Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o 
partnerstvu

Istospolni partneri na čekanju zbog Zakona o radu

Marko Jurčić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.02.2014.
u 18:45

Raspravu o Zakonu o životnom partnerstvu Sabor navodno odgađa jer želi izbjeći dva vruća krumpira u istom razdoblju

Iako je Zakon o životnom partnerstvu Vlada u Sabor uputila još sredinom prosinca, on nikako da dođe pred zastupnike u sabornicu. Kako neslužbeno doznajemo, sa zakonom se odugovlači zbog Zakona o radu jer se želi izbjeći da se u kratkom periodu imaju dva vruća krumpira na dnevnom redu.

Podsjetimo, zakonom bi se istospolnim partnerima omogućilo sklapanje životnog partnerstva pred matičarom, a reguliralo bi se i pitanja uzdržavanja, imovinskih odnosa, nasljeđivanja, poreznog statusa životnog partnerstva, statusa u mirovinskom osiguranju, sustavu socijalne skrbi, zdravstvene zaštite... Prijedlogom zakona ne predviđa se mogućnost posvajanja djece za životne partnere. Ministarstvo uprave, koje je zakon i izradilo, kako neslužbeno doznajemo, htjelo je da se on u raspravi, simbolično, nađe za Valentinovo 14. veljače. No predsjednik Sabora očito je imao drugačije namjere.

Kako doznajemo od predsjednika Sabora Josipa Leke, zakon još nije došao na dnevni red jer je prvo trebalo raspraviti one koji se tiču proračuna te europske zakone.

– Činjenica da je zakon prošao šest odbora je pohvalna. S obzirom na to da na zakon čekamo deset godina, bitno je da se što više zastupnika uključi u njegovo donošenje i da plenarna sjednica bude što rasterećenija od predrasuda i neumjesnih komentara. S druge strane žao mi je što se s raspravom o zakonu kasni i nadam se da se to pitanje neće još više odugovlačiti – poručio je Marko Jurčić, koordinator Zagreb Pridea i član skupine za izradu zakona.

Komentara 7

DU
Deleted user
19:51 14.02.2014.

odlična vijest koja u potpunosti baca u zapećak zlobne i zlonamjerne najave oko urušavanja kreditnog rejtinga,izbacivanja obitelji s petero djece iz derutne kućice od strane debelih moćnih odvjetnika,živjela hrvatska sa svojim ljudskim pravima

K2
kritičar_2
22:32 14.02.2014.

Volio bi vidjeti kako se stvara život sa istospolnim "partnerima".

JZ
joe-zg
07:25 15.02.2014.

Bolesno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije