Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Italija uvodi nove strože mjere protiv Covida-19

Zbog gubitaka koje će imati restorani i kafići vlada je namijenila između 1,5-2 milijarde eura za njihovo obeštećenje
25. listopada 2020. u 13:12 1 komentara 1289 prikaza
ITA, Coronavirus Pandemie, Italien
Foto: EXPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Restorani i kafići zatvoreni u 18 sati, zatvaraju se teretane, bazeni, terme, kazališta, kina, kulturni centri, pa su zabranjeni i spektakli na otvorenome itd., samo su neke od novih mjera koje uvodi Italija od 26. listopada do 24. studenoga. Talijanski premijer Giuseppe Conte potpisao je u nedjelju novi dekret kojim se uvode strože mjere za sučeljavanje s koronavirusom. Prvotno se mislilo kako će restorani i kafići morati ostati zatvoreni nedjeljom, ali to bi onda značilo veće obiteljsko okupljanje toga dana, pa se donijela odluka da te uslužne djelatnosti ostanu otvorene i nedjeljom.

Nela Sršen 'NE ŽELIM OPET TO ISKUSTVO' Nela Sršen: 'Lockdown' bi bio katastrofalan i za psihu ljudi

Zbog gubitaka koje će imati restorani i kafići vlada je namijenila između 1,5-2 milijarde eura za njihovo obeštećenje.

Zatvaranje kazališta i kina izaziva veliku bol, ali prioritet je zaštita zdravlja, izjavio je ministar kulture i turizma Dario Franceschini.

U gimnazijama i višim školama će predavanja na distancu moći biti veća od 75 posto učenika razreda, dok će nastava u osnovnoj školi ostati i dalje u prisutnosti učenika. Nastava u školama na svim razinama počet će u devet sati, ali će se za neke razrede moći i pomicati početak nastave, pa i u poslijepodnevnim satima kako bi se smanjila mogućnost velikog okupljanja učenika u isto vrijeme, a posebno kako bi im se omogućilo da dolaze u škole s javnim prijevozom u različito vrijeme čime će se smanjiti gužve u prometalima u vrijeme špice.

Preporučuje se što manje izlazaka iz kuća, dakako osim za odlazak na posao ili iz zdravstvenih razloga. Nije zabranjeno odlaziti izvan općina i regija u kojima se stanuje, ali se preporučuje da takvih  kretanja bude što manje.

AUSTRIJSKI KANCELAR UPOZORAVA Kurz: Stanje je ekstremno ozbiljno. Ako se trend nastavi već u studenom dnevno 6.000 novozaraženih

Dakle, kafići, restorani, pabovi i slastičarne mogu biti otvoreni od 5 ujutro do 18 sati. U restoranima za stolom mogu biti zajedno najviše četiri osobe. Poslije 18 sati zabranjeno je piti i jesti na otvorenome. Dakle ne smije se kupiti piće ili hrana u trgovini i konzumirati je na ulicama ili trgovima. U hotelima restorani mogu biti i dulje otvoreni, ali samo za hotelske klijente. Restorani i pizzerije mogu nositi hranu u kuće i poslije 18 sati do 24 sata.

Skijališta ostaju zatvorena. Moći će se otvoriti samo za profesionalne skijaše, one koji se natječu.

Vlada je do tih novih mjera došla u dogovoru s predsjednicima regija, među kojima je bilo i onih koji su tražili potpuno zatvaranje svih djelatnosti. Znanstvena komisija je također tražila strože mjere, ali se trebalo voditi računa i na njihove ekonomske učinke.

Žena bi mogla izgubiti stan uredno kupljen
apsurdna situacija
Kupila stan s čistim papirima i uložila mnogo novca u renovaciju, a sada bi mogla ostati bez njega
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!