Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iva Gačić: HRT me uopće ne zanima

Mario Raguž zasad jedini pozitivno odgovara na upit o razgovorima za šefa HRT-a
02. ožujka 2016. u 18:57 45 komentara 12702 prikaza
Iva Gačić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Objašnjavajući zašto je Nadzorni odbor HRT-a preksinoć jednoglasno odlučio pokrenuti postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, čelnik NO-a Šenol Selimović jučer je priopćio da je Agencija za elektroničke medije lani 28. prosinca od NO-a zatražila poduzimanje odgovarajućih mjera kako bi se konačno počelo propisano voditi odvojeno računovodstvo pri čemu svi troškovi i prihodi moraju biti pravilno razdijeljeni po principu javno-komercijalno. NO je 30. prosinca 2015. naložio Radmanu potpuno i žurno poštovanje ove zakonske odredbe pa je 1. siječnja održan i zajednički sastanak članova NO-a, Agencije i ravnateljstva HRT-a radi utvrđivanja metodologije rada te je dogovoreno osnivanje radne grupe. Međutim, ni 30 dana od tog sastanka Radman nije napravio ništa.

– Do danas nije održan nijedan sastanak rečene radne grupe niti je HRT imenovao svoje predstavnike u radnu grupu, iz čega NO zaključuje da postoji nedostatak volje rukovodstva HRT-a za provođenje zaključka NO-a od 30. prosinca. Iz dopisa Agencije očito je da se to nije potpuno primjenjivalo ni 2013., 2014. i 2015. Nadzorni odbor za takvo stanje smatra odgovornim glavnog ravnatelja HRT-a jer je on odgovoran za zakonitost poslovanja HRT-a te je za učinjene propuste i pokrenuo postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a, stoji u Selimovićevu priopćenju.

Kunić bez komentara

Radman se o svemu navedenom jučer nije htio očitovati. No, već neko vrijeme traju nagađanja o tome tko bi ga mogao zamijeniti na čelnom prisavskom mjestu. Kao izgledni kandidati za vršitelja dužnosti šefa HRT-a spominju se Josip Popovac, Jozo Barišić i Renato Kunić.

– Do sada nitko sa mnom o tome nije razgovarao. A bih li pristao biti v.d., pitanje je na koje se u ovom trenutku ne može dati odgovor da ili ne. Ako netko sa mnom o tome bude ozbiljno razgovarao, onda ću o tome promisliti i donijeti odluku – kazao nam je Popovac. Kunić nije htio ništa komentirati, a Barišić se nije javljao. A što se tiče novog glavnog ravnatelja HRT-a, odnosno pravog Radmanova nasljednika koji bi potpuno preuzeo upravljanje i vođenje HRT-a, u optjecaju je nekoliko imena: Nina Obuljen (bivša čelnica Vijeća HRT-a i bivša zamjenica ministra Biškupića), Iva Gačić, Miljenko Manjkas, Dražen Rajković (bivši član NO-a HRT-a), Siniša Kovačić, Mario Raguž i Bruno Kovačević s HRT-a, Jakov Sedlar, Dinko Čutura i Ivo Banac.

– Nitko nikada sa mnom o tome nije razgovarao. To su samo glasine. Mene to ne zanima i taj posao ne bih radila – uzvratila je Nina Obuljen, dok je Jakov Sedlar kazao da mu je drago što su se neki ljudi i njega sjetili, da misli kako bi taj posao mogao dobro obavljati, no da se on za šefa HRT-a ne može kandidirati jer mora dovršiti nekoliko filmskih projekata, a da je vođenje HRT-a preozbiljan posao. – HRT je nacionalno blago, danas nažalost nedovoljno iskorišteno. U njemu leži golem neiskorišteni potencijal koji treba biti pokretač audio-vizualne industrije u Hrvatskoj. To je jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu, a u Hrvatskoj je, kao i brojni drugi potencijali, potpuno zapuštena. U svakom slučaju, pred novim ravnateljem velik je izazov. Što se mene osobno tiče, ne razmišljam o tome – izjavio nam je Miljenko Manjkas, glavni savjetnik za medije T. Karamarka. Na pitanje je li točno da je upravo on budući pravi glavni ravnatelj HRT-a, Raguž je uzvratio jednom riječju: “Pozitivno” ne želeći dalje ništa objašnjavati. S. Kovačić odgovorio je pak da je dobro znano da iz poslovno uvjetovanih razloga ne smije komentirati ništa vezano za HRT.

Banac najavljuje iznenađenje

– HRT me uopće ne zanima i ni na koji način ne sudjelujem u pričama o novim čelnicima HRT-a. Nisam sudionik razgovora o pozicijama na HRT-u – rekla nam je odlučno Iva Gačić, za koju se moglo čuti da je u kombinaciji i za Radmanovo i za mjesto ravnatelja programa HRT-a Saše Runjića. Kovačevića i Čuturu nismo uspjeli dobiti. Rajković nije htio kazati ništa za Večernji list, a Ivo Banac je samo uzvratio: – Mislim da će novi glavni ravnatelj HRT-a biti netko tko uopće nije spomenut.

>> Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo smjenu Gorana Radmana

>> Pročitajte što je Goran Radman odgovorio Milijanu Brkiću

Sva imena koja su igri za novog ravnatelja HRT-a

Josip Popovac, producent

Nakon Vanje Sutlića bio je vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, a potom je i službeno preuzeo tu poziciju.

Iva Gačić, bivša šefica Nove TV

Bivšu uspješnu direktoricu Informativnog programa Nove TV spominje se kao nasljednicu Gorana Radmana ili šefa programa HRT-a S. Runjića. 

Jakov Sedlar, redatelj

Redatelja Jakova Sedlara i prije se, u vrijeme vlasti HDZ-a, spominjalo vezano uz čelno prisavsko mjesto pa je njegovo ime iskrsnulo i sad.

Miljenko Manjkas, savjetnik za medije

Može se čuti da Manjkas nedavno nije postao glasnogovornik Vlade kako bi uskoro kao čelni čovjek mogao preuzeti vođenje HRT-a.  

Nina Obuljen, bivša šefica Vijeća

Nina Obuljen bila je do prije godinu dana čelnica Programskog vijeća HRT-a, a sjećamo je se i kao zamjenice ministra kulture Bože Biškupića. 

Bruno Kovačević, rukovoditelj sporta

Kovačević je trenutačno rukovoditelj produkcijskog odjela sporta na Hrvatskoj radioteleviziji, ali i autor filma o Ivici Kosteliću. 

Mario Raguž, urednik HTV-a

Trenutačno je urednik religijskog programa HRT-a te član Nadzornog odbora HRT-a iz redova zaposlenika. 

Dinko Čutura, povjesničar

Bio je saborski zastupnik HDZ-a od 1995. do 2000., član zagrebačke skupštine od 1996. do 2000. te ravnatelj Vojnog muzeja. 

Dražen Rajković, bivši član NO HRT-a

Publicist i član bivšeg sastava NO HRT-a koji je prisavske čelnike prijavio i USKOK-u, a često je otvoreno prozivao Gorana Radmana.

Ivo Banac, povjesničar

Za povjesničara Ivu Banca moglo se još prije mjesec-dva čuti da bi ga neki u HDZ-u voljeli vidjeti na mjestu glavnog ravnatelja HRT-a. 

Renato Kunić, urednik na HTV-u

I Kunića se spominje kao mogućeg prijelaznog prisavskog šefa koji bi imao ulogu vršitelja dužnosti do imenovanja pravog šefa.  

 

neugodno
Veljača pokazala odvratne poruke koje je dobila nakon komentara o Imotskom
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • margaritas:

    Samo osoba poput ministra kulture može uvesti korjenite promjene na HTV-u, više se ne zadovoljavamo kozmetićkim zahvatima.

  • stefj:

    Stavite bilo koga, samo da je pluralist i da može normalno saslušati razna mišljenja. Radman je napravio totalnu katastrofu od HRT-a, televizija je postala partijski pamflet, a ne javna televizija. Uostalom, nikad niža gledanost udarnog dnevnika jako dobro pokazuje na ... prikaži još! koje niske grane se svela HRT... Po meni bi trebalo ukinuti pretplatu, pa da lijepo HRT bankrotira, tako da se može izgraditi iz početka. Novac od pretplate trebao bi osigurati TV neovisnu od politike, a na kraju ispalo je da je HRT otvoreno u službi SDP-a. Čak niti za Sanadera nije bilo tako, a on je pokušavao kontrolirati medije...

  • ćaćaća:

    Jakov Sedlar je pun pogodak...s njim će hrt biti hrvatska televizija a ne sao hrt kao do sad...