Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udžbenici

Istraga Ministarstva zbog mita u školama

udžbenik
Arhivska fotografija
23.03.2010.
u 08:48

Inspekcija provjerava jesu li nastavnici bili pod pritiskom radi odabira udžbenika na kojima će se u četiri godine “zavrtjeti” najmanje dvije milijarde kuna.

Zbog priča, ali i brojnih prijava, nastavnika o pokušajima potkupljivanja u nekoliko škola diljem Hrvatske jučer su stigli inspektori prosvjetne inspekcije. Tu informaciju potvrdio nam je ministar obrazovanja Radovan Fuchs, no nije želio reći precizan broj škola.

Postotak od zarade

- Poslali smo inspekcije u škole da se utvrdi jesu li nastavnici bili pod pritiskom u vrijeme prvog kruga odabira udžbenika. Za sve druge sumnje i eventualne nezakonitosti nadležno je državno odvjetništvo - prokomentirao je Fuchs, ističući da se u prvom krugu radi selekcija, a tek u drugom krugu aktivi nastavnika odlučivat će po kojem i, što je važno, čijem udžbeniku žele raditi sliedeće četiri godine. A budući će se u četiri godine na udžbenicima “zavrtjeti” najmanje oko dvije milijarde kuna, postaje jasno zašto su se najveći izdavači koji imaju moć i novac pokušali poslužiti različitim načinima “pridobijanja” nastavnika. “Svugdje čujemo da se ravnatelji ne smiju miješati u naše odluke, ali naš ravnatelj ima dogovor s gospodinom xy (podaci poznati redakciji) i vrlo dobru suradnju, a možda dobije i postotak zarade pa xy (naziv izdavača) svima nama toplo preporučuje”, požalio se jedan nastavnik s ličkog područja.

Pokušaji potkupljivanja

A Ministarstvu obrazovanja, saborskim zastupnicima i školskim sindikatima pisali su mnogi prosvjetari od Slavonskog Broda, Varaždina, Karlovca pa do dalmatinskih gradova. Saborska zastupnica SDP-a Marija Lugarić kaže da je samo u posljednja dva dana dobila nekoliko prijava nastavnika s nazivima nakladničkih kuća, imenima njihovih predstavnika i preciznim ponudama kojima se pokušalo potkupiti nastavnike.

- Ne mogu govoriti o detaljima tih prijava jer sam ih sve proslijedila državnom odvjetništvu. Moj je dojam da se priča zahuktala i da je trenutak da se sve to riješi. To treba raščistiti kako bi se prokazalo tko je radio nezakonito kako ne bi ljaga ostala na svim izdavačima i svim učiteljima - ističe Marija Lugarić.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, kaže da prijave stižu i njima, ali on tvrdi da se problem pokušava usmjeriti na nastavnike koji su najslabija karika. Ako se dokaže da je netko pokušao podmititi učitelje, tog nakladnika treba diskvalificirati s tržišta udžbenika. No mislim da Ministarstvo obrazovanja za to nema snage - procjenjuje Stipić.

Poništenje prvog kruga

Skupina sedam specijaliziranih, manjih izdavača, želeći se distancirati od priča o potkupljivanju nastavnika i koristeći ih kao argument, zatražila je od ministra Fuchsa poništenje prvog kruga izbora udžbenika. No, ministar je jučer odgovorio da za to “još nema razloga, a ako se pojave, da će sa suradnicima analizirati stanje i donijeti odgovarajuću odluku”. U izboru nastavnici su imali 1984 kompleta, od čega ih je najviše Školske knjige - 623 i Profila - 301.

Komentara 2

SI
sivko
09:22 23.03.2010.

Normalno da nadležnom ministru ništa nije jasno i da on nezna ništa.On je samo školovan što ne znači i da je inteligentan ili mu radi logika.pušeš ti u istu sviralu kao i oni.Najpoštenije je da ministarstvo odredi grupu koja će odobrit po jedan udžbenik za svaki predmet za svaki razred, normalno od najboljeg pisca a ostali neka paze šta i kako rade pa će za par godina možda njihov udžbenik proći i imat će zaradu pa će živit od svoga rada a ne od podmićivanja.

BA
baš
13:57 23.03.2010.

Skoro da ne mogu povjerovati. Država se odlučila na rješavanje korupcije tamo gdje je najlakše i gdje je ona zanemariva u prihodovnom smmislu za pojedinca. Kada kažem zanemariva onda ne mislim na to da se takav sutav treba održati i podržavati ali da će se oštrica brusiti na profesorima i nastavnicima i mitologiji to bih zadnje pomislio. Zar nema daloko većih propusta i mita i krađa. Zaboga poa osvrnite se oko sebe i pogledajte zadnjih 20 godina kome je porasla imovina u nebesa, malo je profesora i nastavnika koji su jako se obogatili. Puno je drugih struka i poslova koji su najednom odskočili iznad svih mogućnosti. Nejasno je onda zbog čega se traže \"lopovi\" tamo gdje je natanje. Također je nejasno zašto se proizvode automobili koji voze 300 na sat a onda ih se hvata po autocesti kada voze 20 preko ograničenja. Udžbenici su nekada bili dobri. Osim toga upitno je da li baš sva poglavlja moraju biti od jednog autora i da li sustav koji podržava udžbenike mora izgledati ovako kako izgleda. Meni se čini da bi knjige mogle biti napravljene na način da bude više autora jer je neki bolji za neko poglavlje, razdoblje ili već što. Dakle u jednom udžbeniku ne mora biti jedan autor ili grupa autora već on može biti sastavljen od puno različitih autora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije