada opljačkane tvrtke u suvlasništvu RH nije bila gotova za mog mandata'

Komentara 180

RE
reborn
16:34 09.07.2015.

Kolinda bi sa Zokijem i Vesnom dogovarala i usuglašavala vanjsku politiku, ali Zoki o tome ne želi ni čuti a kamoli sastati se sa Predsjednicom, a Vesna misli da je vanjska politika "ono nešto kada se nju gura na debelu fotelju u UN-u". Eto - zato nemamo vanjsku politiku.

Avatar bokolo
bokolo
16:33 09.07.2015.

Ovaj ostatak trule Jugoslavije misli da je jos uvijek u kampanji za predsijednicke izbore....... Kolinda nam daje "Nadu" a ti si nam dao sivilo rezima iz kojega dolazis.

Avatar Idler 3
Idler 3
16:38 09.07.2015.

Zbog tolkih silnih uspjeha si i zgubil izbore. Prošlo svršeno vrijeme, ne javljaj se više. Dost nam se tvoj prethodnik javljal i kad ga je ko kaj pital i još češće kad ni !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije