Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Ivo Jelušić i Željko Kolar kandidati za čelnika SDP-a

Predsjednik Milanović na otvaranju Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
06.08.2020.
u 22:54

Peđa Grbin dobio konkurente u utrci za stranačku vlast, iako ‘još razmišljaju’

Iako je kandidatura Peđe Grbina za predsjednika SDP-a nakon potopa te stranke na parlamentarnim izborima jedina službeno potvrđena, posljednjih dana množe se potencijalni protukandidati na tu funkciju. Da razmišljaju o kandidaturi jučer su javno obznanila dvojica istaknutih SDP-ovaca, član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

“Više kandidatura nije rat”

– Uklopit ću se u komunikaciju većine kolega koji kažu da će vidjeti kada za to dođe vrijeme. Nisam donio konačnu odluku – odgovorio je Jelušić jučer na pitanje N1 televizije hoće li se i on kandidirati za šefa stranke. Kao jedan od razloga potencijalne kandidature navodi da bi više kandidata pridonijelo demokratičnosti postupka, iako priznaje da je stranka izmučena dugogodišnjim unutarnjim sukobima. Jelušić je uvjeren da više kandidata ne mora značiti novi rat u stranci, ako utakmica bude bazirana na programima.

Njegova najava, međutim, nije izazvala previše uzbuđenja u stranačkim kuloarima, u kojima Peđu Grbina i dalje smatraju zasad jedinim ozbiljnim kandidatom za predsjednika stranke. Puno je više čuđenja izazvalo to što je mogućnost uključivanja u utrku najavio Željko Kolar. Krapinsko-zagorski je župan, doduše, za N1 kazao da još uvijek razgovara sa stranačkim kolegama te kako konačnu odluku još nije donio, no pritom je pokazao priličnu samouvjerenost, poručivši kako će, ako se doista odluči kandidirati, sasvim sigurno pobijediti Grbina.

– Ja vam nisam alibi igrač. Ako se odlučim za kandidaturu, onda ću i pobijediti na izborima – kazao je Kolar. Pojasnio je i da mu smeta apatija koja je zavladala u stranci, kao i najave da će na unutarstranačkim izborima moći glasati samo oni članovi koji redovito plaćaju članarinu. Kolar upozorava da bi, bude li se inzistiralo na tom načelu, predsjednika moglo izabrati manje od petine članova stranke, što bi u pitanje dovelo njegov izborni legitimitet.

Hajdaš Dončić uz Grbina

Ono što najviše čudi stranačke kuloare je, međutim, činjenica da Kolar govori o kandidaturi iako je gotovo posve izvjesno da će za nju teško dobiti podršku svoje županijske organizacije. Na čelu te organizacije je Siniša Hajdaš Dončić, koji je već u više navrata snažno podržao kandidaturu Peđe Grbina.

Hajdaš Dončić i Grbin i prije su tijesno surađivali, zajedno su trpjeli i suspenziju kao članovi Predsjedništva zbog otvorenog protivljenja politici bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Zbog toga je vrlo teško očekivati da bi Hajdaš Dončić sada promijenio mišljenje, a kandidatura župana na najvišu stranačku funkciju bez podrške vlastite županijske organizacije dosad nije zabilježena. 

 

Komentara 8

DU
Deleted user
08:43 07.08.2020.

Kolar je u ovoj prići jedino i pravo rješenje za SDP. Iako je bio protiv Bernardića, mora nastaviti stvarati hrvatski SDP u kome će biti ravnopravno, sukladno popisu stanovništva. zastupljena nacionalna struktura.Bez oporbe nema dobre vlasti kod nas, odmah skrenuskrenu u korupciju bez obzira bili lijevi ili desni.

DU
Deleted user
08:36 07.08.2020.

Ni jedan ni drugi. Stare i pročitane knjige.

Avatar rubinet
rubinet
13:05 07.08.2020.

Jedino rješenje za SDP je samoukidanje . Dio njih neka pređe u HDZ,a dio u Možemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije