Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvor iz vrha HNS-a:

Vrdoljak neće ni u Vladu ni u Sabor ako opet preuzme HNS

Proslava povodom 27 godina postojanja i djelovanja HNS-a
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
24.10.2017.
u 18:05

Vrdoljak i sada sudjeluje u svim političkim dogovorima s HDZ-om, a očito je procijenio da je šest mjeseci dovoljno za “zaborav”

Nakon što je Predsjedništvo HNS-a kandidiralo Ivana Vrdoljaka za novog/starog šefa HNS-a, gotovo je izvjesno da će upravo on na stranačkim izborima 17. prosinca ponovno preuzeti tu narodnjačku stranku. No izvori iz vrha HNS-a uvjeravaju da Vrdoljak neće ući u Vladu, niti će se vratiti u Sabor, nego će, postane li u konačnici opet šef HNS-a, raditi na terenu i jačati stranku.

Legalizacija pozicije

Osim toga, Vrdoljak će, nastavio je naš izvor, kao i dosad sudjelovati u svim političkim dogovorima HNS-a i HDZ-a. Dakle, Vrdoljak bi, bude li izabran, ubuduće trebao “legalno” voditi stranačku politiku, što radi i sada premda je podnio ostavku. Vrdoljak, kažu u HNS-u, i sada sudjeluje u svim dogovorima s HDZ-om i svaki je dan u stranačkoj središnjici. Izvori iz HNS-a tumače kako je upravo njima pripala uloga da postavljaju nove političke paradigme, pa tako i model da šef stranke koja sudjeluje u vlasti ne mora biti član Vlade. Prema tom scenariju, Vrdoljak bi živio od plaće stranačkog predsjednika.

Proslava povodom 27 godina postojanja i djelovanja HNS-a
1/10

– I ovime dokazujemo da nismo foteljaši kako nas optužuju – poručio je izvor iz vrha HNS-a koji uvjerava da Predrag Štromar ostaje HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar te da rotacija s Vrdoljakom neće biti. Povratak Ivana Vrdoljaka u vrh HNS-a ne čudi jer je upravo on dogovorio koaliciju s HDZ-om premda je u presudnom trenutku podnio ostavku uz riječi da predlaže Predsjedništvu da stranka ne ide u Vladu s HDZ-om jer ne želi dijeliti HNS, premda mu je namjera bila izvući Hrvatsku iz političkih rovova.

– Ne ulazimo u Vladu – bile su Vrdoljakove riječi nakon što je u lipnju podnio ostavku na mjesto predsjednika HNS-a. Njegov povratak ne čudi i zato što je Vrdoljak proljetos javno tvrdio da HNS ne dogovora koaliciju s HDZ-om, a istovremeno je potajice baš to činio, i to i prije nego što je Plenković smijenio Mostove ministre jer su bili za opoziv ministra financija Zdravka Marića. Sada očito smatra da je šest mjeseci sasvim dovoljno da se “zaboravi” što je sve govorio, a što zapravo radio. U HNS-u brane Vrdoljaka da se on nije htio vratiti, ali da su u stranci vidjeli da “nema druge i da je stranka inzistirala na njegovu povratku”.

– Mora završiti posao koji je započeo – rekao nam je izvor iz vrha HNS-a. U HNS-u smatraju da neće biti problema bude li Vrdoljak i formalno vodio stranku, a Štromar kao potpredsjednik Vlade provoditi njegove odluke. Taj dualizam ih ne zabrinjava, štoviše smatraju da na terenu ima i previše posla i da HNS treba pripremiti za buduće parlamentarne izbore na koje narodnjaci, tako barem sada tvrde, izlaze samostalno. U HNS-u se mogu čuti i oni koji kažu da se još nije razgovaralo o tome hoće li Vrdoljak ulaziti u Vladu ili se pak vraćati u Sabor, pa znakovito poručuju da bi mogao postati i član Vlade, ali i da bi mogao ostati izvan tih tijela.

Takmaci i Posavec i Panian

O kandidaturi za predsjednika HNS-a navodno razmišlja i HNS-ov župan Matija Posavec, ali i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Kako sada stvari stoje, s obzirom na podršku Predsjedništva stranke, najveće šanse ima upravo Vrdoljak. Delegate koji će birati vodstvo stranke biraju županijske organizacije, a ne bude li iznenađenja, u HNS-u će i dalje vladati princip dogovorne demokracije, a to ide u prilog Vrdoljaku.     

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Klodi
Klodi
19:36 24.10.2017.

Ne ide ni u vladu ni u sabor nego ide skidati razdjelnike po kućama.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:49 24.10.2017.

Koalicijski partner. Vise nije Mr Razdjelnik. Vjerodostojno.

GE
generacija57
19:27 24.10.2017.

Sve sami mutivode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije