Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVARSKO- SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Ivan Penava i Nikola Mažar idu u drugi krug izbora za gradonačelnika, za mjesto župana se bore Davor Dekanić i Josip Dabro

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima predao potpise za izbore
Davor Javorovic/PIXSELL
17.05.2021.
u 00:08

Aktualni gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava u drugom krugu izbora za gradonačelnika borit će se protiv Nikole Mažara kojeg je nadmašio za oko 2.200 glasova.

Pred Vukovarom je drugi krug lokalnih izbora u kojem će očekivano snage odmjeriti Ivan Penava i Nikola Mažar (HDZ). Interesantno je kako je Penava osvojio većinu na svim biračkim mjestima (32) ali unatoč tome nije mogao prikupiti više od 41,78 posto glasova.  Penava je imao oko 2.200 glasova više nego Mažar.

Komentirajući rezultate izbora Penava kaže kako je tolika razlika glasova samo malo odgođena pobjeda te da je nadoknaditi toliku razliku nemoguća misija za bilo koga. Prema njegovim riječima građani su s ovim rezultatom rekli da se slažu u kojem smjeru se razvija Vukovar kao i da svi mogu vidjeti kako grad izgleda danas i usporediti ga sa onim kako je grad izgledao prije nekoliko godina.

U isto vrijeme Mažar kaže kako im je cilj bio ući u drugi krug kao i da je to uvijek druga utakmica. Istakao je i da u drugom krugu svakako očekuje pobjedu u utrci za gradonačelnika.

Lista Ivana Penave ima i najveći broj vijećnika u Gradskom vijeću, ali ne i većinu, tako da će biti zanimljivo pratiti kako će se sve dalje odvijati. U Gradskom vijeću će osim vijećnika s liste Ivana Penave sudjelovati i vijećnici HDZ-a, SDSS-a, Nezavisne liste Željka DSS-a i HNS-a.

I dok će odluka o novom/starom gradonačelniku Vukovara biti donesena u drugom krugu od jučer Vukovar ima novog zamjenika gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine. Poslije osam godina Srđana Milakovića (DSS) zamijeniti će Srđan Kolar (SDSS).

Današnji izbori donijeli su i pravi potom za SDP. Njihov kandidat za gradonačelnika Damir Maduna osvojio je manje od 5 posto glasova, a SDP nije prešao niti izborni prag za Gradsko vijeće. Podsjećamo kako je prije desetak godina SDP imao 13 vijećnika u Gradskom vijeću i bio tada najjača stranka u gradu.

Odluka u novom županu Vukovarskosrijemske županije biti će donesena u drugom krugu, a birači će birati između Davora Dekanića (HDZ) i Josipa Dabre koji je do prije nekoliko mjeseci bio član HDZ-a, a sada ga podržava Domovinski pokret.

Dekanić je osvojio 38,76 posto glasova dok je Dabro osvojio 18,38 posto glasova. Na prvi pogled se radi o velikoj razlici ali ostaje da se vidi kako će se u drugom krugu postaviti glasači Nikole Kajkića (18,04 posto), Davora Čavara (10,69 posto) i Tomislava Panenića (7,79 posto). Kako god u drugom krugu očekuje se velika borba između Dekanića i Dabre gdje obojica kandidata očekuju pobjedu.

Kada je riječ o Županijskoj skupštini koalicijska lista HDZ-a osvojila je preko 40 posto glasova. Slijedi ih lista Josipa Dabre, potom Nikole Kajkića, SDP-a, SDSS-a i Tomislava Panenića.    

Komentara 2

KI
krupan_izdajnik
16:04 18.05.2021.

S Penavom Vukovar pada.

Avatar horuk
horuk
08:47 17.05.2021.

U Vukovaru sam za Penavu. Imao je par politickih kikseva i ono opravdavanje oruzanog napada na Sabor mi se nije svidjelo. Ipak nadam se da se malo opametio u tom smislu. Inace mislim da je izvrstan gradonacelnik i da je njegov pritisak da se napokon nakon 25 godina osude zlocinci okupatori prava stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije