Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJENA PREPISKA

Ginekolog Kalilić: Đikić nije položio medicinski test. Đikić: Nije bilo nikakve potrebe

Ivan Đikić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
21.02.2017.
u 10:34

Dr. Đikić mi je e-mailom odgovorio da nije položio ECFMG test za strane liječnike – napisao je Kalilić u priopćenju

Ginekolog Joško Kalilić objavio je priopćenje u kojemu navodi da znanstvenik Ivan Đikić nije položio medicinski test ECFMG, koji moraju položiti svi strani liječnici koji žele raditi u SAD-u, ni nakon pet godina, a Đikić je to priopćenje nazvao "čudnim".

– Dr. Đikić mi je e-mailom odgovorio da nije položio test ECFMG za strane liječnike – napisao je Kalinić u priopćenju.

Do priopćenja je dovela ranija prepiska između Kalilića i Đikića, koju je Đikić proslijedio televiziji N1.

– Budući da niste položili ECFMG koji je inače 'must' za sve strane liječnike, niste se ni mogli baviti kliničkom medicinom da ste to i htjeli jer to američki zakon zabranjuje. Za one strane liječnike koji žele obavljati laboratorijski medicinski istraživački rad ne traži se ECFMG, pod uvjetom da nakon pet godina napuste SAD – napisao je Kalilić Đikiću, pitajući ga je li napustio SAD nakon točno pet godina koliko propisuje taj zakon ili je to bila osobna odluka, te zašto je odlučio ići baš u Švedsku. 

– Nisam trebao polagati test ECFMG da nastavim raditi bazičnu znanost u SAD-u nakon 5 godina, jer znanstvenicima taj test nije potreban. Osim toga 1997. godine dobio sam ponude za "tenure track assistant professorship" na medicinskim fakultetima sveučilišta Columbia i Duke, no odbio sam ih. Otišli smo u Europu iz obiteljskih i osobnih razloga, te zato što smo dobili mogućnost financiranja znanstvenih projekata u trajanju od 10 godina od privatnog izvora – Instituta Ludwig za istraživanje tumora. Takva ponuda rijetko se odbija, jer nisam trebao uopće aplicirati za grantove, nego su naši projekti odobreni u trajanju od 10 godina s punim financiranjem za šest znanstvenika i reagensima za njih. Nikakvih potreba za polaganjem testova ECFMG nisam imao u SAD-u – odgovorio je Đikić.

Ovo priopćenje dolazi nakon što je Đikić prozvao ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića zbog plagiranja te nakon što je najavio svoj odlazak iz Hrvatske.

>> 'Mogu pozvati Đikića da se vrati, ali ne znam da li mu to nešto znači'

Komentara 67

GO
Gomila
11:22 21.02.2017.

da nije Dikic lazni doktor kao Matic lazni dobrovoljac

ST
stomiovotreba
10:50 21.02.2017.

ECFMG se trazi od stranih lijecnika koji prakticiraju medicinu u smislu da lijece pacijente. Nije potreban za predklinicki znanstveni rad kojim se bavi Djikic.

DU
Deleted user
10:57 21.02.2017.

Naći će se i Đikiću i đikićima neka "fusnota". Nitko nije bezgrešan. Pitanje je samo upornosti "istraživača".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije