Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ispravak

30. kolovoza 2002. u 00:00 7 prikaza

U Večernjem listu" od 28. kolovoza o. g. u reagiranju prim. dr. sc. Stjepana Tureka pod naslovom "Nacrt mreže zdravstvene zaštite donesen je još 1993. godine" omaškom je zbog nepreciznog memoranduma navedeno da je autor predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora. Prim. Turek predsjednik je Hrvatskog liječničkog društva za upravljanje i rukovođenje u zdravstvu. Ispričavamo se predsjedniku HLZ-a, te prim. Tureku i čitateljima. (r)

više

30. kolovoza

ROĐENDAN POZNATIH

GEORGE BARON MINNE (1866.) - belgijski kipar i grafičar, rođen u Gentu, Belgija

IVANA BATUŠIĆ (1912.) - romanistica, sveučilišna profesorica (kći kazališnog redatelja i teatrologa Branka Gavelle i Eme Füllep), rođena u Zagrebu

IVAN KUŠAN (1933.) - književnik, urednik časopisa i prevoditelj, akademski slikar, sveučilišni profesor, rođen u Sarajevu, BiH

PJEŠČANI SAT

1873. - rodio se u Zagrebu Milivoj DEŽMAN, književnik, novinar i liječnik. Srednju školu završio je u Zagrebu a studij medicine u Beču. Kao specijalist za plućne bolesti, i jedan od osnivača, radio je u Brestocu, lječilištu za plućne bolesti na Sljemenu. Od 1926. do 1934. bio je urednik grafičko-nakladnog zavoda "Tipografija". Još 1898. godine pokrenuo je u Beču književni časopis hrvatske moderne Mladost, a potom je bio urednik i suradnik najvažnijih modernističkih časopisa Hrvatskog salona i Života. Kao urednik i dugogodišnji suradnik Obzora pridonio je visokoj profesionalnoj razini lista. Bio je jedan od osnivača Društva hrvatskih književnika u Zagrebu i jedan od začetnika kritike u razdoblju moderne i objavio mnoge kazališne i književne prikaze. S I. Lorkovićem 1918. utemeljio je Hrvatsku zajednicu. Nakon uvođenja šestojanuarske diktature izradio je nacrt ustava te upućivao memorandume protiv diktatorskog režima.

DOGODILO SE

1987. - Na Svjetskom prvenstvu u atletici u talijanskom glavnom gradu Rimu Kanađanin Ben Johnson postigao je svjetski rekord u utrci na 100 metara s rezultatom 9,83 sekunde. Nakon njegove pobjede na Olimpijskim igrama održanih u glavnom korejskom gradu Seoulu 1988. dokazan mu je doping te mu je oduzet i rekord i Rima.(M.Bo.)

IMENDANI

Rebeka,

Lea

Rebeka je u kalendaru 30. kolovoza. U liturgiji se ne slavi kao svetica.

Lea je ženski oblik imena Leon. Dolazi od latinske imenice leo - lav, lea - lavica. I Lea i Leo(n) mogu biti kratice od imena Leonard(a), Leonida, Leopold(ina). U starozavjetnom dijelu Biblije opisuju se rođene sestre Lea i Rahela. Prema hebrejskom korijenu Lea znači vrsta antilope, a također i divlja krava ili zmija.(Ž.)

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas