Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrdoljak neće ni u Vladu ni u Sabor ako opet preuzme HNS

Vrdoljak i sada sudjeluje u svim političkim dogovorima s HDZ-om, a očito je procijenio da je šest mjeseci dovoljno za “zaborav”
24. listopada 2017. u 18:05 6 komentara 441 prikaza
Proslava povodom 27 godina postojanja i djelovanja HNS-a
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon što je Predsjedništvo HNS-a kandidiralo Ivana Vrdoljaka za novog/starog šefa HNS-a, gotovo je izvjesno da će upravo on na stranačkim izborima 17. prosinca ponovno preuzeti tu narodnjačku stranku. No izvori iz vrha HNS-a uvjeravaju da Vrdoljak neće ući u Vladu, niti će se vratiti u Sabor, nego će, postane li u konačnici opet šef HNS-a, raditi na terenu i jačati stranku.

Proslava povodom 27 godina postojanja i djelovanja HNS-a ZAVRŠILA SJEDNICA Ivan Vrdoljak korak bliže povratku na čelo HNS-a

Legalizacija pozicije

Osim toga, Vrdoljak će, nastavio je naš izvor, kao i dosad sudjelovati u svim političkim dogovorima HNS-a i HDZ-a. Dakle, Vrdoljak bi, bude li izabran, ubuduće trebao “legalno” voditi stranačku politiku, što radi i sada premda je podnio ostavku. Vrdoljak, kažu u HNS-u, i sada sudjeluje u svim dogovorima s HDZ-om i svaki je dan u stranačkoj središnjici. Izvori iz HNS-a tumače kako je upravo njima pripala uloga da postavljaju nove političke paradigme, pa tako i model da šef stranke koja sudjeluje u vlasti ne mora biti član Vlade. Prema tom scenariju, Vrdoljak bi živio od plaće stranačkog predsjednika.

Proslava povodom 27 godina postojanja i djelovanja HNS-a
1 / 10
Proslava povodom 27 godina postojanja i djelovanja HNS-a

– I ovime dokazujemo da nismo foteljaši kako nas optužuju – poručio je izvor iz vrha HNS-a koji uvjerava da Predrag Štromar ostaje HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar te da rotacija s Vrdoljakom neće biti. Povratak Ivana Vrdoljaka u vrh HNS-a ne čudi jer je upravo on dogovorio koaliciju s HDZ-om premda je u presudnom trenutku podnio ostavku uz riječi da predlaže Predsjedništvu da stranka ne ide u Vladu s HDZ-om jer ne želi dijeliti HNS, premda mu je namjera bila izvući Hrvatsku iz političkih rovova.

– Ne ulazimo u Vladu – bile su Vrdoljakove riječi nakon što je u lipnju podnio ostavku na mjesto predsjednika HNS-a. Njegov povratak ne čudi i zato što je Vrdoljak proljetos javno tvrdio da HNS ne dogovora koaliciju s HDZ-om, a istovremeno je potajice baš to činio, i to i prije nego što je Plenković smijenio Mostove ministre jer su bili za opoziv ministra financija Zdravka Marića. Sada očito smatra da je šest mjeseci sasvim dovoljno da se “zaboravi” što je sve govorio, a što zapravo radio. U HNS-u brane Vrdoljaka da se on nije htio vratiti, ali da su u stranci vidjeli da “nema druge i da je stranka inzistirala na njegovu povratku”.

Ivan Vrdoljak HNS bira šefa Vrdoljak opet želi voditi HNS, no tu je i Posavec

– Mora završiti posao koji je započeo – rekao nam je izvor iz vrha HNS-a. U HNS-u smatraju da neće biti problema bude li Vrdoljak i formalno vodio stranku, a Štromar kao potpredsjednik Vlade provoditi njegove odluke. Taj dualizam ih ne zabrinjava, štoviše smatraju da na terenu ima i previše posla i da HNS treba pripremiti za buduće parlamentarne izbore na koje narodnjaci, tako barem sada tvrde, izlaze samostalno. U HNS-u se mogu čuti i oni koji kažu da se još nije razgovaralo o tome hoće li Vrdoljak ulaziti u Vladu ili se pak vraćati u Sabor, pa znakovito poručuju da bi mogao postati i član Vlade, ali i da bi mogao ostati izvan tih tijela.

Takmaci i Posavec i Panian

O kandidaturi za predsjednika HNS-a navodno razmišlja i HNS-ov župan Matija Posavec, ali i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Kako sada stvari stoje, s obzirom na podršku Predsjedništva stranke, najveće šanse ima upravo Vrdoljak. Delegate koji će birati vodstvo stranke biraju županijske organizacije, a ne bude li iznenađenja, u HNS-u će i dalje vladati princip dogovorne demokracije, a to ide u prilog Vrdoljaku.     

hns HNS Most ne zna, ne želi i ne može pa ga bole rezultati Ivana Vrdoljaka i HNS-a Ivan Vrdoljak narodnjaci traže lidera Ivan Vrdoljak planira povratak na čelo HNS-a? Ante Ramljak i Ivan Vrdoljak Blizu HNS-a Ramljak i Vrdoljak zajedno u kafiću: 'Bila je to prijateljska kava'
Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka