Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu zabušavali
Povratak na članak

Ispada da smo neradnici, a nisu brojili hitne i pacijente koji leže

Istina je, brojili smo samo ambulantne bolesnike. Bolnice su sad kategorizirane i učinit ćemo novi izračun, kažu u HZZO-u

Komentari 33

IM
immortella
19:05 14.02.2011.

marker, ako u američkim bolnicama nitko ne mora plaćati liječenje, bio siromah, bio bogataš, a za kojeg klinca je onda zsa zsa gabor morala prodati vilu da si plati liječenje?

VL
PI
PIDOČA
14:54 14.02.2011.

karcinom hrvatskog zdravstva je HZZO

VL
OB
-obrisani-
14:28 14.02.2011.

Sve sto ja mogu zakljuciti iz ove turbo horror statistike je da je ovaj narod prestrasno bolestan. Dapace prema broju opservacija ispada da se naprosto svaki drugi hrvat raspada i da je samo pitanje kada ce leci i zauvijek sanjatiati ljepsu rvacku. Ili..... se mozda ipak radi o presutnom paktu doktorskog businessa i paranoje umisljenih bolesnika?! ma o cemu da se radi tome treba stati na kraj jer ocito oni koji stvarno trebaju ozbiljnu diagnostiku nemaju sanse ni snage progurati se i obaviti nuzno. Samo je jedan nacin da se to strasno stanje promjeni a/ da se smjene glavne face u zdravstvu i b/ da se konacno opet pocne skolovati lijecnike koji ce znati postaviti diagnozu i kad struje nema!

VL
EM
Emergo
15:10 14.02.2011.

Alternativac- svaka rijec Vam je na mjestu. Treba prvo skolovati prave lijecnike a tek onda kupiti skupe aparate. Po broju CT, MRI, US Zagreb je sigurno uz korak mnogim evropskim centrima. Po kvaliteti medicine,organizacije studija ,organizaciji rada po bolnicama duboko pri dnu,negdje na zacelju. Pacijenti ne dolaze na ugovorene pretrage i po nalaze, kaze netko u ovome clanku. Pa zasto i bi.Kada ih gospoda u bijelim kutama svojim radom,ponasanjem i pristupom zele sto dalje otjerati od sebe.

VL
VU
vukmani
15:23 14.02.2011.

naravno da su ispod prosjeka i to debelo. Primjer: jedan dom zdravlja u zagrebu na dva rendgena i jednim ultrazvukom sa dva inžinjera radiologije i jednim radiologom u smjeni obavi 130-150 radioloških i ultrazvučnih pretraga u jednom danu. To jeje na mjesečnoj razini oko 3000 pacijenata (uz prosjek od 140 pretraga i 22 radna dana. Rebro ili dubrava imaju daleko veći broj uređaja, inžinjera i radiologa u smjeni nego dom zdravlja, a po učinkovitosti su otprilike kao i dom zdravlja. Između ostalog to je razlog zašto radiolozi ne žele u domove zdravlja, morali bi više raditi za manju lovu.

VL
MO
Morton
15:55 14.02.2011.

Dragi alternativac i njemu slicni, u danasnje moderno vrijeme nema sanse da se imalo inteligentan lijecnik potpise ispod necega u sto nije sto je moguce vise siguran. Najcesce su lijecnici poprilicno sigurni u postavljenu dijagnozu i samo na osnovi klinickog pregleda, ali kako navedeno uvijek ostavlja i odredjenu mogucnost pogreske lijecnici se osiguravaju dodatnim dijagnostickim pregledima. To uzrokuje porast broja pretraga i povecava redove te otezava dobivanje pretrage onima koji ju uistinu hitno trebaju. S druge strane, svjedoci smo i sve veceg broja tuzbi protiv lijecnika u posljednje vrijeme. Dobar dio tih tuzbi je nazalost po lijecnicku profesiju opravdan, ali dobar dio je i pokusaj izlaza iz neimastine u kojoj vecina stanovnistva ove zemlje zivi. Izlaz neimastine u tuzbi lijecnika zorno je prikazan u americkim medicinskim serijama, uz napomenu da nije razjasnjeno gledateljstvu da tamo lijecniku dodje samo onaj koji to jako dobro plati (ili njegovo osiguranje), od cega lijecnik uplacuje osiguranje koje isplacuje odstete bolesnicima u slucaju lijecnikove pogreske. Ucestale tuzbe protiv hrvatskih lijecnika zasigurno povecavaju kvalitetu rada lijecnika, jer nikom nije ugodno dovesti vlastitu licencu u opasnost, a time i prehranjivanje vlastite obitelji (ostavimo Hipokrata i dobrobit bolesnika sada po strani). No, lijecnici su iz tih tuzbi naucili i da u slucaju dolaska na sud sve svoje odluke moraju moci potkrijepiti i materijalnim dokazima, a gdje cete naci bolji dokaz nego u mnogim dijagnostickim pretragama. Stoga, svi moraju biti svjesni da svaka batina ima dva kraja. Zeli se vrhunska medicina americkog tipa bez ikakve pogreske. Moze, ali to ima svoju cijenu. Pitanje je da li si mi to kao drustvo u cjelini u ovom trenutku mozemo priustiti?

VL
VE
veteran
16:09 14.02.2011.

Mislim da u zdrastvu treba odvojiti privatluk, oni koji žele u privatno, neka rade privatno,a ne jedno i drugo, nemreš biti na dvije stolice, jel tu najviše ispašta državno!

VL
OB
-obrisani-
16:14 14.02.2011.

Ispada da smo nedomoljubni, jer samo prva dva reda na Thompsonovih koncertima nose zastave i crne kape a nisu brojili hitne i pacijente koji leže..

VL
MA
marker
16:28 14.02.2011.

Naravno da ste neradnici. Ja imam privilegiju i radim u zdravstvu u USA, a imala sam i (ne)priliku pa jednom morala biti pacijent poznate bolnice u Zagrebu. Gdje u svijetu kad dodjes sa simptomima koji upucuju na mozdani udar te naruce na CT ili MRI za nekoliko mjeseci ili ti kazu da uzmes tablete za smirivanje jer ste vjerovatno nervozni. Sramota. A da ne govorim da bi sve i jedna medicinska sestra i doktor najprije trebali uzet tecaj iz kulture prije nego se odluce raditi u sektoru koji bi trebao sluziti narodu, a ne da narod sluzi vama.

VL
PI
PIDOČA
16:49 14.02.2011.

@marker radiš u američkom zdravstvu???? da si ti zdravstveni radnik onda bi znala da su doktori najmanje tj.uopće nisu krivi. HZZO već desetljećima pribacuje lopticu na doktore,a oni su poslodavci,oni odedjuju pravila igre..ali eto.,imala si jedno neugodno iskustvo,pas di dee našla prozvanim da popljuvaš hr-doktore vjerojatno pereš guzice starim gringosima u staračkim domovima/i to je zdravstvena djelatnost/

VL
MA
marker
17:04 14.02.2011.

@ PIDOCA Ni vama tecaj kulture nebi nastetio

VL
OB
-obrisani-
17:13 14.02.2011.

Zdravstvo je veliki problem i u EU savezu. Svugdje nedostaje kvalitetnih medicinskih stručnjaka i nedovoljno su plačeni. I jasno da u vremenu recesije i nažalost ogromnog kriminala gdje nestanu velika sredstva nedostaje novca za zdravstvo kao i za ostale sastavne djelove takozvane socialne države..

VL
NT
ntblzg
17:14 14.02.2011.

marker: ima jedna \"mala sitnica\": samo 50% stanovnika SAD može ući u bolnicu, a ako ne dao Bog dobiju karcinom, onda bankrotiraju.

VL
MA
marker
17:29 14.02.2011.

@PIDOCA pranje guzica nije sramota...sramota je kradja i neuljudnost @ntblzg bolnice u USA otvorene 24/7 za sve; bogate, siromasne, sa osiguranjem i bez osiguranja. Svi tretirani kao osobe kad udju unutra, bio ti alkoholicar, narkoman, advokat ili tko god da jesi

VL
PI
PIDOČA
17:42 14.02.2011.

@marker normalno,pranje gringos guzica nije sramota:-)) sramota je kad zdravstveni radnik/i još iz gringolenda/pljuje,obezvrjeđuje druge zdravstvene radnike,a da \"tragedija\" bude veća,to nije točno. da si zdravstveni radnik onda bi znala za Etiku. komentar tipa\"doktori u hr.su neradnici\"može napisat samo perač gringoguzica:-))

VL
BA
barjak
18:03 14.02.2011.

Ovi koji nisu dosli oni su vam u mrtvacnici zavrsili posto nisu na vrijeme dobili termin i potrebnu medikaciju.

VL
MA
marker
18:22 14.02.2011.

Dragi PIDOCA Kad se razbolis onda se javi i reci mi gdje bi radije bio; tu gdje jesi ili u kako je ti zoves \"gringoland\"

VL
DU
Deleted user
18:43 14.02.2011.

Marker, blago se tebi kad se mozes lijeciti u americkim bolnicama. Samo, kad bi americki lijecnik bio place nako nas mislim da te ne bi ni pogledao.

VL
BA
baš
18:47 14.02.2011.

Ništa u životu nisam vidio poput bastilje HZZO-a. To su stvoreni ljudi za nedati. Pogledajte samo kako su raspoloženi, a to opet govori da se na taj način njima upravlja. Pa zaboga ne mogu sve (dobro 90% njih) biti kao aždaje. Samo mrče i gledaju kako će te zakinuti, a liječnici kontrolori su posebna priča. Bog je za njih mali.

VL
DU
Deleted user
18:47 14.02.2011.

vukmani 100 radiloških pretraga po domovima zdravlja se ne moze mjeriti samo s radiloskom obradom JEDNOG politraumatiziranog bolesnika pri hitnom radioloskom prijemu i to recimo oko ponoci. Ili postavljanjem JEDNOG vaskularnog stenta. Zato su takve usporedbe u najmanju ruku glupe.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.