Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đikić: Napuštam Hrvatsku kao znanstvenik. Nastavit ću borbu protiv plagiranja!

Nakon 15 godina profesorskog rada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, gdje sam vodio Laboratorij za istraživanje tumora i predavao studentima medicine, tome je došao kraj.
13. veljače 2017. u 12:04 98 komentara 20010 prikaza
'25.04.2013., Umag - Microsoft WinDays13 Busines konferencija.  Ivan Djikic od 1997. godine voditelj je laboratorija za molekularnu biologiju tumora u Ludwigovom Institutu za istrazivanje raka u Sveds
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Znanstvenik Ivan Đikić poslao je medijima priopćenje za javnost u kojem navodi razloge zašto napušta Hrvatsku kao znanstvenik. U nastavku pročitajte cijelo priopćenje:

Prošli tjedan primio sam e-mail rektorice Goethe Sveučilišta u Frankfurtu na Majni, prof. dr. Birgitte Wolff, kojim me obavještava o znatnim ulaganjima i razvoju projekata na tom Sveučilištu. U svom e-mailu ističe da će napraviti sve moguće da me zadrži u Frankfurtu kako ne bih prešao na novu poziciju u Kaliforniji. U isto vrijeme jedan Hrvat me prijavio tom istom Sveučilištu tvrdeći da činim nečasna djela i nanosim štetu javnim radom u Hrvatskoj. Sveučilište Goethe prijavu je razmotrilo i brzo odbacilo kao neutemeljenu.

Situacija je drukčija u Hrvatskoj. Nakon 15 godina profesorskog rada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, gdje sam vodio Laboratorij za istraživanje tumora i predavao studentima medicine, tome je došao kraj. Danas sam napustio mjesto sveučilišnog profesora u Splitu i zaključao vrata svog laboratorija. Uskoro ću svoje znanstvene projekte započete u Splitu dalje razvijati u inozemstvu. Mogu samo reći: ''Zbogom Hrvatsko, hvala vam dragi studenti, kolege profesori i znanstvenici. Bila je čast raditi zajedno s vama i objavljivati u vrhunskim svjetskim časopisima. Sjećat ću se mnogih lijepih trenutaka koje smo zajedno proveli u Splitu, od običnih kasnovečernjih rasprava u laboratoriju do igranja nogometa srijedom navečer na Hajdukovu stadionu.''

>>Znanstvenik Đikić pisao premijeru Plenkoviću: Barišić ne može više biti ministar, mladi napuštaju Hrvatsku jer nemaju povjerenja u društvo

Moja odluka nije donesena na brzinu, već promišljeno i analitički. Odluka je direktna posljedica djelovanja rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića i premijera Vlade RH gospodina mr. sc. Andreja Plenkovića.

ivan đikić Traži ostavku Đikić analizirao Barišićev rad i poručio Plenkoviću: Ministar će trebati odstupiti ako želite održati ikakve demokratske standarde zemalja EU Pavo Barišić Plagiranje rada Ministar Barišić: Dr. Đikić se uključio u politički obračun Plenković Barišić Slaven Letica: 'Razumijem Plenkovića, ali ne razumijem zašto Barišić nije dao ostavku'

Razlog napuštanja Sveučilišta u Splitu jest rektor Anđelinović, koji je izjavio ''Svi smo mi u sukobu interesa'' te je javno tvrdio da sam i ja u sukobu interesa radeći na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Uputio sam dopis dekanu Medicinskog fakulteta (Dokument 1) s molbom da se očituje o tim ozbiljnim optužbama. Dekan mi je u osobnom razgovoru rekao da on i Fakultetsko vijeće tvrde da ne postoji nikakav sukob interesa i da je moj rad na Medicinskom fakultetu uistinu primjer vrhunskog profesionalizma i volonterskog rada za studente. Međutim, vjerojatno zbog straha da će se rektor osvetiti cijelom fakultetu te da će svi djelatnici patiti, taj javni i pravovremeni odgovor dekana je, nažalost, izostao. Stoga sam došao do odluke da je nemoguće raditi na Sveučilištu na kojem rektor bez ikakvih posljedica neargumentirano napada profesora i lažno ga optužuje, a fakultet koji direktno ima koristi od rada profesora nema hrabrosti javno stati u njegovu obranu. Osjećaj straha guši slobodu svakog pojedinca i dokle god strah u akademskoj zajednici bude dominantan, rektor Anđelinović i osobe poput njega i dalje će ušutkavati i protjerivati znanstvenike s kojima se ne slažu.

Osoba koja je dodatno prouzročila moj znanstveni odlazak iz Hrvatske jest premijer Vlade RH, gospodin Andrej Plenković, koji me je javno i nekorektno napao u Saboru. On se javnosti predstavio kao moćni branitelj plagiranja, koji ne želi kritički pročitati činjenice i dokumente. Slučaj Barišić trebalo je riješiti prije na temelju priloženih činjenica i službenih odluka Odbora za etiku te kao takav nije trebao biti tema neprimjerene rasprave u Saboru. U svom izljevu nadmoći nad oporbom u Saboru premijer Plenković izrijekom napada znanost, znanstvenike i Odbor za etiku u znanosti. Pritom se gospodin Plenković služio brojnim neistinama. Njegove izjave o meni osobno su me povrijedile i zamolio sam ga da ih javno povuče. To nije učinio te je svojom šutnjom premijer Plenković šalje meni i građanima Hrvatske jasnu poruku da ništa nije vrijedno njegove pozornosti osim njegova interesa. Od izbijanja afere Barišić izložen sam napadima vrlo sumnjivih ljudi, koji se nazivaju neprijateljskom emigracijom, žive u prošlosti i citiraju pozdrav ''Za dom spremni''. S tim činjenicama je i sam premijer Plenković upoznat. Bojim se da neistine iznesene u Saboru i šutnja premijera Plenkovića daju poticaj tima i takvima da me još bezočnije i opasnije napadaju.

Gospodin Plenković je, kao premijer Vlade RH, zbog neistina iznesenih u Hrvatskom saboru na sjednici održanoj 9. veljače 2017., uspio mene znanstvenika ''izbaciti'' iz Hrvatske, odnosno kako se sam premijer izrazio, EKSTERNALIZIRATI preko Atlantika.

BORBA PROTIV SVIH PLAGIJATORA

Mnogi me pitaju zašto se toliko zalažem za borbu protiv plagiranja u Hrvatskoj iako imam uspješnu znanstvenu karijeru, obitelj i ugodan život u Njemačkoj i Kaliforniji? Svoj odgovor sam javno uputio premijeru Plenkoviću: Iz čistog uvjerenja da je plagiranje opasna prijetnja hrvatskom društvu koja oduzima talente i budućnost mladih te šteti svakom pojedincu koji cijeni svoj rad. Rad je jedna od najsvetijih kategorija kojom odgovaramo na pitanje ljudske egzistencije i taj nam rad nitko nema pravo ukrasti činom plagiranja.

U kratkom vremenu Hrvatsku je napustilo više od 60. 000 mladih, a jedan od razloga takvog odlaska je nepovjerenje u vrijednosni sustav društva. Štićenjem plagijatora u Saboru, Vladi, Ustavnom sudu, bolnicama, sveučilištima i drugim institucionalnim strukturama društva, takvo nepovjerenje samo se pojačava. Žalosno je da političke stranke monolitno podržavaju svoje plagijatore dok žurno napadaju plagijatore drugih stranaka, ali prave posljedice i sankcije za plagijatore trenutačno ne postoje. Sada, kad je saborska odluka o ministru Barišiću donesena, pogodno je vrijeme da uputim i osobni apel svim građanima, ali i zastupnicima hrvatskog Sabora da iskažu svoj moralni integritet te podrže nultu toleranciju na plagiranje potpisivanjem peticije:

STOP plagiranju u Hrvatskoj https://www.ipetitions.com/petition/stop-plagiranju-u-hrvatskoj

Peticiju je već potpisalo više od 4000 građana. Potpis zastupnika u Saboru, a posebno podrška predsjednika Sabora gospodina Petrova, bio bi značajan pomak prema cilju od 5000 potpisnika. Inicijatori i potpisnici peticije žele ovom peticijom pokrenuti inicijativu da se zakonom zabrani rad potvrđenih plagijatora na odgovornim javnim funkcijama u Hrvatskoj. Pitanje borbe protiv plagiranja ne smije postati žrtvom neiskrenog odmjeravanja snaga između političkih stranaka, čemu smo nedavno svjedočili u Saboru.

Jedna osoba, bez obzira na to koliko velik ugled imala, ne može sama promijeniti društvo. Međutim, ako svaki građanin naše zemlje, bez obzira na svoje političko, religijsko ili bilo koje drugo uvjerenje, zatraži podržavanje nulte tolerancije na plagiranje, siguran sam da zajedno možemo pridonijeti izgrađivanju kvalitetnijeg hrvatskog društva u kojem će svi moći bolje živjeti i raditi.

Prof. dr. sc. Ivan Đikić

DOKUMENT 1 - Pismo dekanu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu – 25.01.2017.

