Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Isprika na koju se čekalo 19 godina. Tadić: Izvinjavam se

Predsjednik Srbije Boris Tadić u Vukovaru i na Ovčari poklonio se žrtvama rata, položio vijenac na spomen-obilježje i odao počast stradalim Srbima u Paulin Dvoru
04. studenoga 2010. u 07:57 1047 komentara 907 prikaza
tadic (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/21

– Ovdje sam da se poklonim žrtvama i odam počast ubijenima. Ovdje sam i da, klanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječi isprike i iskreno žaljenje te da stvorim mogućnost da Hrvati i Srbi okrenu novu stranicu povijesti – riječi su koje je na mjestu masovne grobnice na Ovčari uputio predsjednik Srbije Boris Tadić. Položio je i vijenac na kojem je pisalo “Nevinim žrtvama predsjednik Republike Srbije Boris Tadić”.

>>"Jedva smo čekali da ta karavana ode jer sutra će sve biti isto"

– Klanjajući se žrtvama na Ovčari, mislimo na budućnost. Sve što se događalo među Hrvatima i Srbima u 20. stoljeću treba biti uklopljeno u knjigu prošlosti, a nakon toga moramo stvoriti knjigu budućnosti – rekao je Tadić, napomenuvši da posjetom i Paulin Dvoru ne izjednačava to stratište s Vukovarom.

Molitva odgovor na nasilje

Vijenac s porukom nevinim žrtvama na Ovčari položio je i predsjednik RH Ivo Josipović, rekavši da je to mjesto stradanja ljudi koji su žrtve bezumne politike.

– Došli smo se pokloniti žrtvama, izraziti sućut obiteljima i obećati da nijedan zločin neće ostati nekažnjen – rekao je Josipović.

>>Svijet pozdravlja "pomirenje Balkana"

Na mjestu masovne grobnice bili su i predstavnici nekih braniteljskih udruga kao i roditelji nestalih. Oni su, držeći svijeće i krunice u rukama te moleći se, bili okrenuti leđima dok su dva predsjednika polagala vijence. Držeći transparent u rukama “Cijeli Vukovar je Ovčara” Vukovarka Vilma Vidović rekla je da Grad heroj na nasilje odgovara molitvom i krunicom te da smatra da je i sam dolazak Tadića na Ovčaru nasilje.

>>Šeks: Tadićeva izjava na Ovčari je izvrsna

Jedan udžbenik povijesti

- Ni 19 godina nakon rata još nismo pronašli ni pokopali svoje mrtve. Bez pune istine o Vukovaru nema ni budućnosti – rekla je Vidović.

Tadićev posjet Ovčari ostat će zapamćen i po tome što je to masovno stratište u RH prvi put posjetio i predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović. I premijerka Kosor pozdravila je Tadićev posjet. Ona je ovaj događaj ocijenila povijesnim i istaknula da je on važan za sadašnjost i budućnost Vukovara kao i odnos RH i Srbije. Najavila je i poboljšavanje suradnje sa Srbijom, organiziranje donatorske konferencije za obnovu i povratak izbjeglih Srba i slične projekte. I Tadić je najavio da će Srbija u budućnosti aktivno sudjelovati u obnovi Vukovara.

>>Nezadovoljni prosvjednici: "Naša krv je na vašim rukama!"

– Stvaranje zajedničkog udžbenika povijesti koji bi se koristio i u Srbiji i u RH, po uzoru na Francusku i Njemačku, jedan je od zajedničkih ciljeva u budućnosti, ali do njega je još mnogo posla – otkrio je Tadić, koji se ipak, unatoč isprikama, ni jednom riječju nije ispričao i za agresiju Srbije na RH 1991.

Nakon Vukovara i Ovčare predsjednici su posjetili i Paulin Dvor.

– Zločin zaslužuje osudu, žrtve pijetet, a oni koji su ostali iza žrtava zaslužuju ispriku. Država, ma kako joj povijest bila teška, ne smije sudjelovati u zataškavanju zločina – rekao je Josipović.

– U Paulin Dvoru odajem počast svim srpskim žrtvama u RH, na Ovčari sam odao poštovanje hrvatskim žrtvama. Vjerujem da činim dobro za djecu koja dolaze – zaključio je Tadić.

>>Bojim se, umrijet ću, a sina neću pokopati

Za Ovčaru 190 god. zatvora, za Paulin Dv

Za Ovčaru 190 god. zatvora, za Paulin Dvor sude treći put
Ratni zločin na Ovčari najstrašniji je zločin počinjen 1991. u agresiji na Hrvatsku. Toga 20. studenoga na poljoprivrednom imanju Ovčara nedaleko od Vukovara strijeljane su 264 osobe od kojih je, do sada, ekshumirano njih 200. Za ovaj se zločin u Beogradu sudski postupak vodio protiv 18 osoba među kojima je i jedna žena. Maksimalne kazne zatvora, 20 godina, dobili su Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Saša Radak, a ostali su dobili manje kazne ili su oslobođeni krivnje. Optuženima je dosuđeno ukupno 190 godina zatvora. Tadić je najavio i da će Srbija učiniti sve da uhiti i preostala dva haaška bjegunca, Mladića i Hadžića.

– Od 46 optuženih, uhitili smo ih 44. Budite sigurni da ćemo i ova dva slučaja riješiti – poručio je Tadić.

Za Hrvatsku su vrlo važne ove riječi suo

Za Hrvatsku su vrlo važne ove riječi suosjećanja
Za Hrvatsku, ali i za Vukovar, veoma su važne riječi isprike i suosjećanja Borisa Tadića koje je izgovorio na Ovčari. Vukovar je za nas simbol otpora i obrane. Rekla sam i da će Hrvatska učiniti sve da se pronađu, identificiraju i dostojno pokopaju nestale osobe. Činimo sve s tim u vezi, i tu nema apsolutno nikakve razlike, kako bi se riješilo ovo humanitarno pitanje – rekla je premijerka Jadranka Kosor u Vukovaru.

Nije htjela posebno komentirati posjet Tadića i Josipovića Paulin Dvoru, rekavši da su se dvojica predsjednika tako dogovorila, ali i da je svaka žrtva vrijedna i bitna te da zaslužuje da bude dostojno pokopana bez obzira na nacionalnost

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • kukuriku:

    EU-jovo ..\"oba dava su stigla\"..a samo ti si falija....-dezerteru jedan !

  • -obrisani-:

    nema od ovog nista,kontraproduktivno je sve......kina i rusije se okrenule prema japanu,sve mi se cini da cemo opet da se sretnemo preko nisana,i jedni i drugi zeljni krvi.....

  • Istria Republica:

    04.11.2010. u 13:01h stomugromova je napisao/la +++++++++++++++++++++++++++++ Ma trebale su ga okititi cvijećem ! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pa šta da ti pričam kad sve znaš !