Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donirano oružje

ISIL se hvali: Zaplijenili smo streljivo iz BiH

ISIL,zapljena streljiva
Foto: Twitter-profil ISIL
1/3
18.03.2015.
u 13:55

Na fotografijama se vidi kako se pripadnici zloglasne vojske ISIL nalaze pokraj skladišta streljiva koje dolazi s ovih prostora

Dok se vlasti u BiH hvale kako će u borbi protiv vojske tzv. Islamske države donirati redovitim vojnim snagama Iraka 500 tona streljiva, prije nekoliko dana na Twitter-profilima zloglasne vojske ISIL objavljene su fotografije zarobljenih skladišta streljiva koje su, kako pišu, osvojili zajedno s vojarnama 26. brigade iračke vojske na sjeveru Bagdada.

U tom ratnom plijenu, hvale se pripadnici ISIL-a, nalazi se velika količina streljiva koju su iračkoj vojsci donirale Srbija, Hrvatska i BiH. ISIL je, kako prenosi list islamske omladine u BiH ''SAFF'', objavio fotografije streljiva, a ispod fotografija streljiva kalibra 12,7 milimetara piše da je to streljivo iz BiH. Na fotografijama se vidi kako piše "Metak Kal. 12,7 x 108 mm sa zrnom..." što upućuje da je streljivo proizvedeno u Konjicu. Na ostalim fotografijama vojnici ISIL-a u prepoznatljivim vojnim odorama i maskirnim maramama na glavama fotografiraju se pokraj golemog reda limenih kutija u kojima je uskladišteno streljivo.

Spomenimo kako su vlasti u BiH do sada više puta donirale iz svojih skladišta streljivo i oružje za vojsku iračke vlade kao pomoć u obrani protiv islamskih terorista. Posljednja takva donacija odobrena je na inicijativu Veleposlanstva SAD-a u BiH prije nekoliko dana i nije poznato je li ona realizirana.

– Odlukom Predsjedništva BiH o donaciji – ustupanju sredstava naoružanja Oružanih snaga BiH (OS BiH) vladi Republike Irak, BiH će donirati iračkoj vladi 572 tone streljiva, čime će naša zemlja dati svoj doprinos u borbi protiv terorističke organizacije tzv. Islamske države – objasnili su iz ministarstva obrane. Odluku o donaciji streljiva donijelo je Predsjedništvo BiH na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država koje su tražile da se BiH priključi koaliciji za borbu protiv ISIL-a. Na upit o vrsti i količini doniranih sredstava, iz resornog ministarstva preciziraju da je riječ o 15 milijuna metaka call. 7,62x54 milimetara i 400.000 metaka call. 14,5 milimetara, a riječ je o viškovima streljiva koji su u vlasništvu OS BiH.

Također, Predsjedništvo BiH ranije je donijelo odluku da se višak naoružanja od 16.000 tona mora riješiti do 2020. jer ono postaje opasno, kako za pripadnike OS BiH koji su u izravnom u kontaktu, tako i za sve građane BiH.

>>Zapad u stvari ne želi slom ISIL-a jer on čini ravnotežu s Hezbolahom

>>U Gornjoj Maoči se opet vijore zastave Islamske države

Komentara 9

WC
wolf_cro
14:31 18.03.2015.

S obzirom da se na fotografiji nalazi streljivo iz BiH, ali ne i Hrvatske i Srbije, pravo pitanje jest - je li ovo zaista zaplijenjeno u borbi ili je došlo nekim drugim kanalima. S obzirom na zaoštreni radikalizam u BiHH muslimana ne bi bilo čudno.

EL
EliteTeam2015
07:41 19.03.2015.

nisu oni nista zaplijenili...pa bosna je njima i slala...kako mogu nesto zaplijeniti sto su dobili pa bosna njima pomaze,,,to se iz aviona vidi.....da im ne pomaze,,,pohapsili bi vehabije i zabranili te gluposti,,i posvetiti se svojoj vijeri islamu,,,vehabije nemaju puno veze sa islamom i sami muslimani ih ne priznaju ,,,ali bosni oni trebaju....jer preko njih imaju kontakte sa zlocinackim isilom,,a to je skim takav je

AA
aabbcc
15:44 18.03.2015.

Zaplijenili smo streljivo iz BiH..____ Neka oni to kao prvo posteno plate pa poslije pricaju sta hoce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije