Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istrani zaštitili maslinovo ulje 'Istra' u EU

Europska komisija u srijedu je u službenom listu EU-a objavila izvedbenu uredbu kojom se djevičanskom ulju iz Istre priznaje status proizvoda sa zaštićenom oznakom podrijetla
28. veljače 2019. u 21:16 3 komentara 198 prikaza
Masline
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra 21. je hrvatski proizvod zaštićen na razini EU.

maslinovo ulje kućne čarolije Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti 'čuda'

– Čestitam maslinarima koji su očuvanjem tradicije i usavršavanjem proizvodnje doveli ovo ulje na europsku i svjetsku gastrokartu s dodanom vrijednošću, a dugogodišnji put do oznake isplatit će se kroz prepoznavanje kvalitete, truda i rada – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.      

Europska komisija u srijedu je u službenom listu EU-a objavila izvedbenu uredbu kojom se djevičanskom ulju iz Istre priznaje status proizvoda sa zaštićenom oznakom podrijetla, što znači da se jamči da je proizvedeno na točno određenom geografskom području Istre u obje države, od tamo prerađenih maslina, objavilo je slovensko ministarstvo za poljoprivredu.

Hrvatska je 2016. samostalno pri Europskoj komisiji prijavila registraciju Istarskog ekstradjevičanskog ulja, na što je Slovenija uložila prigovor, tumačeći da je 2007. pri Europskoj komisiji registrirala svoje "ekstradjevičansko maslinovog ulja slovenske Istre", te da bi priznavanje posebnog hrvatskog ulja sličnog naziva moglo potrošače dovesti u zabunu.

Nakon preporuke Komisije da se obje države o tome dogovore, spor je riješen mirenjem, pa se odmah ušlo u zajedničku nominaciju za ekstradjevičansko ulje iz Istre, a postupak je sada okončan objavom Komisijine uredbe u Službenom listu EU-a. To je drugi uspješan slučaj zajedničkog nastupa dviju susjednih država u registriranju prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji, nakon što su Hrvatska i Slovenija na isti način dobili  europsku oznaku zaštićenog podrijetla za istarski pršut, dok mirenje nije uspjelo oko zaštite vina teran i varaždinskog zelja na koje polažu pravo obje države.

VIDEO Vodnjan: Svečano otvorenje manifestacije 14. Dani mladog maslinovog ulja:

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu