Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planinarski dom

Irena Šaran nova domarica, na Velebitu će živjeti s 18-mjesečnim sinom

Irena Šaran
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/9
28.02.2018.
u 23:10

Irena Šaran sama će četiri godine voditi planinarski dom, kuhati, održavati ga, brinuti se o higijeni i sigurnosti

Zadranka Irena Šaran nova je domarica planinarskog doma Paklenica, a na Velebit ide živjeti sa svojim 18-mjesečnim sinom Šimom!
– Želim živjeti na planini! Spremna sam na to. Cijeli sam život u planinama, pogotovo od 2012. kada sam se učlanila u speleološko društvo. Ne bojim se s malim djetetom živjeti izvan civilizacije. Šime je prvi put bio na Velebitu kad mu je bilo mjesec dana. Stalno smo na planini, on je zdravo dijete, a u planinarskom domu nikad niste sami, uvijek će biti nekoga, to je nacionalni park – rekla nam je Irena Šaran, 32-godišnja nova domarica.

Bogato planinarsko iskustvo

Članica je Planinarskog društva Paklenica čiji predsjednik Domagoj Diklić kaže da su izabrali baš nju zbog bogatog planinarskog i speleološkog iskustva, odličnog poznavanja Velebita i velikog iskustva u ugostiteljstvu. Naime, domarica neće sklopiti ugovor o radnom odnosu s Planinarskim društvom, koje je raspisalo natječaj, već će otvoriti obrt i obavljati ugostiteljsku djelatnost usred Nacionalnog parka Paklenica, na nadmorskoj visini od 480 metara, u planinarskom domu na Velebitu do kojega treba pješačiti sat i pol planinarskom stazom. Irena kaže da dobro poznaje uvjete u planinarskom domu, gdje nema tople vode ni javne rasvjete, gdje dostupnost interneta ovisi o vremenskim prilikama a signal za mobitel hvata se na udaljenosti od desetak minuta hoda.


– Osoba sam koja voli akciju. Nisam žena koja sjedi u uredu, uvijek sam u pokretu, radila sam sve i svašta, a oduvijek želim živjeti u planini. Muž mi kaže: “Samo daj”. Nisam ušla u ovo sama. On je također u planinarima, ne bih se mogla upustiti u ovo da nemam podršku svoga čovjeka. Osim toga, neće Šime baš sad cijelo vrijeme biti na planini, dijete treba živjeti malo gore, malo dolje – govori Irena, inače izvrsna kuharica koja je zanat pekla u kuhinjama jadranskih restorana pa obećava da će gastronomska ponuda u planinarskom domu nadilaziti grah s kobasicama.


A na Paklenici je čeka velik posao. Dom mora biti uvijek otvoren, a domarica spremna ugostiti planinare. I voditi računa o higijeni, što nije lako.


– Špiljarenje i planinarenje naučilo me da se snalazim s onim što imam. Zagrijete lonac vode i operete se i bez tuša, a osim toga planinarski dom je prava kuća, može se tu svašta izvesti da bi se poboljšao komfor – najavila je Irena unošenje ženskog dodira u planinu.
I dok se nova domarica sprema na Velebit, stari domar Dalibor Bračić - Dačo, koji je u domu Paklenica živio protekle četiri godine, sada ima nekoliko tjedana za povratak u civilizaciju. 


Pomela mušku konkurenciju

– S Daliborom smo dogovorili prijelazno razdoblje dok on pokupi stvari i odnese ih s planine, što nije lako jer to mora obaviti s konjima i magarcima, a trenutačno je sve pod snijegom i vrlo je hladno. Ali, kad se on iseli, dom ćemo predati novoj domarici – kaže Diklić. 
Muška konkurencija koju je Irena pomela, stari domar Dačo, koji se na Velebitu udomaćio, kao i diplomirani sociolog iz Splita Ivan Filipović, ostala je razočarana, a Zagrepčanin Igor Vidošević, inače diplomirani inženjer elektrotehnike koji je odlučio svjetla velegrada zamijeniti zvjezdanim nebom nad planinom, poručio je Ireni da ga zove bude li joj trebala pomoć.

Irena Šaran
1/11

Komentara 9

KR
kruti209
23:55 28.02.2018.

s tak malim djetetom? baš krasno. .

Avatar ivica48
ivica48
09:34 01.03.2018.

Alo gospodo ja živim na Velebitu kako sam se rodio

Avatar rubinet
rubinet
11:41 01.03.2018.

gospođi mami želim svu sreću...nije Velebit lagan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije