Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katastrofične tvrdnje Jelene Guskove

Islamisti u kolovozu izvode terorističke napade u BiH

ow calling itself the I
Foto: Reuters/PIXSELL
17.07.2015.
u 16:32

U BiH islamisti istupaju kao zagovornici unitarne muslimanske Bosne i kao organizatori i izvršitelji terorističkih napada

U BiH, Srbiji i Makedoniji, radikalni islamisti mogli bi izvesti nekoliko terorističkih napada na različite ciljeve, i to tijekom kolovoza ove godine, upozorava ruski akademik i povjesničarka Jelena Guskova, a prenose srpski mediji. U tekstu dostavljenom novinskoj agenciji Srna, Guskova navodi da će se, istodobno, "podići na oružje Albanci u Makedoniji i na jugu Srbije u takozvanoj Preševskoj dolini, kao i u Sandžaku". Prema njenim riječima, "ustanici" će pokušati zauzeti regije gdje je srpsko stanovništvo, a u središnjoj Srbiji i BiH bit će izvršeno nekoliko terorističkih napada zbog odvlačenja pozornosti. Po njezinoj prognozi koja je izazvala golemo zanimanje stranih medija, "policija u Srbiji i Makedoniji započet će operaciju protiv naoružanih odreda terorista. Kao posljedica provokacija, u sukobima će poginuti albanski civili, a onda će islamisti u Srbiji, Makedoniji i BiH uzeti oružje da pomognu "ugroženoj braći".

"Ti sukobi mogli bi dobiti široki zamah i u njima bi, ratnim djelovanjima različitog intenziteta, mogli biti obuhvaćeni Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora", navodi ruski akademik Jelena Guskova. Ona upozorava kako bi najteže moglo biti u Republici Srpskoj i kako bi tamo, pod izgovorom "reguliranja konflikta", mogle pokušati doći NATO postrojbe, ali i nove skupine radikalnih islamista. Po njezinim navodima, Republika Srpska jača svoju poziciju, a Makedonija pokušava obraniti svoju neovisnost, a Srbija i dalje ne priznaje Kosovo. Ona upozorava na jačanje radikalnih islamističkih skupina na prostoru Balkana. U BiH islamisti istupaju kao zagovornici unitarne muslimanske Bosne i kao organizatori i izvršitelji terorističkih napada, a cilj im je stvaranje "zelene transverzale".

Na jugu Srbije i u Crnoj Gori djeluju islamističke organizacije - "Vehabija" i "Crvena ruža", u Makedoniji je "Tarikat", na Kosovu i sjeveru Albanije su ćelije Al-kaide, ukazuje Guskova. Nedavni teroristički napad na policijsku postaju u Zvorniku u kojoj je napadač Nerdin Ibrić ubio policajca Dragana Đurića i ranio još dvojicu njegovih kolega, ponovno je aktivirao pitanje džihadizma i opasnosti od radikalnog islamizma unutar BiH. Sigurnosno-obavještajne službe u BiH podigle su stupanj osiguranja objekata i imovine javnih institucija jer se sličan napad može dogoditi bilo kada i bilo gdje.

>>Islamisti prijete: 'Raduj se, o Kroatija, past će ti demokratija'

>>Ostojić o prijetnjama islamista: Ovo nije prvi takav slučaj

Komentara 67

PA
pacoje
16:50 17.07.2015.

mislim da kada god ima za srbiju neugodne vijesti,onda se u VL ubacuje neka vijest koja nema nista sa realnoscu,ali zato sluzi da odvraca se paznja iz srbije i srpske propagande protiv Hrvatske ,kao naprimjer poslednja gdje srbija sa dacicemem nastoji da sloveniju kako god moze da sprijeci da ucestvuje u Hrvatskoj vojnoj paradi.

Avatar Idler 3
Idler 3
16:50 17.07.2015.

Ja budem bil zločest pa priupital dotičnu kak sve to zna i jel joj srpska tajna služba kaj "pomogla" oko pisanja teksta?

JU
juliata
16:55 17.07.2015.

pa ajte molim vas, nama su neprijatelji pred vratima , ti koji zele vukovar ,pa nitkome nista na vijestima,...pustite isil na miru, pogledajte srbisil..jer o isilu samo najgore, a o srbisil-u se presutkuje a srbisil je realna pretnja Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije