Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
topnički dnevnici

Ivanović oslobođen optužbi za prikrivanje ili uništavanje spisa

marin ivanović
Željko Lukunić/PIXSELL
15.07.2010.
u 14:40

Sutkinja je istaknula da je suštinsko pitanje je li ono za što je Ivanović optužen kazneno djelo prikrivanja ili uništavanja arhivske građe. Po stavu suda, u Ivanovićevu slučaju ne može biti riječi o tom kaznenom djelu.

Marin Ivanović, jedan od odvjetnika iz tima Ante Gotovine, nepravomoćno je oslobođen optužbi za prikrivanje ili uništavanje arhivske građe. Sutkinja Sanda Bramberger Ostojić oslobodila ga je optužbe da je 29. siječnja 2008. godine od Ante Karduma preuzeo popis ciljeva topničke skupine tri, zemljovid iz Oluje i Kardumov rokovnik te ih 1. veljače predao zaposlenicima zagrebačkog ureda za Gotovininu obranu umjesto u Vojni arhiv.

Sutkinja je istaknula da je suštinsko pitanje je li ono za što je Ivanović optužen kazneno djelo prikrivanja ili uništavanja arhivske građe. Po stavu suda, u Ivanovićevu slučaju  ne može biti riječi o tom kaznenom djelu.

– Osobito imajući u vidu da je Ivanović kao odvjetnik u timu generala Gotovine bio zadužen za prikupljanje i predavanje dokumentacije uredu za njegovu obranu, a da je na glavnim Gotovininim odvjetnicima bila odluka kada će tu dokumentaciju predati sudu, ne može biti riječi o prikrivanju arhivske građe. U prilog tome govori i činjenica da je Kardumov dnevnik skeniran u roku od dva dana i poslije je predočen kao dokaz obrane pred Haaškim sudom. Što se tiče zemljovida i popisa ciljeva topničke skupine tri, dvojbeno je je li to uopće arhivska građa jer je upitno je li Ivanović preuzeo originale ili kopije tih dokumenata (obrana je tvrdila da je preuzela kopije dokumenata, op.a.) – obrazložila je sutkinja.

Sutkinja je istaknula da je obrana generala Gotovine prikupila 60 tisuća dokumenata, a s druge strane postupak se vodi samo za ove dokumente.

– Pitanje je je li ovakvim vođenjem postupka, ne samo pred Haaškim sudom, prekršeno pravo na jednakost stranaka u postupku te osnovno pravo optužene osobe (odnosi se na Gotovinu) na pravedno suđenje jer, ako je Gotovinin branitelj u nepovoljnijem položaju zbog ovog sudskog procesa, to se mora reflektirati na njegovo pravo na pravedno  suđenje – argumentirala je sutkinja u obrazloženju. 

Komentara 2

OB
-obrisani-
17:21 15.07.2010.

Bravo, gospođo Ostojić!!! Baš me zanima kako će reagirati CK HDZ i njegovi prirepci.

X0
xx71_09
10:40 16.07.2010.

Da sudac Orie u Haagu nije reagirao na zahtjev Mišetića, Ostojićka bi njega osudila na robiju, pa on pomaže hrvatskim generalima, a to je u Hrvatskoj zabranjeno. Sjetimo se nedavnog snebivanja jugoJosipovića na to što je HTV prenosio koncert zaa prikupljanje love za pomoć obrani. pozdrav vaš zmijicamala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije