Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrlo važna operacija

Ispraćen 1. HRVCON u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/17
03.09.2018.
u 14:51

Ovo je prvi put da brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 "Vukovar" i posada sudjeluju u NATO vođenoj operaciji Sea Guardian

U Splitu je održan svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju kojeg čine brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 "Vukovar" i posada. Ispraćaj je održan ispred sidrišta u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu.

1/17

Ovo je prvi put da brod Hrvatske ratne mornarice sudjeluje u NATO vođenoj operaciji Sea Guardian, a u prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja sigurnosti na moru.

Svečanom ispraćaju 1. hrvatskog kontingenta nazočio je izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Ministar Krstičević naglasio je kako Hrvatska kao pomorska zemlja, u ovoj operaciji pokazuje sustavnu izgradnju sigurnosti na moru: "To je pokazatelj kako skrbimo o zaštiti svojih nacionalnih interesa na moru, a jamac zaštite naših interesa je upravo Hrvatska ratna mornarica".

Sustavnom izgradnjom i usvajanjem novih sposobnosti te ulaganjem u ljude,  Hrvatska ratna mornarica izrasla je u relevantnu snagu koja je sposobna uključiti se i u ovakve zahtjevne operacije, objasnio je ministar Krstičević.

"Jedna od tih novih sposobnosti je Satnija mornaričko desantnog pješaštva. Tijekom predstojeće proslave Dana Hrvatske ratne mornarice u Pločama – gravitacijskom središtu Hrvatske ratne mornarice, uvjerit ćemo se u sposobnosti i vještine hrvatskih marinaca", rekao je ministar.

Uz poruku kako je uvjeren da će se i u ovoj misiji prepoznatljivost i profesionalnost pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske, ministar obrane pripadnicima kontingenta poručio je: "Izlaskom na Sredozemlje, ponosno zavijorite hrvatsku zastavu za koju je mnogo hrvatskih branitelja dalo svoje živote".

Kako će Hrvatska vojska sudjelovanjem u operaciji Sea Guardian još jednom pokazati kako je uvijek spremna za jačanje odnosa i suradnje s partnerima i susjedima, uvjeren je i general Šundov.

"Zahvaljujem svima vama koji hrabro krećete u nove izazove i operaciju Sea Guardian gdje ćete svojim sudjelovanjem doprinijeti njezinom uspjehu, ali i ugledu Hrvatske vojske i cijele Hrvatske. Uz profesionalno izvršavanje svih obaveza, očekujem od svih vas i strogo poštivanje sigurnosnih procedura i postupaka u provedbi postavljenih zadaća", rekao je Šundov.

Naime, brod HRM-a provoditi će neborbene zadaće zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike, a u cilju odvraćanja mogućih ugroza i potpore NATO Strateškom komuniciranju.

S druge strane, operacija Sea Guardian značajno je unaprijedila sigurnost u području Sredozemlja te je zbog fleksibilnosti u djelovanju, osigurala usklađeno angažiranje ljudskih i materijalnih resursa država članica Europske unije i NATO-a u dostizanju zajedničkih sigurnosnih ciljeva.

U tom je kontekstu, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli naglasio kako su pripadnici HRM-a u proteklih nekoliko tjedana, uložili znatne napore kako bi se pripremili za ovu zahtjevnu zadaću.

"Završna ocjena o vašoj spremnosti za operaciju jamči da ćete zadaću koja je pred vama izvršiti na najbolji način, na ponos svih pripadnika HRM-a, Hrvatske vojske i hrvatskog naroda. Slijedom navedenog, odgovornost za provedbu ove zadaće predana vam je s punim povjerenjem", poruka je komodora Raffanellija.

Kako je sudjelovanje raketne topovnjače "Vukovar" u operaciji Sea Guardian od iznimne važnosti za Flotilu HRM-a, objasnio je i zapovjednik kontingenta, kapetan korvete Nikola Bašić naglasivši kako vjeruje da će pripadnici 1. HRVCON-a časno, ponosno i profesionalno predstavljati Hrvatsku vojsku, ali i cijelu Republiku Hrvatsku.

"Za posadu samoga broda, to je svakako izazov, ali i prilika za pokazati kako smo sposobni i odlučni i da možemo bolje i više. Žilavost i autonomnost broda, brodski sustavi i posada broda bit će provjereni do krajnjih granica u hidrometeorološkim uvjetima i okruženju središnjeg i južnog Mediterana", zaključio je.

Operacija Sea Guardian pridonosi pomorskoj situacijskoj informiranosti, razvoju regionalne pomorske sigurnosti, podupire borbu protiv terorizma, osigurava slobodu plovidbe, provodi zadaće pomorskog presretanja, pridonosi borbi protiv proliferacije oružja za masovno uništenje, štiti ključnu infrastrukturu te pomaže razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih zemalja u Sredozemlju.

Kontingent čini brod Hrvatske ratne mornarice, raketna topovnjača RTOP 41 "Vukovar" i posada od 33 pripadnika Oružanih snaga RH. Zapovjednik broda RTOP 41 "Vukovar" je poručnik bojnog Ante Uljević, a zapovjednik 1. HRVCON-a je kapetan korvete Nikola Bašić. U provedbi operacije Sea Guardian odnosno u provedbi ciljane operacije 18-4 uz Republiku Hrvatsku sudjelovat će i Talijanska Republika, čiji brod će ujedno biti i zapovjedni brod.

Nakon svečanog ispraćaja, brod RTOP 41 "Vukovar" isplovio je iz luke Lora u misiju Sea Guardian.

>> Pogledajte i video - Vojna vježba hrvatskih MiG-ova i Eurofightera britanskog RAF-a

Komentara 5

Avatar neidemdalje
neidemdalje
15:02 03.09.2018.

koja glupost ...ovaj nato je vreća bez dna i doći će nam glave ... a naši političari peru novce dok ovce bleje ...

DU
Deleted user
19:04 03.09.2018.

krsticevic je glavni citac tragova za plave bluze...hv se pretvorila u americku postrojbu koja brani interese amera ...zato je krsticevic u kuci slavnih mos mislit koliko je slavan ....slavan je dokle god zastupa americke interese...

GO
goran2hr
20:24 03.09.2018.

U članku nedostaju informacije, radi li se o misiji pomaganja ilegalnim imigrantima da uđu u Europu ili potpori đihadistima u Idlibu, radi skorašnje ofanzive legalne sirijiske vlade? Također, koliko košta ovo misionarenje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije