Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKOLJ NA KEFALONIJI

Italija tuži nacističkog časnika

28.11.2008.
u 20:56

Vojni istražni sud u Rimu zatvorio je istragu o nacističkom pokolju talijanskih vojnika na grčkom otoku Kefaloniji nakon kapitulacije Italije i zatražio je pokretanje procesa protiv Otmara Mühlhausera (88).

Strijeljanje divizije
Kao njemački potpukovnik 23. rujna 1943. Mühlhauser, kojemu su tada bile 23 godine, zapovjedio je strijeljanje talijanske divizije Acqui generala Antonija Gandina. Mühlhauser danas živi u mjestu Dillingen, koje se nalazi na oko 100 kilometara od Münchena i ima 20 dana vremena za iznošenje svoje obrane u Rimu, nakon koje će rimsko tužiteljstvo zatražiti pokretanje procesa.

Obitelji talijanskih vojnika zatražit će i odštete. Od 11.000 talijanskih vojnika i 525 časnika, koliko ih je bilo na otoku Kefaloniji, 3800 je ubijeno u rujnu 1943., a 1360 ih se utopilo. Bivši predsjednik talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi nedavno je izjavio da je nacistički pokolj talijanskih vojnika na Kefaloniji bio “trenutak u kojem je rođen talijanski pokret otpora”. Naime, talijanski su vojnici strijeljani na stratištu klicali “Živjela Italija”. Mühlhauser je već bio pod istragom u Njemačkoj 1967., ali je proces zaustavljen. Drugi put je bio pod istragom 2001. i sud u Münchenu je presudio da su “talijanski vojnici u Kefaloniji bili izdajice i da su, prema tome, trebali biti tretirani kao dezerteri: dakle, strijeljani”.

Odštete
No, to nije jedini proces koji se u Italiji vodi protiv nacista. Prizivni sud u Firenci donio je ovih je dana odluku o pravomoćnosti presude grčkog suda u Livadiji iz 1997. kojim je Njemačkoj naloženo da plati odštetu od oko 50 milijuna eura obiteljima 218 žrtava koje su nacisti pobili u grčkom mjestu Distomo 10. lipnja 1944. Odluku suda u Firenci javnosti je objelodanio Joachim Lau, odvjetnik žrtava u Distomu, dodavši da je sada moguće oduzeti njemačku imovinu u Italiji.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije