Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amandmani na proračun

Lovrinović bi HNB-u uzeo 10 mlrd. kuna. Evo za što su amandmane podnosili Hasanbegović, Esih, Fred Matić...

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.12.2016.
u 19:40

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih traže 13 milijuna kuna manje za civilno društvo, Predrag Matić ironizira i traži 5 milijardi za branitelje.

Na predloženi proračun Vlade HDZ-a i Mosta za 2017. godinu zastupnici u Saboru podnijeli su čak 132 amandmana. U svom stilu, jedini HDZ-ov zastupnik koji je podnio amandman na proračun vlastite Vlade jest bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Podnio ga je udruženim snagama s Brunom Esih (nezavisnom zastupnicom), a zatražili su smanjenje novca za razvoj civilnog društva u iznosu od gotovo 13 milijuna kuna te da se taj novac preraspodijeli po resornim ministarstvima za razvoj socijale, zdravstvene, humanitarne zaštite, za udruge branitelja...

Najviše amandmana iz SDP-a

Prigovor na proračun imao je i Mostov Miro Bulj pa je, uz Hasanbegovića i Esih, treći zastupnik iz vladajuće većine koji amandmanom želi “popraviti” financijski plan za iduću godinu. Bulj se usmjerio na gradnju osnovne škole u Sinju i više novca za pomoć regionalnoj i lokalnoj samoupravi. Najviše amandmana podnijeli su zastupnici SDP-a, među njima Željko Jovanović, Gordan Maras, Domagoj Hajduković, Damir Tomić... te HNS-a.

Zastupnici su se uglavnom orijentirali na lokalne projekte, gradnje lokalnih cesta, škole, vrtiće..., ali veliki broj amandmana odnosi se i na sustav obrazovanja. Novac koji traže za sve te projekte uzimali bi Saboru, Uredu predsjednika Vlade, Uredu predsjednice, Ministarstvu obrane, ali i Katoličkoj crkvi te vjerskim zajednicama.

Posebno se izdvajaju dva amandmana teška 15 milijardi kuna, a sastavili su ih Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku i SDP-ov Predrag Matić. Lovrinović za povećanje prihoda od financijske imovine u strukturi ukupnih državnih prihoda želi uzeti 10 milijardi kuna sa stavke kapitalni račun iz bilance HNB-a, u kojem se nalazi kapital i zadržana dobit od osnutka do danas.

‘Uzeti najugroženijima’

– Te su rezerve prema stručnim ocjenama nepotrebno visoke pa se od ukupno 16 milijardi kuna može 10 milijardi zadržane dobiti isplatiti osnivaču i vlasniku HNB-a, odnosno Republici Hrvatskoj. Smatram da je za ovu operaciju dovoljna samo odluka Vlade – piše Lovrinović koji smatra da bi zahvaljujući tim sredstvima proračun za 2017. godinu bio u suficitu, a ne u deficitu te da bi Hrvatska u najkraćem roku izašla iz procedure prekomjernog deficita, poboljšala kreditni rejting i smanjila troškove zaduživanja u inozemstvu.

SDP-ov Predrag Matić ironizira situaciju i traži čak 5 milijardi kuna za Ministarstvo hrvatskih branitelja, tj. za provedbu novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja koji bi se uskoro trebao naći na Vladi, a taj bi novac uzeo “najugroženijim sugrađanima, korisnicima socijalne pomoći jer ionako nemaju dovoljno za normalan život”. Tako bi prema njegovu prijedlogu proračun Ministarstva za demografiju s 5,94 milijarde pao na 94 milijuna kuna. 

Komentara 9

RP
rpzagreb
20:07 12.12.2016.

Sve dok je sabornica vulgarno prazna a zastupnici i političari dobivaju nebulozno visoke plaće za svoj "rad" nećemo se maknuti sa dna. Pitam se kakvi to moraju biti ljudski obrazi i karakteri kad pored svega izglasaju i povećanje plaća. Tko jednom pogleda sjednicu sabora dobiva čistu i jasnu sliku u kakvoj državi živimo.

DE
Dezider
07:06 13.12.2016.

Država dužna k'o Grčka, a oni planom povećavaju rashode!? Tu je netko lud!

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
21:13 12.12.2016.

ma tko ih vise i prati i dozivljava hrvatska mladost bjezi van trbuhom za kruhom ko i nasi stari al su isli i zbog politickih razloga nismo smjeli pod jugom ni delat ni pjevat al kaj je sad u piranju to se nitko nepita a znamo u cemu je problem presvukli su se kaputi i njima je opet dobro a lovrincevic je mozda i u pravu pa novac sluzi samo guzdama i to je tak i tak bu ostalo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije