Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokiranje ruske ekonomije

Isključivanje Rusije iz globalnog sustava plaćanja SWIFT je krajnje sredstvo

French President Macron holds a Defense Council on Ukraine crisis at the Elysee Palace in Paris
Foto: POOL/REUTERS
1/3
25.02.2022.
u 11:07

Prve sankcije su nametnute Rusiji. One štete ruskom narodu i ozbiljno će blokirati rusku ekonomiju - rekao je njemački ministar financija Christian Lindner

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je u petak da postoji opcija isključivanja Rusije iz globalnog sustava plaćanja SWIFT, ali da to smatra krajnjim sredstvom. 

Sjedinjene Američke Države i Europska unija odlučile su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a u sklopu novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Međutim, to bi se pitanje moglo kasnije razmotriti, kazao je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden.

- SWIFT je posljednje sredstvo, ali je jedna od opcija koja ostaje na stolu - rekao je Le Maire novinarima uoči sastanka u Parizu sa svojim kolegama iz zemalja eurozone.

Uoči istog sastanka, njemački ministar financija Christian Lindner rekao je da su "sve opcije na stolu" uz one koje su već dogovorene.

- Prve sankcije su nametnute Rusiji. One štete ruskom narodu i ozbiljno će blokirati rusku ekonomiju - rekao je.

Ministri financija vjerojatno će razgovarati o utjecaju sukoba na europsku ekonomiju. Ekonomisti navode da bi se mogao povećati inflatorni pritisak i usporiti ekonomski rast. Lideri članica Europske unije u četvrtak su pristali zamrznuti rusku imovinu u Uniji i zaustaviti ruskim bankama pristup europskom financijskom tržištu.

Sankcije će također biti usmjerene na ruski energetski i transportni sektor. London je u petak ponovio svoj poziv za isključenjem Rusije iz SWIFT-a. Dio članica Europske unije protivi se takvoj mjeri jer bi vjerovnici teško vratili svoj novac.

Promatrači su također sugerirali da bi to moglo zakomplicirati plaćanja Rusiji za one zemlje koje od nje nabavljaju energente.

VIDEO Plenković: Ova situacija jako podsjeća na Hrvatsku 1991.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije