Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu zabušavali

Ispada da smo neradnici, a nisu brojili hitne i pacijente koji leže

'26.01.2010., Zagreb, Hrvatska - KBC Rebro Zagreb, zavod za Radiologiju, predstojnica zavoda za radiologiju, Prof.dr.sc Ranka Stern-Padovan.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
VL
Autor
Diana Glavina
14.02.2011.
u 14:00

Istina je, brojili smo samo ambulantne bolesnike. Bolnice su sad kategorizirane i učinit ćemo novi izračun, kažu u HZZO-u

U 2005. na radiologiji KBC-a Rebro na magnetskoj rezonanciji bilo je 2200 bolesnika, a 2010. gotovo 6500! U samo mjesec dana radiologijom u hitnoj službi Rebra prođe nevjerojatnih 4500 ljudi, a radiologijom hitne službe u KB-u Dubrava 3500 pacijenata. Zašto su onda klinički bolnički centri, ali i kliničke bolnice po broju obavljenih radioloških pretraga koje je prikupio HZZO mahom ispod nacionalnog prosjeka?

– Ispada da smo neradnici i da su pacijenti zbog toga listama čekanja – kaže prof. dr. Ranka Padovan Štern, potpredsjednica Hrvatskog društva radiologa i predstojnica Klinike za radiologiju na Rebru, uvjerena da je metodologija prikupljanja bila pogrešna. Prema podacima HZZO-a, radiologija na Rebru obavi tek 39 posto pretraga od državnoga prosjeka.

Višesatni pregledi

No, prema podacima prof. Štern, radiolozi Rebra lani su imali 120.000 napisanih radioloških pretraga, među kojima i golem broj složenih, višesatnih pregleda.

– Na 24 radiologa naš je godišnji prosjek 4700 pretraga. To je 13 puta više od broja koji ima HZZO i pet puta više od nacionalnog prosjeka – kaže prof. Štern. Predsjednik Hrvatskog društva radiologa i šef radiologije u bolnici u "Dubravi" prof. Boris Brkljačić kaže da je 2010. u Dubravi napravljeno 5700 pretraga magnetom, od čega 33 posto za bolničke pacijente, a dvije trećine za ambulante. Obavljeno je i 11.408 CT-ova, među kojima je bilo 35 posto ambulantnih te 65 posto bolničkih i hitnih pacijenata, 11.500 ultrazvučnih pregleda, od čega polovina ambulantnih.

– A po HZZO-u obavili smo tek 81 posto nacionalnog prosjeka i samo 12.800 pretraga u godini – kaže prof. Brkljačić. Naši sugovornici tvrde da je HZZO administrativno analizirao samo ambulantne bolesnike u bolnicama, a nije se uzela u obzir razlika u stručnom statusu ustanova u kojima se rade najsloženije radiološke procedure na hospitaliziranim i hitnim bolesnicima.

Samo broj nije dovoljan

K tome, ističu, samo broj pretraga nije pokazatelj rada. Ultrazvučni pregled žučnog mjehura kod ambulantnog pacijenta relativno je brza procedura za razliku od pregledavanja krvnih žila pacijentu koji će na kardiokiruršku operaciju.

– Trebaju li se u KBC-ovima obavljati osnovne pretrage ili aparaturu treba upotrebljavati za višu razinu pretraga? – pita se prof. Štern Direktor HZZO-a Tihomir Strizrep potvrdio je da su u mjerenju rada radiologa brojili samo pretrage ambulantnih pacijenata.

– No ne vidim u čemu je problem, jer je princip bio isti za sve bolnice. Sada kada su bolnice kategorizirane, učinit ćemo nove izračune o radu za sve medicinske djelatnosti, pa i za radiologiju. A s obzirom na to da se radiološke pretrage bolničkih i hitnih pacijenata ubrajaju drugim odjelima, a ne radiologiji, vjerojatno će se ići na odvajanje. Novi kriteriji radit će se u suradnji sa stručnim društvom – kaže Strizrep.

Ključne riječi

Komentara 33

PI
PIDOČA
14:54 14.02.2011.

karcinom hrvatskog zdravstva je HZZO

OB
-obrisani-
14:28 14.02.2011.

Sve sto ja mogu zakljuciti iz ove turbo horror statistike je da je ovaj narod prestrasno bolestan. Dapace prema broju opservacija ispada da se naprosto svaki drugi hrvat raspada i da je samo pitanje kada ce leci i zauvijek sanjatiati ljepsu rvacku. Ili..... se mozda ipak radi o presutnom paktu doktorskog businessa i paranoje umisljenih bolesnika?! ma o cemu da se radi tome treba stati na kraj jer ocito oni koji stvarno trebaju ozbiljnu diagnostiku nemaju sanse ni snage progurati se i obaviti nuzno. Samo je jedan nacin da se to strasno stanje promjeni a/ da se smjene glavne face u zdravstvu i b/ da se konacno opet pocne skolovati lijecnike koji ce znati postaviti diagnozu i kad struje nema!

IM
immortella
19:05 14.02.2011.

marker, ako u američkim bolnicama nitko ne mora plaćati liječenje, bio siromah, bio bogataš, a za kojeg klinca je onda zsa zsa gabor morala prodati vilu da si plati liječenje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije