Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
41 novi slučaj

Istra uvodi nove epidemiološke mjere. Stožer poslao upozorenje građanima

Dino Kozlevac
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
22.10.2020.
u 14:23

Stožer civilne zaštite poziva sve djelatnike javnih službi, a posebno zdravstvene djelatnike kao najvažniji dio sustava u borbi protiv bolesti COVID-19, da vode računa o načinu ponašanja izvan radnog vremena, da ne ostvaruju rizične kontakte te da ne sudjeluju u okupljanjima, stoji u priopćenju.

U Istri je danas potvrđen čak 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, a od toga se kod 33 osobe radi o epidemiološki uvezenim slučajevima, izvijestio je u danas istarski Stožer civilne zaštite. 

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 295 uzoraka briseva na COVID-19 kojom je prilikom potvrđena 41 pozitivna osoba s područja županije. Kod 33 osobe riječ je o epidemiološki o uvezenim slučajevima iz Rijeke (19), Zagreba (8), Slavonije (4) te po jedna osoba iz srednje Dalmacije i Međimurja", naveo načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac dodavši kako su osobe bliski kontakt već poznate pozitivne osobe, a dijelom su iz mjera samoizolacije. Za osam osoba u tijeku je epidemiološka obrada, dok su u međuvremenu izliječene četiri osobe. 

Video: Znanstvenici Nenad Ban i Gordan Lauc o koronavirusu

Priopćenje Stožera prenosimo u cijelosti

"Radi izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije u okruženju, koja se prelijeva na područje Istarske županije u obliku povećanog broja novozaraženih osoba, a povezano je sa dolaskom novozaraženih osoba od kojih većina ima prebivalište na području Istarske županije (poslovne osobe, studenti, učenici srednjih škola, korisnici zdravstvenih usluga i sudionici različitih okupljanja – svadbe i ostalo), novonastalu situaciju koja ugrožava dosadašnje povoljno epidemiološko stanje na području županije sve je teže održavati te je potrebno donijeti pravovremene odluke.

Stožer civilne zaštite Istarske županije donosi Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama u sustavu pružatelja usluga smještaja socijalne skrbi na području Istarske županije kojom se zabranjuju posjeti i izlasci iz domova za starije u sustavu socijalne skrbi.

Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je 15. listopada 2020. godine Odluku kojom je za svako organizirano okupljanje, neovisno o planiranom broju okupljenih, potrebno zatražiti suglasnost od Stožera gradova i općina, odnosno Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Stožer civilne zaštite Istarske županije ponavlja upozorenje da je sve veći broj novozaraženih u proteklom razdoblju iz populacije poslovnih osoba, studenata i učenika nakon povratka s puta ili sa školovanja te poziva na potrebu primjene svih preventivnih mjera tijekom povratka i nakon dolaska u Istarsku županiju, a to se odnosi na izbjegavanje korištenja javnog prijevoza kod sumnje na mogućnost infekcije, ograničavanje kontakata u prijevozu i drugih kontakata nakon dolaska, korištenje osobnih zaštitnih sredstava i javljanje u zdravstvene službe.

Stožer civilne zaštite poziva sve djelatnike javnih službi, a posebno zdravstvene djelatnike koji su najvažniji dio sustava u borbi protiv bolesti COVID-19 da vode računa o načinu ponašanja izvan radnog vremena, da ne ostvaruju rizične kontakte te da ne sudjeluju u okupljanjima bez obzira na razlog, kako bismo spriječili unos virusa u sustave i time osigurali nesmetano obavljanje djelatnosti", izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije, javlja iPress.hr .

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
15:17 22.10.2020.

Kozlevac ćemu laži,pa 80% Slovenaca ti je ljetovalo u Istri a sad imaju rekordne brojeve. Nemoj više šeteti po pijaci u Puli ko napuhani kopun nego istinito i nadasve budi skroman i ponizan u ovoj pošasti.

MI
Miaka
14:51 22.10.2020.

A neki dan je Kozlovac rekao d je Istra sigurna u odnosu na ostatak Hrvatske da oni rade sjajan posao šta je sad Dino

ZA
zagi101
14:56 22.10.2020.

do sada su se pravili englezi i malo testirali a tek sad se vidi kolko su muljali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije