Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Đikić i Zovko:

'Nedopustivo je da u vodećim institucijama rade osobe koje su počinile plagijat'

Ivan Đikić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
02.03.2018.
u 12:35

Sveučilište u Augsburgu poslalo je jasnu poruku svojim studentima i javnosti, ukazujući da se ovakvi propusti necitiranja danas ne bi dopustili ni tolerirali u izradi doktorata na njihovu Sveučilištu, kažu Đikić i Zovko

Hrvatski znanstvenici Ivan Đikić i Jure Zovko danas su se priopćenjem oglasili o konačnom mišljenju Sveučilišta u Augsburgu o prijavi za plagiranje bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Pave Barišića

Đikić i Zovko poručuju kako prihvaćaju odluku Sveučilišta da ne poduzima daljnje korake protiv Barišića jer je, kažu, u isto vrijeme potvrdilo da su njihovi nalazi iz prijave točni te da su nedvosmisleno objavili da iz današnje perspektive necitiranje radova u doktoratu smatraju neetičnim i neprihvatljivim. Također osuđuju izjave premijera Andreja Plenkovića koji je pozvao na ispriku Barišiću, kao i Barišićeve "sudske prijetnje".

"Nedopustivo je da u Hrvatskoj, kao zemlji članici Europske zajednice, u vodećim institucijama poput Vlade, Sabora i Ustavnog suda rade ili se javno podržavaju osobe za koje se utvrdi da su počinile plagijat", poručuju.

U nastavku prenosimo priopćenje u cijelosti:

"Primili smo detaljno obrazloženje povjerenstva Sveučilišta u Augsburgu koje u završnom mišljenju zaključuje da disertacija dr. Pave Barišića sadrži ranije publicirane tekstove iz njegovih znanstvenih radova i magisterija, a koji u doktoratu nisu citirani niti označeni kao prije objavljeni. Povjerenstvo je potvrdilo da je više od polovice doktorata prepisano bez citiranja izvora te zaključilo da to predstavlja formalne nedostatke ili pogreške u pisanju doktorata. Međutim, Sveučilište u Augsburgu u drugoj točki zaključuje kako formalni nedostatak citiranja ranije objavljenih radova ne predstavlja značajan znanstveni prekršaj prema njihovim Pravilima koja su se primjenjivala u doba izrade doktorata te da neće poduzimati dalje korake protiv dr. Barišića.

Razumljivo je da svako Sveučilište u ovakvim slučajevima štiti svoje interese, jer svako oduzimanje doktorata iz prošlosti predstavlja mrlju za Sveučilište. Mi prihvaćamo odluku Sveučilište u Augsburgu da ne poduzima daljnje korake protiv dr. Barišića, jer je u isto vrijeme potvrdilo da su naši nalazi iz prijave točni te su nedvosmisleno objavili da iz današnje perspektive necitiranje vlastitih radova u doktoratu smatraju neetičnim i neprihvatljivim. Tom izjavom Sveučilište u Augsburgu poslalo je jasnu poruku svojim studentima i javnosti, ukazujući da se ovakvi propusti necitiranja danas ne bi dopustili ni tolerirali u izradi doktorata na njihovu Sveučilištu. Time se naravno štite od mogućih zloupotreba i javne odgovornosti za nedopuštene radnje među svojim današnjim studentima.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ta poruka je poslana i dr. Barišiću, kao bivšem ministru obrazovanja i znanosti koji bi trebao biti primjer znanstvene čestitosti i javno se zalagati za nultu toleranciju na sve oblike nečasnih radnji u znanstvenom radu i istraživanju. Naš je cilj upravo i bio upozoriti na nepravilnosti i nečasne radnje u izradi doktorata dr. Barišića, što je i potvrđeno ovom objavom Sveučilišta u Augsburgu.

Na kraju, smatramo nekorektnim što su imena prijavitelja iznesena u javnost, zbog čega smo izloženi medijskim pritiscima. Naša je obaveza kao odgovornih znanstvenika bila da uočene nepravilnosti prijavimo matičnom Sveučilištu, što smo napravili sukladno propisanoj proceduri. Obaveza je Sveučilišta da prijavitelji ostanu anonimni i budu zaštićeni. Rektorica Sveučilišta u Augsburgu poslala nam je pismo u kojem se distancirala od bilo kakvih neugodnosti koje smo u javnosti doživjeli, tvrdeći da naša imena nisu spomenuta ni u jednom službenom dokumentu Sveučilišta. Krivica za objavljivanje imena u javnosti tako je prebačena na dr. Barišića, jer je utvrđeno da je on osobno prvi obznanio imena prijavitelja.

Pozivanje premijera na „osobne isprike“ ili sudske prijetnje dr. Barišića potpuno su neprimjerene akademskim uzusima, ne samo zato što bi prijavitelji u ovakvim postupku morali biti zaštićeni nego i zbog toga što je odluka Sveučilišta u Augsburgu potvrdila nalaze iz prijave i jasno istaknula da je formalni propust koji je napravio dr. Barišić iz današnje perspektive nedopustiv.

Mi ćemo nastaviti i ubuduće upozoravati službene institucije na ovakve i slične slučajeve sukladno važećim propisima. Pokretanjem peticije na nultu toleranciju na plagiranja i nečasne radnje u znanstveno-obrazovnom sustavu naša je namjera uspostaviti visoke standarde koji će se dosljedno primjenjivati u Republici Hrvatskoj. Nedopustivo je da u Hrvatskoj, kao zemlji članici Europske zajednice, u vodećim institucijama poput Vlade, Sabora i Ustavnog suda rade ili se javno podržavaju osobe za koje se utvrdi da su počinile plagijat."

Komentara 81

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
12:45 02.03.2018.

Ma daj , Đikić prizna i neki drugi sud a ne samo sud svoje partije . Strašno kaj si lik dozvoljava .

MA
maziko
12:47 02.03.2018.

Koja spodoba od čovjeka. Ocijeniti te kaovznanstvenika nemogu, ali ka covjeka, nula si. Gadis se vise i bogu i narodu.

VJ
vjaceslav
12:47 02.03.2018.

profesore đikić, nepotrebno se sramotite. od vas očekujemo lijek za rak, a ne ukazivanje na zaista formalne nedostatke nečijeg znanstvenog rada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije