Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ivica Dačić: Kako su Hrvatska i Slovenija ušle u EU, a svoje probleme nisu riješile?

Misle li u EU da je naš narod toliko sada oduševljen time što smo dobili tu mrkvu, a ona je i dalje negdje daleko, kaže Dačić
27. veljače 2018. u 07:10 157 komentara 5475 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upitao je u ponedjeljak navečer, komentirajući poruku predsjednika Europske komisije Jeana Claudea Junckera kako zemlje s nerijšenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članice EU, kako to da su u Uniju primljene Slovenija i Hrvatska koji se i dalje spore zbog Piranskog zaljeva.

Prevlaka Nema ulaska Ovo su svi granični sporovi na Balkanu. EU upozorava da se moraju riješiti

"Kažu da se ne može ući u EU, a da se ne riješe međusobni problemi. Pa kako uđoše Hrvatska i Slovenija, kakve su to oni probleme riješili?... Pa, oni i dalje broje ribe u Piranskom zaljevu", rekao je Dačić u emisiji "Ćirilica" provladine komercijalne televizije Happy.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker poručio je ranije u ponedjeljak u Beogradu kako 2025. godina iz Europske strategije za zapadni Balkan "nije obećanje", već treba biti ohrabrenje i poticaj zemljama kandidatima i naglasio da zemlje s neriješenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članice EU.

"To su dvostruki standardi. Misle li u EU da je naš narod toliko sada oduševljen time što smo dobili tu mrkvu, a ona je i dalje negdje daleko", rekao je Dačić za TV Happy.

Srbijanski šef diplomacije kaže i da je spreman povući svoj potpis s briselskog sporazuma s kosovskim Albancima ukoliko ne bude formirana Zajednica srpskih općina na Kosovu (ZSO), kao dio tog sporazuma iz travnja 2013.

"Ja sam potpisao Briselski sporazum. Nikada ga ne bismo potpisali da u njemu glavna stvar nije bila ZSO. Ako je prošlo pet godina od potpisivanja i od toga nema ništa, postavljam pitanje čemu onda dogovaranje?", rekao je Dačić.

On je ustvrdio kako je danas čuo i novu varijantu - da će ZSO biti dio paketa "pravno-obvezujućeg sporazuma" između Prištine i Beograda kao presudnog uvjeta za prijem Srbije u EU.

"To je vrhunski bezobrazluk... Što znači ta formulacija? To nitko živ ne zna. Tumačenje kako to treba da sadrži neovisnost Kosova je apsolutno neprihvatljivo za nas. To nije dio uvjeta pod kojima smo tada potpisali Briselski sporazum", naglasio je Dačić.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker poručio je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da se u EU ne mogu unositi bilateralni nesporazumi i uzajamna neriješena pitanja, istaknuvši pravno obvezujući sporazum Beograda i Prištine kao jedan od izazova Srbije koje mora riješiti da bi pristupila Uniji.

"Međutim, nije naše da kažemo kakav će biti karakter tog sporazuma, na Beogradu i Prištini je da to odrede", naglasio je Juncker.

Junckerov tjedan na Balkanu Dok Kosovo ne prizna kao državu, Srbija ne može u EU Nataša Kandić 'Vučić je apsolutni vladar Srbije i nitko mu se ne suprotstavlja, a mediji šute' Napadali ga novinari Vučić otkrio zašto se nije ispričao tijekom posjeta Hrvatskoj
Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • @ploto@:

  Ovaj balvan je preuzeo od Vulina ulogu glavnog klauna.

 • stoneycreek67:

  s Četnicima Dačićem i Vučićem srbija ce biti "persona non grata "u svijetu.

 • Avatar intimus 500
  intimus 500:

  zašto se pjeniš čedomire ... i tako ti tvoji sugrađane ne žele u EU ... formirajte neku zajednicu sa rusima :)