Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iskopali sarkofag i narušili statiku Dioklecijanove palače zbog kafića

Bez arheološkog istraživanja i nadzora obavljali su iskope na Carrarinoj poljani u sklopu Dioklecijanove palače
22. srpnja 2014. u 22:05 39 komentara 20806 prikaza
Carrarina poljana,Split
Foto: Tino Jurić/Pixsell

Tužiteljstvo u Splitu podnijelo je optužnicu protiv 61-godišnjaka i 23-godišnjaka zbog kaznenog djela oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra. Oni su u Dioklecijanovoj palači otkopali sarkofag i kamene ulomke koje su pronašli na adresi Carrarina poljana 2, uz koju su bespravno nadogradili kamin. Jedan od optuženih je Dinko Dragičević, koji je kuću navodno htio adaptirati da bi u njoj otvorio kafić.

Optužnicom se okrivljenici terete da su u od 17. lipnja 2012. do 19. lipnja 2013. zajednički te dogovorno u dvorištu i prizemlju kuće na Carrarinoj poljani, bez prethodnih arheoloških istraživanja i arheološkog nadzora, obavljali iskope. Bili su svjesni da se nekretnine nalaze u zoni “A” kulturno-povijesne cjeline grada Splita koja ima svojstvo kulturnog dobra upisanog u Listu zaštićenih kulturnih dobara RH jer se nalazi unutar Dioklecijanove palače – spomenika upisanog na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine.

Tereti ih se da su prodrli u arheološki sloj te statički destabilizirali konstrukcije objekta, a potom iskopali sanduk sarkofaga i kamene ulomke. Isto tako, izradili su vanjski kamin od starog kamena nepoznatog podrijetla te nadogradili i ožbukali zid dvorišta čime su oštetili kulturno dobro od nacionalnog značenja.

>>Zadarski arheolozi pronašli sarkofag rođaka svetog Donata

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
 • Avatar future Gohan
  future Gohan:

  Mala zemlja, za velike lopine.

 • hegedus:

  Nadali su se da ce i terasu izgradit, pa onda sve legalizirat.

 • Avatar tajar
  tajar:

  Pa taj Dioklecijan je izgradio tu palaću ionako bez građevne dozvole, a nije ni pribavio energetski certifikat.