Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veća prava

Istospolni partneri u Italiji od sutra mogu sklapati ugovor o suživotu

gay pride
Press Association/PIXSELL
01.12.2013.
u 13:25

Ugovorima o suživotu otklonit će se prepreka da jedan partner poslije smrti drugoga naslijedi stan, da u slučaju potrebe uzdržava drugoga, da dijele imovinu itd.

Od ponedjeljka 2. prosinca u Italiji svi parovi, heteroseksualni i homoseksualni, moći će kod bilježnika potpisati ugovor o suživotu. Parovi koji se ne žele vjenčati, a takvih je sve više, već samo živjeti u istom domaćinstvu, bez obzira kojeg su spola, moći će potpisati ugovor u suživotu. Talijanski statistički zavod objavio je kako danas ima više od milijun takvih obitelji, parova koji žive nevjenčano, a 2007. ih je bilo samo pola milijuna. 

Talijanski zakoni ne priznaju suživot izvan bračne veze, odnosno ako, na primjer, jedan partner umre, drugi ne može naslijediti ništa od onoga što je imao u zajedničkom životu s njime. Potpisivanjem ugovora o suživotu takva će se nepravda otkloniti. Ugovorima o suživotu otklonit će se prepreka da jedan partner poslije smrti drugoga naslijedi stan, da u slučaju potrebe uzdržava drugoga, da dijele imovinu itd. Mnogi parovi se vjenčaju samo zato što nakon smrti životni nevjenčani partner ne može ništa naslijediti. Ima parova koji su tri ili četiri desetljeća živjeli zajedno kao u braku, samo što to nije bilo provedeno na papiru u općini ili crkvi, koji su odlučili pod stare dane ipak potpisati taj papir kako bi onome tko preživi drugoga ipak ostale nekretnine, ostavština. 

Mnogi, pak, se ne žene, već sužive, jer ako „pukne“ veza među njima potrebno je najmanje tri godine za razvod tradicionalnog braka i silni novci za odvjetnike. Takvi parovi će moći potpisati ugovor o suživotu, koji praktički zamjenjuje bračni ugovor. Prava su ista samo je rastava jednostavnija.

Takve ugovore o suživotu u obitelji mogu potpisati i homoseksualci. 

Neke države Europske unije već su prije deset godina omogućile različitim unijama stvaranje brakova bez vjenčanja. De facto brak, nazivaju Talijani takvu vezu. Europski parlament je još 2000. godine pozvao zemlje članice da jamče nevjenčanim parovima dostojanstvo i pravo koje imaju tzv. tradicionalni ili vjenčani parovi. Taj poziv su prihvatile gotovo sve države. U Italiji nije donesen zakon koji bi omogućavao sklapanje de facto brakova, ali od ponedjeljka 2. prosinca će se takvi „brakovi“ moći, u obliku ugovora o suživotu, sklapati kod bilježnika. 

Podsjetimo kako je prva europska država koja je donijela zakon u tome smislu bila Švedska davne 1987. godine. U Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji itd. postoje zakoni koji omogućavaju takve zajednice, de facto brakove.

>> Dražen Ilinčić: Nikada nisam imao problema zato što sam gay

Komentara 6

LO
LOGIC
13:41 01.12.2013.

"Od ponedjeljka 2. prosinca u Italiji svi parovi, heteroseksualni i homoseksualni, moći će kod bilježnika potpisati ugovor o suživotu." --očito naši političari i provladine udruge njih trebaju "demokratizirati"... S obzirom da je kod nas to već omogućeno...

PE
peace7
18:28 01.12.2013.

Pa protiv toga nitko nema ništa ni kod nas već je problem brak!

FA
fakin2012
13:25 02.12.2013.

ništa ne piše je li se može sklopiti više ugovora o suživotu, da si nađem nekoliko staraca za suživot

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije