Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Ivan Nesterov neće biti izručen Rusiji, već eventualno Islandu

Bivši djelatnik Ministarstva za izvanredne situacije u ruskoj Karelskoj Republici optužen je da je primio 833.000 rubalja, odnosno 12.000 eura mita
03. travnja 2020. u 16:38 0 komentara 649 prikaza
Ivan Nesterov u Rusiji je optužen za traženje mita
Pogledajte galeriju 1/2

Ivan Nesterov (40), čovjek koji je ljetos po ruskoj tjeralici uhićen na Macelju te je od tada u ekstradicijskom pritvoru, neće biti izručen Rusiji, već eventualno Islandu. Odlučio je tako Sud Europske unije, kojem se Vrhovni sud obratio tražeći pravno tumačenje. Naime, osim ruskog, Nestorov ima i islandsko državljanstvo, a protivio se izručenju Rusiji, smatrajući da u Rusiji ne bi imao pošteno suđenje te da bi mogao biti mučen.

Ivan Nesterov u Rusiji je optužen za traženje mita Ivan Nestorov Kome treba izručiti Rusa: Rusiji ili Islandu?

Iz Rusije je pobjegao na Island, gdje je prvo tražio i dobio azil, a zatim i državljanstvo. Nakon što je uhićen na Macelju, Rusija je zatražila njegovo izručenje, dok je Island tražio da mu se osigura slobodan prolaz u tu zemlju. Kako ni Island ni Rusija nisu članice EU, Vrhovni sud je od Suda Europske unije zatražio tumačenje europskog prava. Zanimalo ih je treba li Hrvatska, kao članica EU, o izručenju Rusiji, zemlji koja nije članica EU, obavijestiti Island, koji također nije u EU, ali je u Schengenu?

Velike gužve na graničnom prjelazu Macelj zbog koronavirusa | Autor : Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

I Sud Europske unije je sada odlučio da treba, a hoće li se Nestorovu nakon toga zbog ruskih optužbi suditi na Islandu, stvar je o kojem će odlučivati islandsko pravosuđe. Nesterov je bivši djelatnik Ministarstva za izvanredne situacije u ruskoj Karelskoj Republici. U Rusiji je optužen da je primio 833.000 rubalja, odnosno 12.000 eura mita kako bi predstavnicima tvrtki koje su mu dale mito izdao licencije za montiranje, tehničku podršku i popravak opreme za prevenciju požara u zgradama i na gradilištima.

Uhićen je 2013. s još nekoliko osoba, a kada je pušten iz pritvora, 2014. je otišao na Island gdje je zatražio azil. Prvo je imao status izbjeglice, a u lipnju 2019. je dobio je i državljanstvo. Nakon što je uhićen na Maclju, Nesterov je kazao da ne želi biti izručen Rusiji.

Milan Španović OPTUŽEN ZA RATNI ZLOČIN Pravomoćno oslobođen nakon što su mu tri puta sudili te ga izručili iz Velike Britanije

Islandsko veleposlanstvo nakon njegova uhićenja u Hrvatskoj obratilo se notom našem MVP-u te potvrdilo da Nesterov ima njihovo državljanstvo, dok je islandska vlada izrazila želju da se Nesterovu osigura siguran prolaz na Island što je prije moguće. S druge strane, Rusi su zatražili njegovo izručenje, pozivajući se na Europsku konvenciju o izručenju. Zajamčili su i da će imati pošteno suđenje u Rusiji, da neće biti proganjan zbog svojih političkih, vjerskih ili drugih stavova, da neće biti mučen te da će imati pravo na odvjetnika.

interventna policija EUROPSKI UHIDBENI NALOG Mađar izručen Hrvatskoj zbog silovanja na Rabu 2018. godine

Zagrebački Županijski sud u rujnu lani odlučuje udovoljiti ruskom zahtjevu za izručenje Nesterova, a on se na tu odluku žali navodeći da postoji opasnost da će biti mučen. Istaknuo je i da su uvjeti u ruskim zatvorima nehumani te da on ima i islandsko državljanstvo. I tu se Vrhovni sud, koji je trebao odlučiti o njegovoj žalbi, našao u problemima. Jer, prema ustaljenoj praksi, zahtjev za izručenje treba odbiti ako postoji sumnja da će izručenik biti podvrgnut mučenju ili mu prijeti smrtna kazna.

Olivera Petrović ristić PARTNER JOJ BIO POLICAJAC Gdje se krije međunarodna bjegunka: Pobjegla u Srbiju jer je ne mogu izručiti?

Nadalje, s obzirom na to da Nesterov ima i islandsko državljanstvo, Vrhovnom sudu bilo je dvojbeno  treba li se o zahtjevu za izručenje obavijestiti i Island. Kako je on i njihov državljanin, Island može zatražiti njegovu predaju radi vođenja postupka protiv njega, a u tom slučaju propalo bi izručenje Rusiji. Dvojbu Vrhovnog suda sada je razriješio Sud Europske unije koji je presudio da se na Nesterova primjenjuje pravo Unije. S obzirom na ovu odluku i novonastalu situaciju vjerojatno može očekivati i da mu u skorašnje vrijeme bude ukinut ekstradicijski pritvor.

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu
Ministar Vili Beroš:
'Ne može kolegica spominjati propast sustava, ja iz straha zovem ravnatelja, a on mi to negira'
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.