Poštovani g. Dekane, dragi Zorane,

Vjerojatno pratiš vrlo neugodnu raspravu oko plagijata ministra Barišića. Nažalost, pokušavajući braniti Ministra, rektor Anđelinović je na vrlo ružan način govorio o mojem angažmanu i radu na Fakultetu pri tome me je optužio za sukob interesa. Direktno optužujući mene, prozivajući djelatnike Katedre, a time i Fakultet jer omogućava postojanje sukoba interesa. Više informacija na poveznici: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/460922/Rektori-uz-Barisica-Svi-smo-u-sukobu-interesainzistirate-na-smijesnim-stvarima.html

Kako poznaješ sve detalje mojeg angažmana na Fakultetu, i to od prvog mog dolaska pa do zadnjeg u prošloj godini, siguran sam da se slažeš sa mnom u viđenju da u niti jednoj mojoj aktivnosti pri Fakultetu i za Fakultet ne postoji niti jedan element sukoba interesa, za koji se mene i suradnike s Katedre proziva.

Samo da posjetim na nekoliko važnijih informacija:

1. Na fakultet sam izabran 2002. godine, pri katedri za Fiziologiju, koju je vodio profesor Dujić.

2. Gotovo svi moji dolasci na nastavu u Split su besplatni za Fakultet, tj. najčešće sam platim avionsku kartu, a honorare za nastavu ne primam.

3. Već dugi niz godina, zajedno s Janošem, vodim laboratorij za istraživanje raka, te vrlo intenzivno surađujem sa svim znanstvenicima te istraživačke grupe.

4. Desetak godina (ako će trebati u Frankfurtu imam točnu evidenciju) toj istraživačkoj grupi svake godine doniram 10.000 eura za znanstveni rad, a gotovo isto toliko doniram i u reagensima.

5. Jedini razlog za mojom potporom Fakultetu je ulaganje u hrvatsku znanost i gušt u provođenju znanstvene aktivnosti s kolegama u Splitu. Nikakvih drugih razloga nemam.

6. Osjećajući Fakultet kao moju matičnu ustanovu, na velikom broju publikacija naveo sam Fakultet kao jednu od mojih afilijacija. Zbog toga je na listama izvrsnosti profitirao Fakultet ali i Sveučilište (nedavna analiza Thompson Reuters pokazala je da je UNIST najbolji u RH, sigurno i zbog moje potpore). Objavio sam veliki broj radova u Cell, Nature i Science s adresom Sveučilište u Splitu . To je moj doprinos međunarodnoj slici našeg fakulteta i Sveučilišta.

7. U Splitu sam organizirao veći broj znanstvenih skupova, pokrenuo sam program NobelST, mojim angažmanom Nobelovca A. Ciechanovera smo uvrstili među splitske doktore znanosti. Mislim da je optužba rektora Anđelinovića vrlo ružna i duboko nepravedna prema meni (i suradnicima) stoga Te molim, kao čelnika MEFSTa, da za javnost demantiraš njegovu izjavu i zaštitiš ljude koji vrijedno, dugi niz godina razvijaju Fakultet. Naravno, time braniš i ugled Fakulteta za kojeg rektor tvrdi da podržava sukob interesa.

Srdačno Te pozdravljam, Ivan

>>Đikić: Napuštam Hrvatsku kao znanstvenik. Nastavit ću borbu protiv plagiranja!

>>Đikić Plenkoviću: Molim Vas za ispriku u Saboru, gdje ste iznijeli neistine o meni

>>Kome će pripasti titula Večernjakove osobe 2016. godine? Glasujte za svog favorita!

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • zlisac1:

    Gosp Đikić je vjerojatno a i dokazano jedan od najboljih istraživača u svojoj struci. Ostaje pitanje zašto se toliko pobunio perotiv ministra Barišića? Kako nije u filozofskim krugovima, nije ni mogao znati za eventualni Barišićev plagijat. S kojim ciljem denuncira ... prikaži još! ministra?Da nije njega nebi niti jedan student u Hrvatskoj pomišljao na to da je ministar Barišić plagijator? I sada odjednom on se povlači i neće više djelovati i raditi u Hrvatskoj.Zašto se on u ovom članku brani? Pa njega nitko nije napadao( pa ni Plenković bez obzira kako taj isti Đikić to prezentirao)? Ako mu je rektor splitskog fakulteta kriv za nešto, to znači da mu je i Barišić kriv. Zašto Đikića neće u Akademsku zajednicu? Neka to objasni, jer meni nije jasno. Da li mu je za to kriv ministar Barišić? Možda i jest ali to mora objasniti Đikić.Kako može čovjeka optužiti za "autoplagiranje"? To je samo očajnički pokušaj da se čovjeka dezavuira. Ukoliko to radi samo zbog ideoloških razloga, onda mu je i bolje da ode iz Hrvatske!

  • lipnjak:

    Sratan put i ne vracaj se vise.

  • Karloho:

    Trebao bi upoznati svekoliku javnost koje koristi je imala Hrvatska od njegovih znanstvenih radova. No izgleda da se covjek zeli baviti politikom,no to bi mogao raditi ne pljuvajuci po drugima.....