Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Glavna istraga: Podrijetlo imovine! Evo što sve glasi na Lovrić Merzel

Pročelnik Porezne uprave u Sisku Marijan Pešun, HDZ-ov kadar, ostao je na poziciji i nakon dolaska Kukuriku vlasti
09. veljače 2014. u 11:19 320 komentara 192706 prikaza
Merzel
Foto: Boris Ščitar
Pogledajte galeriju 1/4

Istražitelji ozbiljno osporavaju nalaze Porezne uprave u Sisku o imovini županice Marine Lovrić Merzel, doznaje Večernji list iz krugova bliskih istrazi. Naime, temeljem izjava oporbenih čelnika vezanim uz višemilijunsku vrijednost imovine Marine Lovrić Merzel i njezine obitelji Županijsko državno odvjetništvo u Sisku zatražilo je porezni nadzor županice i obitelji, a u izvještaju Porezne uprave pisalo je da je imovina u skladu s primanjima obitelji Lovrić Merzel. No, taj nalaz Porezne uprave, kako saznajemo, istražitelji DORH-a i USKOK-a smatraju neutemeljenim.

Porezna uprava u Sisku, vjeruju u DORH-u, nije se baš potrudila duboko zaći u provjeru prihoda županičine obitelji i načina stjecanja imovine. Zanimljivo je da je pročelnik ureda Porezne uprave u Sisku Marijan Pešun na svojoj poziciji ostao i nakon dolaska na vlast Kukuriku koalicije unatoč tome što ga se percipira kao HDZ-ov kadar. Pešun je aktivno sudjelovao i u spornoj procjeni još jednog slučaja – kupnje zgrade Lav auto Popeca.

lovrić | Autor : Pixsell Foto: Pixsell

U tom svjetlu treba gledati i to što je prije dva dana USKOK preuzeo istragu u tri slučaja vezana uz županicu Sisačko-moslavačke županije Marinu Lovrić Merzel. Pod lupom USKOK-ovih istražitelja njena je imovina, kupnja autosalona Lav auto Popec za potrebe Županijskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u travnju 2012. te prodaja većinskog udjela Cesta Sisak velikogoričkom tajkunu Željku Žužiću krajem 2011. Po dokumente vezane uz rješenja o komunalnom doprinosu i naknadi Lav auto Popecu USKOK je u petak došao i u sisačku Gradsku vijećnicu, a zanimao se i za slične objekte. Neki svjedoci vezani uz ove slučajeve, doznajemo, bili su i na ispitivanju u zagrebačkim prostorijama USKOK-a.

Porezna uprava u Sisku imala je vrlo bitnu ulogu u dva od ta tri slučaja – procjeni odnosa vrijednosti imovine i prihoda županičine obitelji, te u procjeni vrijednosti autosalona. Upravo je Porezna uprava u Sisku procijenila spornu nekretninu autokuće Lav auto Popec na 10,05 milijuna kuna, a županija ju je na koncu platila 9,8 milijuna kuna.

Luksuzna vikendica

– Procijenjena vrijednost te obične hale bila je 1100 eura po kvadratnom metru, dok u Sisku imamo autosalone koji se prodaju za 550 eura po kvadratu, a Nama svoje poslovne prostore u strogom centru Siska cijeni 600 eura po kvadratu – isticala je tada oporba. U objekt Lav auto Popeca utrošena su još tri milijuna kuna za prenamjenu u Zavod za hitnu medicinu. Lav auto Popec prodan je u travnju 2012., a u kolovozu 2012. županičin nećak Danijel Rožanković upisuje se kao vlasnik 4-sobnog stana u elitnom zadarskom naselju Diklo. Stan je plaćen gotovinom.

– Da, stan je plaćen u gotovini, oko 900 tisuća kuna s porezom. Sve je poslano u Poreznu upravu i svi su papiri kod njih – rekao je nedavno D. Rožanković za jedan zadarski portal. U stanu je redovita gošća Marina Lovrić Merzel.

Županica i njezin suprug, prema imovinskoj kartici, posjeduju brojne nekretnine. Prije mandata ona je imala kuću s okućnicom u Sisku od 270 kvadratnih metara, dok je stanove u Sisku od 58 i 154 kvadrata te vikendicu u Petrinji od 80 kvadratnih metara prije braka stekao njen suprug Mladen Merzel. Vikendica u Petrinji luksuzno je uređena te u nju navraćaju i predsjednik Ivo Josipović te neki ministri, uključujući kuma joj Slavka Linića.

Marina Lovrić Merzel | Autor : Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

(Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Otkad se bavi politikom, županica je stekla stan u Zagrebu, u Ulici kneza Trpimira, tik do hotela Sheraton, vrijedan oko 170.000 eura za koji otplaćuje kredit, veliku ali devastiranu kuću u Strmenu nedaleko od Sunje, dok je suprug postao vlasnik kuće s dvorištem u sisačkoj Ulici Ante Starčevića, čija je vrijednost procijenjena na 45.000 eura. Na računu županica ima 450.000 kuna od prodaje još jednog stana u Sisku, a suprug je prijavio godišnje prihode od 32.095,23 kune.

marina lovrić merzel IMOVINSKA KARTICA U obitelji županice Merzel nekretnina za 15 mil. kuna prosvjed tek 50 prosvjednika 'Županica mora otići, mi smo je birali, možemo je i smijeniti'

Na redu računi i savjetnici

U imovinskoj kartici nema stana na Trgu hrvatskih branitelja od 75 kvadrata u kojem živi njezin sin, a za koji je, kao kupac i vlasnik, upisana županičina majka, umirovljenica koja je ovaj stan kupila gotovinom. Stan je kupljen krajem 2011., nedugo nakon što je zaključena prodaja Cesta Sisak. Većinski udjel od 57 posto Cesta Sisak županija je prodala velikogoričkom tajkunu Željku Žužiću za 20 milijuna kuna. Tvrtka je bila procijenjena na 39 milijuna kuna, no u procjeni je navedeno da Ceste Sisak posjeduju šljunčaru s kvalitetnim šljunkom tržišne vrijednosti od 100 milijuna kuna. Ta vrijednost šljunka zanemarena je pri određivanju prodajne cijene.

Najnoviji slučaj, onaj vezan za navodne lažirane račune kojima se izvlačio novac iz Županije te lažirana izvješća o radu Savjeta županice, još nije u domeni USKOK-a.

>> Marina Lovrić-Merzel zaštićena bez obzira na sve, pa i na istinu

Imovina koja glasi na Marinu Lovrić Merzel:

1. Stan u središtu Zagreba u neposrednoj blizini hotela Sheraton vrijedan 170.000 €

2. Kuća s okućnicom u Strmenu pokraj Sunje vrijedna 100.000 €

3. Ušteđevina od 30.000 €

4. Od prodaje potkrovnog stana u Sisku od 80 m2 na štednom računu 450.000 kuna

5. Kuća u Sisku vrijedna 200.000 € 

 

560. 000 eura

Imovina koja glasi na Mladena Merzela, županičina muža:

(u poreznoj upravi nema evidentiran prihod, ali ima mnogo nekretnina)

1. Trosobni stan u sisačkoj Ulici Borisa Brnada s garažom

2. Četverosobni stan od 154 m2 u Ulici A. Starčevića broj 5 u Sisku

3. Luksuzno uređena vikendica u Petrinji od 80 četvornih metara

4. Tri dvorišne zgrade od 39, 46 i 22 četvorna metra te gotovo 300 kvadrata dvorišta

5. Automobil Dacia Logan iz 2009. godine

6. Ušteđevina od 20.000 €

 

350.000 eura

Imovina koja glasi na županičinu majku, inače umirovljenicu:

1. Kuća u Odri od 130 kvadrata s dvorištem i tisućama kvadrata livada i oranica

2. Stan u Sisku na Trgu hrv. branitelja od 75 četvornih metara kupljen 2011. i nije pod hipotekom, znači kupljen je za gotovinu

 

300.000 eura

Imovina koju posjeduje županičin nećak Dalibor Rožanković, inače vozač hitne pomoći:

1. Četverosobni stan od 85 četvornih metara u Diklu (elitni dio Zadra) – kupljen 2012. godine za gotovinu

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • belimo:

    A koju bi imovinu tek imali da joj muž radi.....

  • poslovni:

    Ona je iskrena SDP-ovka, i toga se nimalo ne srami.

  • dturina:

    Politika je očigledno najunosnije zanimanje kod nas.