Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINE BI RADILE 16 NEDJELJA U GODINI

Istraživanje otkrilo koliko je građana za neradnu nedjelju, Porezna: Nije im najjači dan po prodaji

Konzum
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
07.05.2021.
u 22:50

Prema podacima iz fiskalizacije, nedjeljom se trgovalo dvostruko manje nego drugih dana u 2020.

Konsenzus među trgovcima nemoguće je postići. No on nije ni potreban jer nije njihov posao da donose zakone nego da ih predlažu i pregovaraju sa sindikatima i Vladom.

Efekti neradne nedjelje bili bi neutralni i uvijek su bili neutralni za poduzetnike, osim što bismo postali civiliziranija i uljuđenija država, sličnija Austriji i ostalim zemljama koje imaju reguliran rad nedjeljom uz djelomična ograničenja - kaže glavni izvršni direktor Lonie Drago Munjiza, nakon što je premijer Andrej Plenković najavio izmjene Zakona o trgovini koje podrazumijevaju i zabranu rada nedjeljom. 

HUP: Usporit će se željeni rast  

Trgovci bi radili samo 16 nedjelja u godini, prema vlastitom izboru, pri čemu bi se u obzir uzela turistička sezona i blagdani. No nedjelja je, podsjetimo, u Hrvatskoj već u dva navrata bila neradna - 2004. i 2009., ali je zbog prevelikog broja izuzeća određenih vrsta trgovina Ustavni sud te odredbe Zakona o trgovini proglasio neustavnima. Treći put je zabranu rada nedjeljom uveo Nacionalni stožer civilne zaštite, kao mjeru za suzbijanje pandemije COVID-19, no i ona je lani neslavno završila kao jedina mjera Stožera koju je Ustavni sud proglasio neustavnom.

- Iako trgovci nemaju ujedinjen stav po pitanju rada nedjeljom, svima je zajednički stav da vrijeme pandemije nije nikako dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu s obzirom na to da se trgovina još nije oporavila od posljedica zatvaranja i pada prodaje uzrokovanog restrikcijama koje je propisivao Stožer civilne zaštite - ističu iz HUP-a napominjući da se Hrvatska nalazi u razdoblju najveće krize u zadnjih 25 godina. 

- S obzirom na udio trgovine i turizma u našem BDP-u, samo ćemo produljiti oporavak i usporiti željeni rast i pomak sa začelja EU - poručuju.

Marijana Petir, nezavisna saborska zastupnica i jedna od prvih koji u nas inicirali zabranu rada nedjeljom, na novi zakon gleda kao na kompromis između socijalnih partnera. 

- S druge strane, naći će se i balans u smislu postizanja ravnoteže između obiteljskog i poslovnog života radnika na što nas upućuju zakonodavstvo i praksa EU. Važno je pružiti veću zaštitu zdravlja, sigurnosti i dostojanstva zaposlenih, a tu se nameće i dodatni demografski izazov koji će utjecati na našu budućnost - objašnjava Petir.

Vlada je krajem 2020. provela istraživanje prema kojem je 72% građana za slobodnu nedjelju u trgovinama. Na upit bi li zakon mogao opet pasti na Ustavnom sudu, Petir odgovara kako ovoga puta neće biti diskriminatornih razlika između malih i velikih trgovaca. Uvodi se isti model za sve - 16 radnih nedjelja u godini po izboru, a izuzetak će biti benzinske crpke i bolničke trgovine. No više će se, objašnjava, znati za 10-ak dana kada će se predstaviti nacrt zakona koji će ići u javno savjetovanje. Njegovo donošenje očekuje se do kraja godine, a primjena od početka 2022.

Petak i subota najjači dani 

Prema izvješću Porezne uprave, kroz fiskalizaciju je utvrđeno da nedjelja nije najjači dan po prodaji kako tvrde neki trgovački lanci, već su to petak i subota, a nedjelja je najslabija (s izuzetkom trgovačkih centra). 

- U vrijeme korone nedjelja se bez problema prelila na subote i ponedjeljke - tvrdi Petir.

Prema zadnjim podacima Sindikata trgovine, ako se izuzmu dani tjednog i godišnjih odmora, svaki radnik u trgovini u preostala 272 dana u godini odradi čak 141 sat više od redovnog radnog vremena, što pokazuje da radnik i država na godišnjoj razini izgube gotovo jednu mjesečnu satnicu - radnik plaću, a država doprinose i poreze.

VIDEO: Cijepljenje turističkih djelatnika

Komentara 42

XI
xibau
22:54 07.05.2021.

imali su 5 godina, čak su i prošle izbore obećavali i ništa nakon izbora, sad opet lažu, opet će nakon izbora sve pod tepih, pa nismo valjda opet tako naivni?

BI
Biouskoli91
23:20 07.05.2021.

Zakonom urediti da se rad nedjeljom placa minimalno 2x, te naravno neradni dan tokom tjedna. I problema nema.

DA
danijelrukavina4
23:16 07.05.2021.

Ovi koji govore da će zbog neradne nedjelje radnici izgubiti posao, to su budalaštine. Zalažem se da i radnici u trgovini imaju neradnu nedjelju, a ako trgovački lanci žele da se njihova uvozna roba prodaje kod nas i nedjeljom, neka plate iste radnike sa duplom cijenom satnice - i nema nikakvog problema. Ali i da se radniku ostavi mogućnost izbora - da li želi ili ne želi raditi taj dan, pa makar ga i duplo platili. Ljudima novac često ništa ne znači, ako hoće imati nedjelju za obitelj. Podržimo svi da nedjelja bude neradna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije