Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVONKO KUSIĆ:
Povratak na članak

'Ispada da je stvaranje jugoslavenske države osiguralo cjelovitost Hrvatske'

Predsjednik HAZU-a podsjetio je na stanje u Hrvatskoj početkom 20. stoljeća

Komentari 72

HE
hercegovačkiponos
16:40 21.05.2014.

Ovi jugonostalgičari su se toliko obezobrazili da više ne skrivaju namjeru da nas opet uvale u nekakvu Jugoslaviju?! Dokle seže njihova drskost vidi se, ali je pitanje kako je Hrvatski narod dozvolio takvima da i dalje zauzimaju najviša mjesta u RH??? Vladaju i dalje, sada ne više iz sjene, nego javno govore protiv samostalnosti naše Domovine. Ovaj ćoravi metuzalem treba malo da odgovara na pitanja branitelja...

VL
Avatar El Indio
El Indio
16:30 21.05.2014.

Jos neki nisu prezalili juge? Neka

VL
KA
Kabulkowski
16:29 21.05.2014.

Silni crveni bi htjeli biti zaslužni za stvaranje hrvatske, kako patetično..vaš doprinos stvaranju Hr su ine Hude jame.

VL
KA
Kabulkowski
16:23 21.05.2014.

Zvonko idi doma sanjat šmajsere.

VL
DU
Deleted user
17:36 21.05.2014.

nekako mi se čini da je to Kusiću izvučeno iz konteksta, hm, vjerovatno ovi tzv. akademici koji od raspada njima neprežaljene jugoslavije nisu objavili niti jedan akademski rad pretendiraju na njegovo mjesto ! doktor Kusić je ugledni znanstvenik s pozitivnim stavom o Domovinskom ratu pa je ovim jugosima trn u oku !

VL
Avatar pf
pf
17:03 21.05.2014.

Hrvati su ušli u Kraljevinu Jugoslaviju u zagrljaj Srbije zbog agrarne reforme koju je obećao Kralj Aleksandar. Seljaci su postali vlasnici plemićkih posjeda koje su obrađivali. Sa srbima smo se svadili kada je kralj uveo porez na darovanu zemlju. Hrvati su htjeli ovce i novce,a izgubili smo državu. Kralj Aleksandar je radi hrvatske pohlepe jednim udarcem ubio 3 muhe. Prešao je Drinu, stvorio veliku Srbiju i razvlastio Hrvatske plemiće. Hrvatima je u krvi da pljačkaju sami sebe.

VL
OL
oluuja
16:48 21.05.2014.

Akademik Kusić ha ha ha pozovi akademika Mesića poznatog ISTORIČARA da nam rastumači prije nego nam ga FINCI uzmu

VL
Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
16:03 21.05.2014.

daj više skinite se sa Jugoslavije ,pričajte o Beču,Parizu a ne balkanu

VL
Avatar uussuu
uussuu
17:12 21.05.2014.

E moj Zvonko, dok su slovenska i srpska akademija imale nacionalni predznak u svemu pa i u nazivu npr. "SANU" vi ste svoj pretvorili u jugoslavenski "JAZU". Ta vaša "JAZU" zadojila je mnoge Hrvate, ne njihovom krivicom nego upravo sa anacionalnom "JAZU". Promijenili ste ju u "HAZU" ali pameti se niste dozvali, zato su danas mnogi Hrvati zadojeni zločinačkom idejom jugoslavenstva.

VL
ST
stefj
18:22 21.05.2014.

Eh, Juga... Kada se raspala Austro-Ugarska na vlasti u Hrvatskoj došla je ekipa slična današnjoj, koja se nije niti pokušala suprotstaviti Talijanima već su filozofirali i nešto prosvjedovali. Bili su protiv organiziranja vojske (koja se mogla posložiti od rasformiranih jedinica AU vojske, mornarica je ostala cijelovita, itd), mada su ljudi još uvijek bili u uniformama s oružjem. To je rezultiralo time da se na kraju ušlo u Jugu, a onda je Hrvatska ostala bez Istre, Rijeke, Kvarnera i Dalmacije. Srpskom kralju bilo je važnije dobiti selo na Madžarskoj ili Bugarskoj granici, nego cijele pokrajne na zapadu (jer je na zapadu ionako dobio jako puno). Unutar takve Juge čak je na kraju i postojala Banovina Hrvatska koja je bila veća nego ova današnja Hrvatska... Poslije II svjetskog rata, opet Jugoslavija, opet gubitak teritorija - Srijem, Hercegovina, HercegNovi, Cazin, Bihać, itd. Je istina, vratila se Istra, Kvarner i Dalmacija, ali ako gledamo predratno doba, a ne NDH... U svakom slučaju, svaki puta nam je netko drugi određivao granice i svaki puta smo gadno popušili i sad ostaje samo pričati o tome što bi bilo da je bilo... Eh da se suprostavilo Talijanima možda ne bismo ušli u prvu Jugu, eh da Pavelić nije odustao od dogovora sa Staljinom (on je priznao Hrvatsku, jel si je tada bio najbolji frend s Hitlerom), eh da je Hebrang crtao granice unutar Juge (a ne Moša Pijade), itd. U krajnjem slučaju, već bi bilo drugačije da se poštuje Daytonski sporazum - Srbija plaća ratnu odštetu, konfederacija Hrvatske i Federacije i tak. No sve je to posljedica nekonzistentne politike, ideološki duboke podjele i sužanjskog mentaliteta političara.

VL
JA
jalnus
16:56 21.05.2014.

zbog kukavicluka srbije stvorena je jugoslavija jer da su imali muda uzeli bi sto je njihovo a susjedi bi uzeli ostatak I od hrvatske nebi ostalo ni H a kamoli U. Da su to napravili opet bi granicili sa zapadomm kojeg su se uvijek bojali...

VL
BA
bakulušić
17:47 21.05.2014.

Imajmo poštovanja prema akademiku Kusiću. Ne priziva on nikakvu Jugoslaviju nego pokušava razbistriti ono što mnogima još nije bistro. Da su Hrvati znali što ih čeka vjerovatno se nikada ne bi upuštali u tako opasne avanture bez obzira na teritorije. A što se tiče cjelovitosti Hrvatske a osobito priključenja Istre, vrijeme je da povjesničari iziđu sa istinom na vidjelo. Nisu Istru vratili Tito i partizani nego utjecajni istarski svećenici koji su bili prisutni na Mirovnoj konferenciji u Parizu gdje partizani nisu mogli dalje od ulaznih vrata. Toliko o "antifašizmu" i Istri. Molim povjesničare (ozbiljne) da napokon progovore. Koga se boje???

VL
SP
Spezispezi
17:13 21.05.2014.

Još samo da je nekako Arkana i Ratka Mladića ugraditi u temelje suvremene i slobodne Hrvatske pa im dati ulicu u Zagrebu odmah do trga maršala pa da crveni konačno budu sretni i zadovoljni.

VL
VA
vadis
18:14 21.05.2014.

Nije bitno tko sto voli, ili ne voli, bitne su povijesne cinjenice. Ako povijesne cinjenice kazu da su Hrvati sacuvali drzavu preko stvaranja Jugoslavije onda je to tako, ako ne, onda je ne.

VL
Avatar Vrijeme
Vrijeme
17:28 21.05.2014.

Ja ne mogo zamisliti Hrvatsku 1945 bez Josipa Broza. Moze li iko od vas predpostviti moguci slijed dogadjanja?

VL
Avatar Lt Rinas
Lt Rinas
18:11 21.05.2014.

U znak zahvalnosti, Stipica je rekao "ja sam svoj posao izvrsio, jugoslavije vise nema" , a odmah poslije toga odveo putjanstvo k NATO.

VL
VA
vadis
18:19 21.05.2014.

Ako u Hrvatskoj postoji puno jugonostalgicara znaci da nesto fali u drzavi Hrvatskoj. Mozda fali, rada, reda, postenja, vladavine prava itd. Trebalo bi imati vise tolerancije prema razlicitosti, manje sebeljublja a vise solidarnosti itd.

VL
Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
17:46 21.05.2014.

Hrvatska je smanjena za trecinu , preko milon mrtvih i tri milona protjeranih hrvata u dvije jugoslavije..Da nije bilo jugoslavije, nebi bilo Slovenije , Srbija bi bila manja, nebi ni Kusic postao akademik . Pobrkao je pojmove , Prvo pomislih da je Dobrica Cosic Uskrsnuo .

VL
CI
cinbenik
17:48 21.05.2014.

Mozda nebi akademici trebali davati svoja stajalista bez Covica .............On je na celu HDZe HNS...........Samoprozvani sabor Hrvata bi se trebao ocitovati,a ne da lupate vi akademici,o YU i Hrvatima...........Valda oni ZNAJU,a obucili su i Karamarka koji ce nas nauciti novoj povjesti.....ZNA SE ,IDEMO DALJE,u PETOJ...........a vi akaemici,ako niste u HDZeu ,nemojte davati svoja misljenja........

VL
NB
Ne_Bumo_Se_Dali
09:41 01.06.2014.

Niti jedna Jugoslavija nije osigurala cjelovitost hrvatske države, jer je plan Franje Ferdinanda o stvaranju hrvatske ili jugoslavenske države unitar Austro-Ugarske, koja je trebala obuhvatiti Sloveniju, "Trojedinu kraljevinu" i Bosnu i Hercegovinu, propao je njegovim ubojstvom u sarajevskom atentatu. No formalno je teku Jugoslaviji nepostojać "Trojedina kraljevina" pretvorena u Banovinu Hrvatsku dodavanjem Hrvatskoj i Slavoniji Dalmacije i dijelova Bosne i Hercegovine. Formalno je u Brozovih Jugoslaviji Hrvatskoj dodana Istra i otoci, ali su joj dijelovi BiH oduzeti. No, sve je tomanje važno: dalekoje važnije da se pokazalo da Srbija nije u stanju voditi Jugoslaviju poslije Broza te je time njegova SR Hrvatska ratom pretvorena u Republiku Hrvatsku, dok je SR Srbija ostala bez Kosova. Tako, malo po malo usporkos silinimnespretnostima hrtvatskihpolitičara, ali još i više nespretnostima Srbije Hrvatskapolako raste. Njezin rast završit će osnivanjem Konfederacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na državnim načelima Švicarske konfederacije!

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.