Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove mjere

U dvije županije zatražena odgoda krizmi i prve pričesti, ponegdje obvezne i maske na otvorenom

prva pričest
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/3
22.04.2021.
u 14:07

U protekla 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježena su nova 103 slučaja zaraze koronavirusom, što je jedan od najvećih brojeva otkako je krenula ova epidemija

Koronavirusom su zaražene nove 153 osobe, a tri su umrle (76, 85 i 93 godine) u Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata, objavio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Na konferenciji za novinare načelnik Stožera Ivan Hampovčan, govoreći o razmatranim epidemiološkim mjerama, podsjeća kako je do 30. travnja na snazi preporuka da škole, gdje god je to potrebno, primjene "B model", odnosno kombinaciju nastave u školama i na daljinu.

S obzirom na to da se broj oboljelih učenika od prošlotjednih 35 danas povećao na 66, Hampovčan je kazao kako u Stožeru smatraju da je to i dalje "zanemariv broj" koji još uvijek ne zahtijeva primjenu "C modela" nastave.

Obvezne maske na otvorenom na prostorima s većim protokom ljudi

Najavio je da će od Nacionalnog stožera zatražiti uvođenje mjere obaveznog korištenja maski za lice na otvorenom prostoru na mjestima gdje se očekuje veći protok ljudi, kao što su tržnice, prostori oko trgovačkih centara i vjerski objekti, bez obzira na fizički razmak.

Hampovčan je dodao da će se, vezano za domove za starije i nemoćne osobe, ponovno tražiti mjere zabrane posjeta te određivanje obavezne samoizolacije nakon povratka u objekt. Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Dijanić izvijestio je kako je od početka cijepljenja u županiju stiglo 54 tisuće doza cjepiva, a na punktovima na kojima se provodi organizirano cijepljenje do sada je cijepljeno oko 13.300 osoba.

Iz istarskog Stožera objavili su najnoviju odluku o podjeli sakramenata svete krizme:

– Zbog trenutačno nepovoljne epidemiološke situacije u konzultacijama s Porečkom i Pulskom biskupijom donesena je odluka da se održavanje podjele sakramenata svete krizme odgodi i planira od 15. svibnja 2021. godine nadalje, a uz poštovanje epidemioloških mjera na način kako su održavane i protekle godine – navodi Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, javlja Glas Istre.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je 77 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđeno PCR uređajem). 

Novih 578 slučajeva zaraze zabilježeno je u Zagrebu u posljednja 24 sata, a ozdravilo je 466 osoba, izvijestio je u četvrtak Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

U protekla 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježena su nova 103 slučaja zaraze koronavirusom, što je jedan od najvećih brojeva otkako je krenula ova epidemija. U isto vrijeme preminula je još jedna osoba od posljedica prouzročenih virusom. Od početka epidemije ukupno je do sada oboljelo 10.770 osoba, od kojih je 10.090 izliječenih. Do sada je ukupno preminulo 210 osoba. Trenutačno je u županiji 59 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije trenutačno je 718 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 12 radnika iz sustava zdravstva. Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo osam nastavnika i 22 učenika. U samoizolaciji se nalazi 13 nastavnika i 186 učenika.

Splitsko-makarska nadbiskupija preporučila je odgodu prvopričesničkih i krizmaničkih slavlja do 15. svibnja 2021. godine.

"I danas smo u Nadbiskupskom ordinarijatu imali susret s odgovornim osobama iz NZJZ-a. Primili smo na znanje njihove podatke te se dogovorili da bi bilo mudro preporučiti odgodu prvopričesničkih i krizmaničkih slavlja do 15. svibnja 2021. godine. Naravno, imamo u vidu da je to, na preporuku epidemiologa, učinila i većina biskupija u Hrvatskoj. Doista razumijemo poteškoće koje ovakva preporuka može donijeti bilo župnicima bilo slavljenicima i njihovim obiteljima i uzvanicima, ali u duhu kršćanske ljubavi i solidarnosti te društvene odgovornosti, budimo spremni učiniti i ovu malu žrtvu s privremenom odgodom župnih i obiteljskih slavlja. U ovim neizvjesnim vremenima svi ste u našim molitvama, a osobito vi, dragi prvopričesnici i krizmanici. U isto vrijeme potičemo vas da se sjetite nas u vašim molitvama, kako bismo vođeni ljubavlju i brigom za povjerene nam vjernike, donosili mudre i razborite odluke", piše u priopćenju koje su u četvrtak uputili Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor

"Braćo i sestre, nemojmo dopustiti da koronavirus preraste u „virus nepovjerenja“ koji bi ugrozio, ne samo zdravlje nego i naše zajedništvo", poručili su nadbiskupi Barišić i Kutleša.

Ključne riječi

Komentara 16

AM
Amen
14:32 22.04.2021.

Nismo se bojali u ratu pa se ne bojimo niti gripice.Ne živimo u vrtiću.

RO
Rock
13:28 22.04.2021.

Maske van iz ŠKOLA.

MA
Magistrica
14:53 22.04.2021.

Treba ici na tradicionalan Latinsku Misu, tamo nema restrikcija. Ima ih tri u Zagrebu, jedna u Splitu, Rijeci i mislim u Slavonskom Brodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije