Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa Styrije i EPH

Istraživanje čitanosti po novom

03.09.2015., Zagreb - Dvije djevojke na Jelacicevom trgu dobro su se zabavile citajuci 24 sata. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.03.2016.
u 20:25

Izdavači, oglašivači i agencije odlučit će kakvo istraživanje žele

Styria i Europapress holding pokrenuli su inicijativu za promjenu istraživanja čitanosti novina i časopisa, koju će provoditi tvrtka ABC Hrvatska kao JIC (Joint Industry Committee). To znači da će izdavači, agencije i oglašivači zajedno donijeti odluku o tome kakvo istraživanje žele, a kako bi podaci bili što precizniji i kako bi oglašivači imali pravu sliku pri kupnji oglasnog prostora.

Industrijski standard

Trenutačno se čitanost u Hrvatskoj istražuje telefonskim anketiranjem, no točniji rezultati dobivaju se tek osobnim kontaktom ispitanika i ispitivača.

Nakon što su dvije izdavačke kuće dale inicijativu, Upravni odbor ABC-a Hrvatska 25. veljače ove godine donio je odluku o pokretanju postupka unapređenja istraživanja. ABC Hrvatska tripartitna je organizacija izdavača, oglašivača i marketinških agencija kojoj je cilj da na osnovi certificiranih podataka omogući izdavačima i organizatorima događanja uspješniju prodaju oglasnog ili izložbenog prostora te pokrivenost sponzorima, a oglašivačima i agencijama ponudi istinite i relevantne podatke za efikasnije ulaganje u oglašavanje u tiskanim medijima i na događanjima.

U trenucima velikih previranja na tržištu medija sustav potvrde naklada ABC Hrvatska oglašivačima minimizira rizike koji proizlaze iz neselektivnog oglašavanja u tiskanim medijima, a izdavače novina i časopisa stavlja u ravnopravan položaj u fer tržišnoj utakmici za oglašivačke budžete. Sustav omogućuje da jasno definirate što i koliko nečeg prodajete ili kupujete, kao i lakše i brže pregovore o cijeni. Cilj je i da novo istraživanje čitanosti bude industrijski standard, odnosno da bude općeprihvaćeno. Nakon što se kvalitetno postavi print-istraživanje, na istim principima planira se i redefiniranje mjerenja posjećenosti web-stranica. Da bi istraživanje postalo standard, potrebno je da ga prihvati većina sudionika na tržištu, što u ABC-u smatraju realno provedivim.

Jednaki kriteriji

U Styriji kažu da, vođeni idejom o potrebi za podizanjem kvalitete podataka s kojima se svakodnevno odabiru najefikasniji kanali za plasiranje oglašivačkih poruka, postoji potreba da predloženo istraživanje ima nepristrano modeliran, proveden i nadziran istraživački proces lišen sumnji u pojedine rezultate. Smatraju da će metodologija koja će se kreirati i usvojiti jamčiti svima jednake kriterije, a sami rezultati ovisit će o uspješnosti i kvaliteti rada izdavača kao konkurenata na tržištu. Tvrtka ABC punopravni je član međunarodne udruge ABC organizacija International Audit Bureaux of Certifications – IFABC. Međunarodno je i lokalno priznat standard provjere i usporedbe (benchmarkinga) novinskih naklada. Svakodnevno ga koriste sve ozbiljnije izdavačke kuće, agencije i oglašivači.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije