Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZATVORU

Mlada Splićanka snima dva filma o Zavadlavu, posjetila ga 10-ak puta: 'Nisam imala očekivanja'

Split: Započelo ponovljeno suđenje Filipu Zavadlavu
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
24.02.2023.
u 09:49

Zavadlav se inače trenutno nalazi u zatvoru, a trenutno je u tijeku ponovljeno suđenje. Nedavno je pisao i sutkinji Višnji Strinić u kojem je stajalo kako mu je ''žao što je prošla rasprava prekinuta te se nada da nije previše ljuta na njega''

Splićanka Ivana Marinić Kragić trenutno je u procesu snimanja dva filma inspirirana slučajem Filipa Zavadlava, mladića koji je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške u splitskom Varošu ubio Bobana, Torlaka i Ožića Paića. Zavadlav se inače trenutno nalazi u zatvoru, a trenutno je u tijeku ponovljeno suđenje. Nedavno je pisao i sutkinji Višnji Strinić u kojem je stajalo kako mu je ''žao što je prošla rasprava prekinuta te se nada da nije previše ljuta na njega''. Redateljica, producentica te snimateljica Ivana Marinić Kragić Zavadlava je zbog filma i posjetila u zatvoru preko 10 puta, a za Slobodnu Dalmaciju ispričala je dojmove.

- Nisam imala nikakva konkretna očekivanja. S obzirom na osjetljivost teme s kojom se bavim u filmu, smatrala sam da je važno da čujem Filipovu stranu priče. Što ga je sve obilježilo kao osobu kroz djetinjstvo i formativne godine, što su bili njegovi ciljevi i težnje. Bilo mi je važno da u tim razgovorima izgradimo obostrano povjerenje - ispričala je.

>> VIDEO Suđenje Filipu Zavadlavu: Nisam kriv, oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir!

- Nisam htjela doći u posjet s unaprijed definiranim očekivanjima ili predrasudama. Filip je od početka bio otvoren da podijeli svoju životnu priču sa mnom za razvoj filma. Pričao mi je o odnosu s obitelji, kolegama, prijateljima, o ljubavi. Sve što osoba kroz odrastanje proživi. Kad sam došla u prvi posjet, na prvu me iznenadio njegov izgled. Na fotografijama s prvog suđenja bio je jak i kratke kose, a u zatvoru me dočekao mršav i duge kose. Također mi je trebalo vremena da se naviknem na njegov netipičan vokabular koji je kombinacija starosplitskog, uličnog slenga i psihijatrijske terminologije - dodala je.

Njegove ''performanse'' na sudu ocijenila je upravo takvima, kao performansima, a na dopuštenje suda i upravitelja zatvora Zavadlava je posjećivala kontiunirano u zatvoru u periodu od dva do tri mjeseca. - Za potrebe intervjua u zatvoru imala sam osiguranu prostoriju u kojoj sam bila sama s Filipom i u kojoj nije trebao biti vezan, što je pridonijelo opuštenosti, otvorenosti i spontanosti sugovornika. Ti naši razgovori su trajali ukupno nekih desetak sati, na temelju čega sam raspisala priču i strukturu scenarija za budući dugometražni igrani film - ispričala je Marinić Kragić, dodajući kako je razgovarala i njegovim kolegama iz škole te profesoricom, a svi su od reda potvrdili kako se radilo o pristojnom mladiću, dragom i dobre volje. 

Marinić Kragić se prisjetila i prvih reakcija kada je čula za trostruko ubojstvo. Kazala je tako da se u to vrijeme nalazila u autobusu iz Zagreba za Split, a prijatelji iz konobe u blizini mjesta ubojstva koji su u to vrijeme tamo bili su joj ispričali što se dogodilo.

- Na prvu nitko od njih nije mogao pojmiti da se radi o rafalnoj paljbi, i to usred bijela dana u strogom centru grada. Nagađali su je li možda utakmica, ili se netko ženi, a možda su samo petarde. U konobi je sjedio pravoslavni pop koji je odmah prepoznao o čemu je riječ i rekao: "Nisu vam to petarde, to je kalašnjikov". A onda je ispred vrata konobe projurilo vozilo policije. Cijeli taj dio Varoša bio je zatvoren pod policijskom blokadom, nitko nije smio unutra ni van. Moji prijatelji su se bojali da se ubojica ne pojavi na vratima konobe. I onda je počelo dopisivanje na društvenim mrežama, uključili su se i drugi prijatelji iz Varoša i ubrzo se saznao identitet ubojice - ispričala je redateljica. 

- U konobi se oformio "mali stožer", izmjena informacija i fotografija je krenula viralno i ubrzo nakon toga policija je locirala ubojicu. Saznalo se da se radi o Filipu kojeg su lokalni dileri reketarili zbog bratovih dugova i da žrtve ubojstva imaju iza sebe povijest nasilnog i kriminalnog ponašanja. Sve me je to jako zaintrigiralo, a onda je krenula Facebook grupa podrške "Pravda za Filipa" i tada sam shvatila da je ova priča jako važna i da se strasti neće tako skoro smiriti - zaključila je Marinić Kragić.

Komentara 5

DU
Deleted user
12:21 24.02.2023.

pristojnom mladiću, dragom i dobre volje. Znači država svojim nečimjenjem ga je dovela do ubojice, a sad mu ironično sude.

Avatar javorko
javorko
12:41 24.02.2023.

to je tako kada indijancu das rakiju nije demokracija i toleranacija za svakoga mi smo za komunizam i jednoumlje,,

PO
poluvodič
12:17 24.02.2023.

pravoslavni pop odmah prepoznao da je automatska paljba iz kalašnjikova... kakva je ovo bizarna izjava. Zena snima komediju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije